Afaceristul Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba. Cum a făcut bani fostul sportiv, cu mandat de arestare în lipsă

Afaceristul Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba. Cum a făcut bani fostul sportiv, cu mandat de arestare în lipsă

Dorel Tamaş într-una din puţinele imagini publice după dispariţia acestuia din Alba, în 2011

Personaj controversat şi foarte abil, miliardarul Dorel Tamaş, căutat cu mandat international de arestare preventivă de trei ani, a reuşit să facă o avere impresionantă în urma unor afaceri dubioase. A intrat în afaceri după Revoluţie cu banii câştigaţi din sport şi a devenit rapid primul „miliardar“ din Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dorel Tamaş a fost înainte de 1989 sportiv de performanţă, obţinând titlul de campion naţional la judo. Acest lucru i-a permis să plece şi la competiţii din străinătate, reuşind să adune încă de pe atunci o mica avere. După Revoluţie şi-a încercat norocul în afeceri şi a reuşit să se impună rapid pe piaţă. A fost proprietarul primului salon Bingo din Alba Iulia, dar şi a unor săli de jocuri electronice, pe vremea când acest tip de afacere oferea câştiguri substanţiale
 
După ce a adunat suficenţi bani a intrat şi în afaceri mai ”serioase”. Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a miliardarului. La vremea respectivă, la mijlocul anilor 90, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România. Ulterior a intrat şi în afaceri cu mezeluri. În prezent toate societăţile acestuia sunt în insolvenţa sau în faliment. Mandatul de arest emis pe numele miliardarului de Curtea de Apel are legătură cu afaceri derulate în legătură cu activitatea societăţii Ardeleana SA Alba Iulia în perioada 2008 - 2009. Firma este în faliment cu datorii în valoare de câteva milioane de euro. Tot în faliment este şi firma Cristian Prodimpex SRL (. Prin acesta din urmă, Tamaş deţine peste 90 la sută din acţiunile Ardeleana, recunoscută în urmă cu 20 de ani la nivel naţional pentru calitatea încălţămintei fabricate la Alba Iulia.
 
Tot în faliment este şi o a treia societate importantă a omului de afaceri, Lider Prodcarn SRL Alba. Această societate a „absorbit“ o altă firmă importantă în domeniul mezelurilor ce a aparţinut afaceristului, Decar SRL Alba Iulia, de la care a preluat şi datoriile. Toate afecerile miliardarului au în prezent datorii de peste 20 de milioane de euro. Timp de câţiva ani, Dorel Tamaş a fost inclus în tipul Forbes cu o avere de 10 milioane de euro. Omul de afaceri este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru delapidare în dosarul privind vânzarea hotelului Continental din Cluj-Napoca, fost activ al societăţii Ardeleana. În aceeaşi cauză mai este inculpat fostul decan al Baroului Alba, avocatul Doina Scutea.
 
Dosarul ”Continental”
 
În rechizitoriul  întocmit de procurori DNA Alba Iulia , se arată că lîn anul 2008, inculpatul Dorel Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA ,şi o societatea comercială din Cluj Napoca au încheiat un antecontract cu privire la vânzarea hotelului „Continental” din acelaşi oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării.
 
Cu această ocazie, Dorel Cristian Tamaş  le-a ascuns viitorilor proprietari împrejurarea că, în cursul anilor 2001 şi 2003, faţă de imobilul ce făcea obiectul antecontractului au fost demarate procedurile de retrocedare în baza Legii 10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumpărători inclusiv faptul că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
 
Procurorii susţin că  Doina Scutea, Decanul Baroului Alba,  a participat la negocierea contractului, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC Ardeleana SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei ce intenţiona să cumpere hotelul din Cluj convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale. După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Dorel Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1.488.406 euro.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: