Afacerile penale ale unui ţepar notoriu. Ovidiu Tition, condamnat definitiv la 5 ani după gratii pentru delapidare în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tititon pe vremea când se prezenta ca un om de afaceri respectabil. Foto facebook
Ovidiu Tititon pe vremea când se prezenta ca un om de afaceri respectabil. Foto facebook

Unul dintre principalii artizani ai falimentului în cazul a două societăţi din Alba, Ovidiu Tition, a primit a doua condamnare cu executare pentru infracţiuni economice. ”Ţeparul” din Braşov a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Alba Iulia, la 5 ani după gratii pentru delpidare şi infracţiuni la legea cecului.

„Ţeparul“ braşovean Ovidiu Tition culege „roadele“ activităţii infracţionale desfăşurate în perioadele în care a administrat două societăţi din Alba: Miacarn SRL Mirăslău şi Oliver Invest SA Oiejdea. Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat în 15 septembrie 2015 la 5 ani de închisoare, în regim de detenţie, pentru delapidare şi infracţiuni la legea cecului.

Ovidiu Tition s-a aflat în funcţii de conducere la cele două firme din Alba, cu obiect de activitate în domeniul prelucrării cărnii, în 2009. După plecarea acestuia din structurile de conducere ale firmelor Miacarn SRL Mirăslău şi Oliver Invest SA Oiejdea, societăţile au ajuns în insolvenţă, iar, ulterior, în faliment. Parte vătămată în acest dosar este societatea Elisiria Comimpex SRL Craiova. Firma a avut relaţii de afaceri cu firma Alba Miacarn SRL Aiud şi Oliver Invest SA şi este creditor în procesul de faliment al acestora. La Curtea de Apel, Tition a primit o pedeapsă mai mică cu un an faţă de Judecătoria Aiud. Decizia definitivă a luat în calcul şi precedentele condamnări ale inculpatului.

Ovidiu Tition este inculpat într-un alt dosar penal care are ca parte vătămată tot firma din Craiova. A fost condamnat la 6 ani în regim de detenţie, la judecătoria Aiud. Procesul este în prezent la Curtea de Apel. ”Ţeparul” a mai fost condamnat definitiv în 2013 la 3 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. În perioada cât a conduse cele două firme din Alba a comandant mari cantităţi de carne de la societatea din Craiova şi nu a mai plătit contravaloarea acestora.

Înşelăciune cu file CEC fără acoperire

Ovidiu Tition mai este judecat în Braşov şi pentru alte infracţiuni economice. Este acuzat că a emis 36 de file CEC şi două bilete la ordin, în valoarea de 306.512 lei fără a avea bani în conturi. Metoda este aproximativ aceeaşi aplicată şi în Alba. Utilizând patru societăţi comerciale de pe raza judeţului Braşov, pe care le controla prin intermediul concubinei şi a doi cunoscuţi, a achiziţionat mărfuri alimentare de mare rulaj (apă, lactate, mezeluri, brânzeturi), în valoare totală de 306.512 lei, pe care le-a achitat cu 36 file CEC şi 2 bilete la ordin emise în condiţii ilegale, fără a avea acoperire in disponibil bancar. Mărfurile achiziţionate erau valorificate ulterior în magazinul concubinei.

Într-un alt dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a decis, definitiv în 2013 atragerea răspunderii fostului administrator Ovidiu Tition, pentru perioada cât s-a aflat la conducerea firmei Miacarn SRL Mirăslău. Bărbatul trebuia să plătească suma de aproape 1,8 milioane de lei, În cele trei luni cât a administrat firma, în 2009, au fost înstrăinate mai multe bunuri, fără a exista documente contabile. Au fost scoase din conturile firmei mai multe sume de bani, ce au fost trimise către diverse persoane din ţară, inclusiv fratelui administratorului. 

Condamnat la 5 ani de închisoare pentru şantaj

Dar activitatea infracţională a acestuia nu se opreşte aici. Tot în 2013, "ţeparul" din Braşov a fost condamnat de Judecătoria Târgu Mureş la 5 ani de închisoare cu executare pentru şantaj. În acelaşi dosar, fostul partener de afaceri al lui Tition, revoluţionarul Dorin Lazăr Maior, a primit 7 ani de închisoare. Trei persoane au depus plângeri, în 2006, împotriva celor doi pentru şantaj. Potrivit anchetatorilor, Maior ar fi exercitat acte de constrângere constând în ameninţări cu darea în vileag a unor fapte comise în legatură cu acordarea nelegală a unor credite bancare. Totul în scopul dobândirii, în mod nejustificat, a sumei de 600 de mii de euro. Dorin Lazăr Maior spune că a cerut bani care i se cuvin şi că vinovaţi în această afacere sunt, de fapt, fostul director adjunct al băncii Romexterra Braşov şi alte două persoane. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Ovidiu Tition şi Dorin Lazăr Maior au făcut afaceri şi la firma Oliver Invest SA. În 2012, la o conferinţă la PSD Alba, Lazăr Maior, proprietar al firmei Medical Trust SA, l-a acuzat pe Tition că i-a ascuns situaţia financiară a societăţii înainte de a decide să investească. În urma tranzacţiilor comerciale dintre cele două părţi, Medical Trust ar fi pierdut suma de peste 3 milioane de lei. Tition a respins acuzaţiile şi a aruncat întreaga vină asupra fostului său partener de afaceri.

„Ţeparul“ braşovean Ovidiu Tition, condamnat de Judecătoria Alba Iulia la 3 ani de închisoare în regim de detenţie pentru înşelăciune

 

„Ţeparul“ Ovidiu Tition din Braşov, obligat definitiv în justiţie la plata sumei de 400.000 de euro către firma Mia Carn din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite