Afacerea cu costume populare româneşti pornită de o femeie din Apuseni după revenirea din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancuţa Han duce mai departe tradiţia costumelor populare româneşti
Ancuţa Han duce mai departe tradiţia costumelor populare româneşti

O femeie meşter popular din Abrud, judeţul Alba, a reuşit să transforme o pasiune într-o mică afacere. Ancuţa Han confecţionează costume populare de aproape cinci ani, de la momentul când s-a întors acasă din străinătate.

Ancuţa Han se declară o locuitoare mândră din Ţara Moţilor şi poartă ori de câte ori are ocazia costumul popular specific acestei zone. Meşterul popular afirmă că, după ce s-a întors acasă din Spania, în urmă cu cinci ani, a vrut să lase ceva autentic ţării mele. 

”Străinii m-au primit foarte bine dar exista un gol imens în suflet. Am zis, la un moment dat, <mai bine mă întorc la mama acasă şi mănânc o coajă de pâine înmuiată în vale, care e mai bună decât toate bunătăţile din străinătate>. Nu mă pot plânge de nimic de acolo, dorul de ţară fiind singurul care mă rodea pe dinăuntru, şi am zis <oricât de puţin ar fi, acasă tot e mai bine>”, a spus Ancuţa Han.

Bunica sa, din satul Mătişeşti comuna Horea, a învăţat-o când era mică arta ţesutului la război, pe care a practicat-o cu mult drag, însă pentru a face faţă cererii a ales să-şi cumpere o broderie computerizată şi o maşină de cusut, deschizându-şi un mic atelier. Costumele populare şi accesoriile acestora le face împreună cu mama ei, care încă mai ţese la război.

mester popular abrud

”Anul acesta a fost o explozie de cerinţe pentru tradiţii, pentru ia românească, pentru costumul popular, pentru că e anul Centenarului şi mă bucur din suflet nu pentru mine, ci pentru că lumea încă trăieşte româneşte. Putem spune că a fost o trezire a românilor spre tradiţie. Sper ca, îmbrăcând o ie, un costum popular, să fie şi sufletul omului mai bun. Acest lucru îţi impune, de altfel, să fii mai bun. Costumul popular se poartă nu oricum, ci cu respect faţă de cei care l-au lucrat cu greu, dar şi faţă de tradiţii şi obiceiuri”, a mai spus Ancuţa Han. Preţul pentru o ie pleacă de la 50 de lei, iar un costum popular se vinde cu sute de lei.

mester popular abrud

Costumele populare făcute de ea şi mama ei au ajuns în Italia, Spania şi Franţa, fie după ce au fost cumpărate de români stabiliţi în străinătate care au venit în vizită acasă, fie în baza unor colaborări cu persoane stabilite în afara graniţelor. ”Cunosc o doamnă tare drăguţă, care merge la o biserică de români din Paris, iar iniţial le-am făcut cadou câte o cămaşă românească, deoarece m-am bucurat că promovează astfel de lucruri. Românii care se adună în biserică cu drag poartă o ie de sărbători”, a mai afirmat meşerul popular din Abrud.

mester popular abrud

Cu toate că ia şi costumele populare nu au un preţ mic, deoarece este mult de lucru la ele, oamenii nu aleg să negocieze. Ancuţa Han a precizat că se mulţumeşte să câştige mai puţin pentru că vrea ca toată lumea să poarte o cămaşă românească, subliniind că îi sunt dragi copiii îmbrăcaţi în costume populare şi mai ales bebeluşii la botez, proaspăt creştinaţi.

Citiţi şi:

 

Rezervaţia necunoscută din Apuseni. Cheile căutate de turişti pentru practicarea sporturilor extreme

 

FOTO Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de un brand elveţian celebru. Este inspirat de Alba Iulia şi produs în 1918 piese

 

Povestea lui Simo Häyhä sau Moartea Albă, cel mai „prolific“ lunetist din istorie. Cum au încercat ruşii să îl lichideze

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite