Afacerea de aur construită de un olandez la Sebeş: câţi bani scoate din cea mai mare cultură de cânepă industrială din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teren cultivat cu cânepă industrială în apropierea oraşului Sebeş. Foto: apc-kamphorst.com
Teren cultivat cu cânepă industrială în apropierea oraşului Sebeş. Foto: apc-kamphorst.com

Zona Sebeşului nu este atractivă doar pentru investitorii din industrie, ci şi pentru agricultură. O companie cu acţionari din Olanda administrează o cultură de cânepă pe o suprafaţă de 500 de hectare, cea mai mare din România. Firma se numeşte Agro Paraiso Sebeş SRL, iar compania din Olanda este APC Kamphorst.

Investitorul olandez a înfiinţat cinci firme în Alba, toate în zona oraşului Sebeş. Două au ca obiect de activitate cumpărarea şi vînzarea de bunuri imobiliare proprii, una activitează în domeniul consultanţei, iar a patra în agricultură, respectiv cultivarea cerealelor şi a plantelor leguminoase. Între acestea se află şi cânepa ale cărei fibre sunt utilizate în industria de automobile, în cea textilă, în construcţii cu efect de izolare puternic, iar seminţele sunt utilizate şi pentru obţinerea de suplimente alimentare. Firma din Olanda este reprezentată în România prin omul de afaceri Sebastian Kamphorst, unul dintre cei doi fraţi acre au înfiinţat compania în anul 2002. 

Cânepa a fost cultivată tradiţional în România până în anul 1996, când a fost inclusă pe lista plantelor narcotice, ceea ce a condus la dispariţia culturilor. În prezent, poate fi cultivată doar în scopuri industriale. Până în 1990, România era cel mai mare exportator de fibră de cânepă din Europa şi pe locul trei în lume, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 49.000 de hectare. Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2014, pe teritoriul ţarii noastre erau cultivate cu această planta circa 770 de hectare de teren.

A construit şi un centru de procesare 

Deşi cânepa industrială se înscrie în categoria plantelor psihotrope, pentru cultivarea sa fiind necesare avize speciale şi monitorizare din partea Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură, nu trebuie confundată cu cânepa indiană, întrucât concentraţia de substanţe psihotrope pe care le conţine este semnificativ mai mică. Cânepa industrială oferă profituri importante, de aceea a şi devenit interesantă pentru fermieri. O demonstrează firma din Sebeş a cărei marjă de profit s-a situat în ultimii ani la circa jumătate din cifra de afaceri. În 2014, Agro Paraiso Sebeş SRL a avut o cifră de afaceri de aproximativ 1 milion de lei şi un profit de 450.000 de lei. Toate acestea cu un singur salariat, aşa cum apare în bilanţul publicat de site-ul Ministerului de Finanţe. 

Compania olandeză a construit la Sebeş şi un centru de procesare. Afacerea de la Sebeş se anunţă de viitor având în vedere cererea mare de pe piaţă. De asemenea, contează şi subvenţia acordată de stat în valoare de 194 de euro pe hectar, sumă care va creşte cu câte 10 euro pe an până în 2020. Potrivit specialiştilor, costurile pentru cultivarea unui hectar de cânepă de fibra se ridica la circa 2.000 de lei si se pot obţine în medie opt tone de tulpina de cânepă. Veniturile obţinute din cânepa de fibră de pe un hectar de teren se cifrează între 2.600 şi 3.900 de euro. Producţia de cânepă pentru sămânţa costă 2.500 de lei/ha, iar recolta se ridică, în medie, la 700 de kg/ha. Preţul de vânzare este de aproximativ 1.000 de euro/tonă de sămânţa.

Oraşul cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş

 

Daimler continuă şi în 2015 investiţiile în Alba: două hale de producţie vor fi inaugurate la Cugir

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite