Acţiunile Gabriel Resources, finanţatorul proiectului Roşia Montană, la minim istoric pe Bursa din Toronto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile companiei Gabriel Resources, finanţatorul proiectului minier privat de la Roşia Montană, s-au prăbuşit pe bursa din Toronto, ajungând la cel mai mic nivel de când se tranzacţionează, din anul 2000. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în 16 decembrie 2014 şi a fost de doar 0,25 de dolari canadieni pentru o acţiune.

Miercuri, 17 decembrie, valoarea unui acţiuni a crescut la 0,355 dolari, dar rămâne în continuare la un preţ foarte scăzut. În aceste condiţii capitalizarea bursieră a companiei miniere este de 136 milioane de dolari canadieni. Pe parcursul anului 2014, o acţiune Gabriel Resources a fluctuat între 0,90 de dolari şi 1,20 dolari. Valoarea a început să scadă constant din luna octombrie, pentru ca după 4 decembrie să se prăbuşească la minimul istoric din perioada 2000 – 2014. Acţiunile companiei au mai fost tranzacţionale la 1 dolar în 2008, dar cotaţia a crescut ulterior. Maximul istoric a fost înregistrat în iunie 2010, când o acţiune Gabriel se tranzacţiona la valoarea de 8,60 de dolari canadieni. Cea mai drastică evoluţie negativă a avut loc în prima parte a anului 2012, când o unitate a scăzut de la 6,11 dolari, până la 1,36 dolari în decurs de trei luni.

Evoluţia negativă din decembrie 2014 poate avea legătură şi cu rezultatul alegerilor prezidenţiale. Klaus Iohannis s-a declarat constant împotriva proeictului minier de la Roşia Montană, în varianta propusă în prezent. O poziţie interesantă şi interpretabilă are şi noul ministru al Economiei, Mihai Tudose. ”Poziţia mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică şi oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiţii economice? Aceasta este adevărata discuţie. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roşia Montană întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile şi nu mai trebuie exploatat zăcământul. Aşa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm”, a spus Mihai Tudose. Acesta consideră că există pe planetă o mulţime de tehnologii, care ar putea permite exploatarea în siguranţă a zăcământului şi că până la urmă se va găsi o soluţie fericită. ”Dacă nu o găsim, mai aşteptăm până se inventează”, a adăugat Mihai Tudose.

image

Compania a făcut public ultimul raport de activitate în 11 noiembrie 2014. Reprezentanţii Gabriel Resources şi-au exprimat şi de această dată speranţa că în 2015 se vor înregistra progrese în aprobarea proiectului. ”Succesul proiectului Roşia Montană va permite României să devină lider europen în producţia de aur. Rămânem optimişti că în anul 2015, Guvernul României va pune accentul pe dezvoltarea industriei miniere în scopul creării de locuri de muncă şi revitalizării economiei. Compania rămâne pe deplin angajată pentru a construi şi opera mina de la Roşia Montană”, a afirmat CEO-ul companiei, Jonathan Henry.

Anul 2015 va fi, cel mai probabil, decisiv în luarea unei decizii privind proiectul Roşia Montană. Pe rolurile unor instanţe din ţară sunt mai multe procese prin care organizaţii de mediu solicită anularea unor documente eliberate de autorităţi pentru proiectul minier, procese care se vor finaliza pe parcursul anului viitor.

Gabriel Resources nu renunţă la Roşia Montană. Compania a atras pe bursă 35 de milioane de dolari canadieni

Avizul de mediu pentru planul urbanistic zonal al proiectului Roşia Montană, anulat de Tribunalul Covasna

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite