Accidentul ecologic de la barajul Valea Şesei a blocat activitatea Cupru Min. Compania caută 19 milioane de euro pentru investiţii în protecţia mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări de închidere a zonei unde a avut loc deversarea accidentală. Foto: Teodor Baic
Lucrări de închidere a zonei unde a avut loc deversarea accidentală. Foto: Teodor Baic

Reprezentanţii Cupru Min SA Abrud, compania minieră care administrează a făcut publică o poziţie oficială în legătură cu accidentul ecologic produs luni, 3 aprilie, la barajul de decantare a sterilului de la Valea Şesei. Incidentul a blocat activitatea companiei. Sterilul a fost deversat din baraj timp de aproape patru ore.

Compania ce exploatează zăcământul de cupru din Munţii Apuseni consideră accidentul drept o ”avarie tehnică”. 

”Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. Reprezentanţii Gărzii de Mediu, SGA Alba şi ISU Alba au fost prezenţi pentru a preleva probe şi evaluarea măsurilor de mediu adecvate”, se afirmă în comunicatul făcut public marţi de Cupru Min SA.

  

Potrivit reprezentanţilor companiei miiere, în 1998, o sondă inversă a devenit inutilizabilă. ”Intervenţiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotaţie, dar apa a continuat să pătrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate. În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apa, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva şi Comisiei Naţionale pentru Baraje să identifice o soluţie tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenţie iar Comisia Naţională urmează să decidă care este soluţia optimă în primăvara anului 2017, după dezgheţ”, se mai susţine în comunicat.

Halda de steril de la Valea Şesii a acoperit satul Geamăna

Iazul de decantare de la Valea Şesei este cel mai mare din România

În document se mai afirmă că, din 2015, Cupru Min a lansat un program preventiv şi a executat ample lucrări, printre care construcţia a patru diguri de prevenţie pe Valea Şesei, construcţia unui drum de acces pentru intervenţia rapidă a utilajelor specifice, transportul unor mari cantităţi de piatră pentru intervenţie în caz de nevoie – măsuri care, potrivit reprezentanţilor societăţii, şi-au dovedit din plin utilitatea în cazul de faţă. 

”Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipă de intervenţie dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare şi buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră. Apoi au trecut la curăţarea malurilor şi la evacuarea sterilului”, susţine Cristian Albu, responsabil de relaţia cu presa în cadrul Cupru Min SA. Acesta mai afirmă că, pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril. 

poluare valea şesii

Sterilul colmatat pe pârâul Valea Şesei

”Studiul de fezabilitate s-a încheiat iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Compania caută soluţii pentru finanţarea proiectului care are o valoare estimativă de 19 milioane de euro. Totuşi, în planul de investiţii pe anul 2017, sunt deja prevăzute lucrări adiacente proiectului de bază: mutarea deversării sterilului de flotaţie pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenţi în zona haldei de steril, şi construcţia unei staţii de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei şi recircularea în Uzina de preparare. Compania monitorizeaza cu atenţie zonă şi colaborează cu autorităţile de mediu”, susţine Cristi Albu.

O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesei, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, deversarea a avut loc după ce o sondă inversă a cedat la iazul de steril. La faţa locului s-au deplasat, luni seara, mai multe echipe de la Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Apele Române care cercetează incidentul, urmând să stabilească şi cât de grave sunt efectele poluării şi până unde s-au extins. Specialiştii urmează să stabilească şi cât de mult a fost afectată flora şi fauna piscicolă de pe râul Arieş având în vedere faptul că sterilul cu care apele au fost poluate conţine substanţe chimice toxice.

Citiţi şi:

 

Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesii. Sterilul toxic a ajuns în râul Arieş FOTO VIDEO

 

Activiştii antipoluare condamnă accidentul ecologic din Apuseni şi solicită intervenţia Gărzii de Mediu FOTO VIDEO

  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite