FOTO VIDEO Accidentul în lanţ cu 31 de maşini pe A1, în Alba. Un şofer de 26 de ani din Vaslui a provocat carambolul. Amendă de 8.000 de lei pentru administratorul drumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul rutier a fost întrerupt timp de 6 ore pe A1, duminică, pe sensul Sebeş - Sibiu, din cauza unor tamponări în care au fost implicate 31 de autovehicule. Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav. Cauza este neadaptarea vitezei la condiţiile meteo. Administratorul drumului a fost amendat.

UPDATE ora 21.00 Potrivit IPJ Alba, accidentul în lanţ produs pe autostrada Sibiu - Orăştie a fost declanşat de un şofer în vârstă de 26 de ani, din Vaslui, care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum acoperit cu polei şi nu a păstrat distanţa de siguranţă faţă de autoturismul care circula în faţa sa, iar la o frântă a acestuia l-a tamponat. Şoferul din Vaslui de la care au pornit tamponările în lanţ a fost amendat cu 480 de lei.

Comunicatul IPJ Alba: La data 22.12.2013,orele 8,50, pe Autostrada A1, Deva - Sibiu, pe sensul de mers Sebeş-Sibiu, în zona localităţii Cunţa, la ieşirea de pe autostradă, datorita poleiului care s-a format instantaneu  pe partea carosabila şi a ceţii dense, au avut loc mai multe tamponări succesive faţă-spate, în care au fost avariate 31 de autovehicule iar un număr de 9 autovehicule care se aflau intercalate, intre cele avariate, nu au suferit avari.

La fata locului s-a deplasat  echipa de cercetare, din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Politie Alba, formata din 10 poliţişti rutieri şi tehnician criminalist, care a  luat primele măsuri, respective  devierea traficului rutier  pe DN1 Sebeş - Sibiu.  De asemenea, s-a luat legătura cu Inspectoratul de Politie Judeţean  Hunedoara care a intervenit pentru devierea traficului pe ruta  Orăştie - DN7 - Sebeş. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că T.M.C., de 26 de ani, din comuna Epureni, judeţul Vaslui, în timp ce conducea un autoturism, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, intrând în coliziune faţă – spate, cu un autoturism condus de N.T., de 35 de ani, din comuna Leordeni, judeţul Argeş, după care s-au produs mai multe tamponări succesive  faţă - spate .

În urma evenimentelor rutiere M.A.M., de 23 de ani, din Municipiul Sighişoara, judeţul Mureş, pasager într-unul din autovehiculele implicate în accident, a suferit leziuni corporale grave (fractură epifiză distală)  iar 3 femei de 33, 26 şi 35 de ani, pasagere în alte autoturisme implicate, au suferit leziuni corporale uşoare, fără a rămâne internate în spital. Întrucât administratorul drumului public, (Secţia de Drumuri Naţionale Deva), nu a intervenit  corespunzător cu material antiderapant, a fost sancţionat  contravenţional, în conformitate cu prevederile art.3 alin 1 din Regulamentul de Aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 195/2002, cu suma de 8.000 lei. 

UPDATE ora 19.50 Persoanele rănite în accident sunt un tânăr în vârstă de 23 de ani din Sighişoara, o femeie în vârstă de 33 de ani din Mediaş, o tânără de 22 de ani din Galaţi şi o femeie de 35 de ani de cetăţenie română, dar stabilită în Germania. Acestea au suferit în special fracturi şi niciuna nu se află în stare gravă astfel încât să necesite internarea în spital, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Alba.

UPDATE ora 19.30 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba Florin Roman cere demisia directorului CNADNR, Narcis Neaga, pe care îl acuză că este vinovat de tamponările în lanţ produse pe autostrada Sibiu - Orăştie, în care au fost implicate 31 de maşini, întrucât „a atribuit în mod absolut iraţional deszăpezirea".

Într-un comunicat de presă transmis duminică, vicepreşedintele CJ Alba Florin Roman (PNL) a spus că vinovată de tamponările în lanţ produse pe A1 este conducerea CNADNR, care a atribuit Secţiei Drumuri Naţionale Timişoara deszăpezirea acestui tronson de autostradă pe care a avut loc accidentul.

„Dacă am fi trăit într-o ţară civilizată, azi directorul CNADNR, fălosul Narcis Neaga, specialistul în concesiuni, ar fi trebuit să-şi înainteze demisia de onoare. Aşa cum ne-am obişnuit, cad capetele celor mici, ale şefului de la Pianu, deşi pe autostradă s-a aruncat cu antiderapant. Principalul vinovat este CNADNR, care a atribuit în mod absolut iraţional deszăpezirea pe timp de iarnă la...Timişoara!!! Asta este incompetenţă cât casa", a spus Roman, citat de Mediafax. 

„Atrag atenţia că astfel de accidente se mai pot produce în orice moment. Cele două noduri de la Sebeş şi Cunţa sunt fără puncte de deszăpezire. La o ninsoare puternică se blochează tot. Cum au gândit şefii de la CNADNR să facă punct de deszăpezire doar la Pianu şi să nu asigure deszăpezirea pe cele două noduri, unde se ştie şi gradul ridicat de umezeală??? Numai nişte incompetenţi puteau gândi de asemenea manieră (…) Din acest motiv îi cer demisia lui Narcis Neaga", a adăugat Roman.

El a precizat că deszăpezirea pe autostrada Sibiu - Orăştie a fost încredinţată Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, care asigură aceste servicii prin secţia de la Deva.

UPDATE ora 15.10 Circulaţia rutieră pe autostrada A1, pe sensul Sebeş - Sibiu a fost reluată după 6 ore de la producerea accidentului. Comunicatul centrului Infotrafic: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că începând cu ora 14:55, în judeţul Alba, traficul rutier a fost reluat pe A1, pe sensul Sebeş - Cunţa. Circulaţia a fost întreruptă aproximativ şase ore din cauza unor tamponări în care au fost avariate, în total, 31 de autovehicule. Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav. Cauzele accidentelor au fost neadaptarea vitezei în condiţii de carosabil alunecos şi nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare în mers, între autovehicule.

Imediat după producerea evenimentului, în vederea limitării efectelor acestuia, toate echipajele de poliţie rutieră disponibile au fost redirecţionate pentru a devia circulaţia prin municipiul Sebeş (pe DN1 şi DN7 - pe vechea rută), pentru a efectua cercetări, măsurători şi pentru a întocmi documentaţia specifică. După închiderea circulaţiei pe sensul de mers, autovehiculele care au încheiat coloana formată şi care nu au suferit avarii au fost însoţite de echipaje de poliţie spre Sebeş.

Pentru intervenţia tardivă cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a administratorului drumului cu 100 de puncte-amendă (8.000 de lei). Pentru că o mare parte dintre autoturismele implicate în eveniment erau înmatriculate în străinătate, o altă cauză a tamponărilor ar putea fi oboseala la volan. În aceste zile, mulţi români stabiliţi în străinătate vin în ţară pentru a petrece sărbătorile de iarnă şi este de aşteptat ca traficul rutier să se intensifice în special pe drumurile dinspre Nădlac şi Borş. Conducătorii auto care circulă pe distanţe lungi obişnuiesc să se odihnească pe parcursul călătoriei în parcări amenajate, însă în sezonul rece acest lucru este dificil, de aceea majoritatea încearcă să parcurgă distanţe cât mai mari într-un timp cât mai scurt.

UPDATE ora 13.30 Comunicat CNADNR, Şeful Centrului de Întreţinere şi Coordonare Pianu a fost suspendat din funcţie“În urma evenimentului rutier produs în data de 22.12.2013, ora 08:30, pe raza administrativă a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişora, Secţia de  Drumuri Naţionale Deva, pe sectorul de autostradă Sebeş-Cunţa, Calea 1, km  293+000, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a neadaptării vitezei la condiţiile de  carosabil alunecos precum şi a nepăstrării unei distanţe corespunzătoare în mers între  autovehicule, conducerea CNADNR SA, prin Domnul Director General Narcis Ştefan Neaga a dispus următoarele:

 - Începerea imediată a cercetării disciplinare a factorilor responsabili de  producerea evenimentului precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare după finalizarea cercetării disciplinare.

- Suspendarea din funcţie a Domnului Mallasz Robert, Şeful Centrului de Întreţinere şi Coordonare Pianu pe perioada cercetării împrejurărilor care au  condus la producerea evenimentului.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România precizează că acţiunea de combatere a producerii poleiului a început la ora 3.00 prin acţionarea cu 3 (trei) utilaje care au răspândit o cantitate de 16 tone de material antiderapant. La ora 6.00 pe sectorul de autostradă Sebeş-Turda (!!!) s-a efectuat o revizie pentru stabilirea măsurilor de acţionare. La ora 8.40 pe sectorul de autostradă cuprins între km 293- km 316, s-a acţionat  prin răspândirea a 32 tone de sare cu 2 (două) autobasculante cu lamă si răspânditor pe sensul Pianu-Cunţa şi cu 2 (două) Unimog-uri pe sensul Cunţa-Pianu. Circulaţia se desfăşoară normal pe sensul de mers Cunţa-Sebeş, fiind închisă pe sensul de mers Sebeş-Cunţa până la finalizarea cercetărilor Poliţiei.

UPDATE ora 12.00: La o oră de la producerea carbolului, un alt şofer s-a răsturnat cu maşina pe autostradă. Şoferii acuză faptul că nu au fost afişate mesaje cu privire la existenşa poleiului, iar administratorii autostrăzii nu au intervenit cu material antiderapant. "Îmi pare rău de bieţii şoferi, nu cred ca a fost vina vreunuia, vina o poartă cei care trebuiau să acţioneze, să asigure autostrada îndepărtând gheaţa şi zăpada. O altă cauză fiind chiar nesemnalizarea corespunzătoare sau lipsa unor semne de circulaţie", a afirmat un cititor pe site-ul adevarul.ro.

UPDATE ora 11.30 În coloana de maşini se afla şi cântăreaţa Paula Seling. Acesta a precizat la TV că maşina în care se afla nu a fost implicată în accident. Vedeta a declarat, la B1, că a auzit cum se ciocneau automobilele în jurul maşinii lor. 

"Dacă puteţi, anunţati-vă cunoscuţii să NU intre pe autostrada ocolitoare de la Sebeş, e un accident în lanţ cu zeci de maşini implicate! Am anunţat mai mulţi oameni de radio pe care îi cunosc, în speranţa ca cineva o să spună pe post un anunţ care să protejeze oamenii, însa fără succes! Depinde de noi", a scris Paula Seling pe contul său de Facebook, imediat după accident.

Accidentul în lanţ a avut loc la ora 09.15. Garda de Intervenţie Sebeş a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit pentru descarcerarea unei persoane rănite grav, în zona Câlnic. Alte trei persoane au ajuns la spital în urma accidentului

image

Foto

image

Paul Ulieru, reprezentant centrul Infotrafic a explicat, în direct la TV, că accidentul a avut loc din cauza carosabilului alunecos dar că circulaţia a fost deja deviată şi că nu mai există coloane de maşini blocate. “Traficul este întrerupt pe autostrada A1, din cauza unor tamponări. Conform primelor informaţii, o persoană a fost rănită. De altfel, pentru judeţul Alba este valabilă o avertizare nowcasting referitoare la ceaţă şi depunere de chiciură. Recomandăm reducerea vitezei pe carosabilul umed. Încă nu am primit informaţii despre persoana rănită. Coloane nu mai sunt, pentru că traficul a fost deviat, dar sunt maşinile implicate în carambol. Acestea vor fi trimise înapoi, prin Sebeş. Atunci se va acţiona şi cu material antiderapant şi circulaţia va fi reluată. Este singura situaţie de acest gen dar nu ne-au fost semnalate situaţii deosebite. Accidentul acesta s-a produs din cauza carosabilului alunecos”, a spus Paul Ulieru

Poliţia rutieră a deviat circulaţia de pe A1, pe sensul spre Sibiu, prin municipiul Sebeş, pe DN1 şi DN7, pe vechea rută.

image

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de ceaţă în judeţul Alba. Acesta este valabil, duminică în intervalul orar 10.13-13.30. Vizibilitatea este scăzută local izolat sub 50 de metri. Vor fi afectate pe arii extinse în judeţele Braşov şi Alba, inclusiv municipiile Braşov şi Alba Iulia, precum şi drumurile naţionale şi europene aferente. Se vor semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, local depunere de chiciură, informează ANM. De altefel cauza accidentului este neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic.

image

Tronsonul pe care a avut loc accidentul a fost inaugurat joi, 19 decembrie, de directorul CNADNR Ştefan Neaga. Acesta a spus la momentul respectiv că de întreţinerea şi asigurarea circulaţiei în condiţii optime se ocupă Direcţia Regională Timişoara a CNADNR.

Într-un comunicat transmis presei, PDL Alba cere sancţionarea celor responsabili de dezastrul de pe autostrada de la Sebeş. ”Dupa zece ani de aşteptare, bucuria locuitorilor din Sebeş si a celor din Alba a fost scurtă. În aceasta dimineaţă, circa 40 de masini au fost implicate intr-un groaznic accident pentru ca cei responsabili de întreţinerea noului sector de autostrada probabil nu s-au trezit încă din cheful de la iinaugurare pentru a interveni pentru întreţinerea pe timp de iarnă. Domnul Şova a avut norocul să scape de polei, intrând in ceata si nemaiajungand la Alba. Probabil tot ceaţa a fost cea care a contribuit la numirea politica în funcţiile de responsabili cu întreţinerea drumurilor naţionale şi a autostrazilor a unor oameni care au ca singura competenţă carnetul de partid. Cerem public, pe aceasta cale, sancţionarea tuturor celor responsabili pentru dezastrul produs in aceasta dimineaţă pe autostrada de la Sebeş. Iata cum romanii primesc de sărbători încă un cadou otrăvit, marca Ponta”, se arată în comunicatul de presă.

Citiţi şi:

GALERIE FOTO Victor Ponta a inaugurat lotul 4 din Autostrada Orăştie-Sibiu

Ziua „Z“ pe Autostrada Orăştie - Sibiu. Trei tronsoane în lungime de 63 de kilometri, deschise circulaţiei

FOTO Chermeză - mamut pentru o bucăţică de autostradă. Constructorii au sărbătorit în tunel, locuitorii din Sebeş ies în stradă

Moment istoric pentru Transilvania: se inaugurează 60 de kilometri din autostrada Orăştie - Sibiu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite