A dat bani pentru fotbal şi au fost cheltuiţi pe alcool, jucării şi facturi casnice. Primăria vrea să recupereze sute de mii de lei în justiţie

A dat bani pentru fotbal şi au fost cheltuiţi pe alcool, jucării şi facturi casnice. Primăria vrea să recupereze sute de mii de lei în justiţie

Primăria comunei Vinţu de Jos

Primăria comunei Vinţu de Jos a dat în judecată Asociaţia Sportivă ”Mureşul Vinţu de Jos” de la care solicită returnarea sumei de aproape 670.000 de lei, bani achitaţi pentru desfăşurarea unor activităţi sportive şi care au fost cheltuiţi ilegal, ca urmare a unei constatări a Camerei de Conturi Alba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scandalul public privind cheltuirea banilor de către asociaţia sportivă datează din anul 2014. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, definitiv, că raportul Camerei de Conturi Alba este legal şi a stabilit că sumele de bani acordate de Primăria Vinţu de Jos au fost cheltuite ilegal de către asociaţia sportivă care administra clubul de fotbal al comunei.
 
Urmarea acestei decizii este obligativitatea primăriei de a recupera sumele de bani alocate în perioada 2014 – 2016. Un proces civil cu obiectul ”acţiune în răspundere contractuală” a fost deschis în 23 aprilie 2019 de către UAT Vinţu de Jos împotriva asociaţiei sportive ”Mureşul”.  Administraţia locală vrea să recupereze de la asociaţia la care este principalul membru fondator suma de 667.075 lei, plus dobânda legală. 
 
Potrivit deciziei definitive din decembrie 2018, ”s-a constatat că sumele alocate din bugetul local au fost utilizate pentru: achiziţia de băuturi alcoolice şi produse care nu au nici o legătură cu activitatea asociaţiei sportive; au fost decontate cheltuieli de transport fără documente justificative; restituiri de împrumuturi către o persoană fizică, de către AS Mureşul Vinţu de Jos, în sumă de 105 mii lei, neconforme cu legislaţia în vigoare; plăţi ale utilităţilor casnice efectuate către o persoană fizică”.
 
De asemenea, au fost identificate achiziţii de jucării din banii acordaţi asociaţiei sportive, tampoane igienice, precum şi de produse alimentare (47 kg de ceafă de porc într-o singură lună şi 50 de pâini într-o singură zi), în condiţiile în care clubul avea stabilite condiţii de cazare şi masă pentru jucători şi pentru conducerea clubului care aveau domiciliul în afara comunei. Cheltuieli ale Primăriei din perioada 2013 - 2014 fac obiectul unui dosar penal în care sunt cercetaţi fostul primar şi fostul director economic al Primăriei Vinţu de Jos, nefinalizat încă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: