Ţepele dinamovistului Cristi Borcea cu afacerile de mezeluri şi GPL din Alba. Cum a scăpat de o firmă prin „metoda boschetarul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ADEVĂRUL
FOTO: ADEVĂRUL

Afacerile dinamovistului Cristi Borcea în Alba prin două firme înfiinţate în oraşul Zlatna s-au încheiat cu o „ţeapă“ totală de circa 16 milioane de lei, adică 3,6 milioane de euro. Aceasta este valoarea totală a datoriilor fără a exista o posibilitate certă de recuperare. Pentru a scăpa de una dintre firme, Borcea a aplicat metoda „boschetarul“.

În 2000 şi 2011, Borcea a înfiinţat la Zlatna, în Munţii Apuseni, două societăţi comerciale, una de procesare a cărnii şi cealaltă de îmbuteliere a gazului GPL. Fabrica de mezeluri de la Zlatna – Crimbo Prod Carn a fost deschisă de Borcea, în parteneriat cu un alt dinamovist, Cornel Ţălnar. Cei doi nu au apărut niciodată, oficial, ca acţionari, ci au înfiinţat şi administrat societatea prin intermediul unor persoane interpuse din Alba Iulia. 

Oraşul Zlatna era la vremea respectivă parte a zonei defavorizate Apuseni. Investitorii care deschideau o afacere beneficiau de scutiri importante la impozite din partea statului. Acesta a fost motivul pentru care Cristi Borcea a ales să investească în oraşul din Munţii Apuseni. Pe lângă fabrica de mezeluri, Borcea a deschis la Zlatna, în 2001, şi o fabrică de îmbuteliere a gazului, Crimbo Gas SRL. 

Firma Crimbo Prod Carn SRL Zlatna este în faliment din 2010. Înainte de a se pronunţa Tribunalul Alba cu privire la declanşarea procedurii de faliment, societatea a fost vândută unor irakieni prin ”metoda boschetarului”. Cristi Borcea a scăpat de problemele firmei, transferând acţiunile pe numele unor cetăţeni irakieni. Chiar înainte de momentul intrării în insolvenţă, părţile sociale au fost vândute persoanelor fizice de origine irakiana, Hussein H. Hassan şi Amaar A. Ghanam. Ulterior s-au mai operat două schimbări ale asociaţilor. În prezent, părţile sociale sunt deţinute de Haydar R. Hassan (75%) şi Feisal Omar (25%), doi irakieni de 30, respectiv 28 ani. Lichidatorul Crimbo Prod Carn a avut mari probleme în a intra în posesia documentelor contabile ale societăţii. La momentul intrării în faliment a existat chiar şi o plângere penală pentru că administratorul nu a predat actele firmei.

image

Fosta fabrică de mezeluri a devenit o ruină

Fabrica de mezeluri a fostului acţionar de la Dinamo Bucureşti a fost scoasă de mai multe ori la la vânzare. Primul preţ a fost de 100.000 de euro, dar pentru că nu au existat cumpărători s-a ajuns la 30.000 de euro. Nici la această sumă nu s-a găsit, deocamdată, un client interesat de clădirea aflată în oraşul Zlatna. Anii de „glorie” ai societăţii din Zlatna au fost între 2002 şi 2006, când s-a obţinut profit şi au fost cifre de afaceri de 1 - 2 milioane de euro pe an. Numărul angajaţilor a oscilat între 35 şi 60. În 2008, societatea a avut pierderi de 11,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 5,3 milioane lei. În 2009 a intrat în insolvenţă, iar în prima parte a anului 2010 s-a pronunţat falimentul. Datorii sunt de circa 2,8 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei reprezintă datorii la bugetul de stat şi la o bancă comercială, în contul unui credit.

image

Un parcurs economic ceva mai lung l-a avut cealaltă firmă a afaceristului, Crimbo Gas SRL Pătrâgeni. Afacerea cu GPL a funcţionat până la începutul anului 2014, când a intrat în insolvenţă. În dosarul prin care s-a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă, se menţionează că firma avea, la finalul anului 2013, obligaţii de plată totale de 9,1 milioane de lei, pe care nu putea să le onoreze, din cauza lipsei disponibilităţilor băneşti. În tabelul definitiv al creanţelor, Crimbo Gas SRL figurează cu datorii de 13,75 milioane lei. Printre cei care au de recuperat mai mulţi bani se numără Corporate Recovery Management (CRM), subsidiară a MKB Romexterra Bank, cu o creanţă garantată de peste 3 milioane de lei dar şi DGFP Alba, cu o creanţă garantată de 2,3 milioane de lei.

Sume mai mici au de recuperat companii precum Electrica Furnizare sau Premium Lubrificants (fosta Chevron Romania) dar şi patronul afacerii, Cristi Borcea. Toate aceste din urmă sunt însă creanţe chirografare (mai greu de recuperat decât cele garantate). În iunie 2014, Tribunalul Alba a dispus intrarea firmei în faliment, în condiţiile în care Borcea a transmis oficial că nu mai doreşte continuarea procesului de reorganizare judiciară. A urmat o perioadă pentru reevaluare bunurilor, care vor fi scoase la vânzare în scopul recuperării datoriilor.

Citiţi şi:

Fabrica de Arme Cugir are un nou director general: liberalul Graţian Suciu, numit în locul lui Mircea Trifan (PSD)

Bătrâni ţinuţi în condiţii mizere în căminele Congregaţiei ”Sf. Iosif” din Alba Iulia. AJPIS propune încetarea serviciilor sociale

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite