Şi-a salvat satul copilăriei de la dispariţie şi oferă 60 de locuri de cazare pentru refugiaţi din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Docea a salvat un sat pe cale de dispariţie şi vrea să ajute refugiaţi ucrainieni. Foto Facebook
Iulian Docea a salvat un sat pe cale de dispariţie şi vrea să ajute refugiaţi ucrainieni. Foto Facebook

Proprietarul unui sat de vacanţă din Alba, amenajat într-o localitate aproape dispărută de pe hartă din cauza depopulării, se oferă să cazeze refugiaţi ucrainieni.

Iulian Docea locuieşte în Rachiş, un sătuc pierdut pe o vale din Apuseni, parte componentă a comunei Mirăslău. La momentul la care s-a întors în ţară, după ce a muncit 15 ani în străinătate, la Rachiş mai erau doi locuitori.

Bărbatul a cumpărat mai multe locuinţe vechi, părăsite şi a început să le renoveze. Rezultatul este un mic rai care a devenit peste noapte o atracţie turistică. Rachis Wild Ranch a devenit, astfel, un loc deosebit în liniştea naturii.

Bărbatul a anunţat pe Facebook că oferă cazare pentru 60 de persoane, 30 la Rachiş şi alţi 30 la mănăstirea Dumbrava.

„După cum ştiţi toţi a început războiul în Ucraina, deja sunt multe persoane (familii cu copii, vârstnici intraţi în ţară, mulţi la cozi încă în vămi). Noi solidarizăm cu aceste victime colaterale a războiului şi le oferim cazare şi masă pentru 30 persoane la Mănăstirea Dumbrava şi pentru alte 30 la Rachiş.

Dacă printre voi sunt persoane ce pot ajuta, cu cazare, mâncare, lenjerii saltele … sunt bine primite şi încercăm să identificăm şi alte spaţii pentru găzduire”, a transmis Iulian Docea.

rachis alba sat

Rachiş Wild Ranch, sătucul reconstruit de Iulian Docea. Foto Facebook

Bărbatul a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. La Rachiş a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional, una dintre acestea fiind cea a bunicilor lui. La toate casele pe care le renovează păstrează pe cât se poate elementele tradiţionale din trecut.

Iulian Docea a construit şi o biserică în sat. A ridicat-o în memoria şi cinstea bunicilor săi, exact pe locul unde bunicul să obişunia să se odihnească sau să ”bată” coasa. Dezvoltarea proiectului demarat de Iulian Docea depindea, însă, de modernizarea drumului de acces, lung de 8,3 kilometri care ”leagă” satul de localitatea Lopadea Veche, până unde există un drum asfaltat. Primăria a demarat proiectul de modernizare a drumului, astfel încât accesul până la ranch-ul de la Rachiş să devină mult mai facil.

Vă mai recomandăm:

 

Afacere uriaşă cu o firmă americană celebră, ratată de fabrica de armament din Cugir. Fost director: „Mi s-a atras atenţia că sunt singur”

 

Cazul unei femei atacate de un amstaff, clasat de procurori. Motive: nu a fost muşcată de faţă şi nici nu a făcut avort

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite