Şeful DIICOT Alba Iulia, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul în care comisarul şef Traian Berbeceanu îl acuză de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureşan, este urmărit penal de DNA Bucureşti, pentru abuz în serviciu în dosarul fostului şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu. Comisarul şef a depus, în octombrie 2013, o plângere împotriva procurorului, pe care îl acuză de fapte de corupţie. Alături de Mureşan mai sunt cercetaţi ofiţerul BCCO Alin Muntean şi procurorul Nicolaie Cean.

UPDATE 23.30: Comisarul şef Traian Berbeceanu a declarat în cursul serii că este sigur că se va întoarce la conducerea BCCO Alba Iulia. ”După noile reglementări procesuale, aşa cum bine ştiţi, nu pot să apreciez ancheta. Am aflat din mass-media despre începerea urmăririi penale de către Structura Centrală DNA. Nu pot să o comentez, vreau doar să afirm cu certitudine şi dincolo de orice dubiu că încă de la început, de când eram reţinut şi arestat ilegal, am avut încredere deplină în DNA, am avut încredere şi în Structura Centrală DIICOT pentru că am lucrat în mod direct sau indirect cu zeci de procurori din ţară şi îi apreciez pentru profesionalism. Mai mult decât atât, în dosarul DIICOT sunt inculpat, însă sunt convins că şi dumnealor vor face dreptate, iar în dosarul DNA am calitatea procesuală de martor şi denunţător.

Vreau să ştiţi că dosarul acela, spre plăcuta mea surpriză, era deja înregistrat şi era în lucru înainte de a ajunge eu pentru prima dată acolo pentru a denunţa faptele prezumptiv infracţionale pe care le-am sesizat de-a lungul timpului. În Poliţia Română sunt sute de profesionişti şi vreau pe această cale să-i rog să vorbească, să vorbească în sensul că să încercăm împreună, noi cei cu experienţă, să-i redăm instituţiei demnitatea şi încrederea de care trebuie să se bucure. Situaţia prin care am trecut eu a fost văzută de mulţi colegi tineri, proaspăt ieşiţi de pe băncile Academiei sau a Şcolilor de Poliţie, colegi fără experienţă care sunt bulversaţi pentru că nu au înţeles nimic din ceea ce s-a întâmplat. Această situaţie a fost menită să descurajeze pe mulţi poliţişti care sunt în linia întâi şi care dau peste infractori. Este datoria noastră să le călăuzim paşii în cariera de poliţist. Poate că opinia publică nu ştie că în Poliţia Română, de foarte mulţi ani, nu s-au mai dat concursuri pentru ocuparea posturilor. Trebuie să luptăm împreună pentru ca adevăraţii profesionişti să promoveze în funcţii de conducere”, a afirmat Traian Berbeceanu

UPDATE 15.30: DNA Bucureşti a făcut public un comunicat de presă în care susţine că procurorul Ioan Mureşan este acuzat de abuz în serviciu. În dosar mai este urmărit penal şi Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba Iulia, pentru complicitate la abuz în serviciu şi un fost procuror DIICOT, Nicolaie Cean, acuzat tot de complicitate la abuz în serviciu. Toţi trei apăreau în scrisoarea transmisă de comisarul şef Traian Berbeceanu în octombrie 2013 şi în care reclama fapte de corupţie la DIICOT Alba Iulia.

Acuzaţiile oficiale ale DNA:

MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă

MUNTEAN ALIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă.

CEAN NICOLAIE, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. 

În noul Cod Penal, represiunea nedreaptă, raportat la situaţia comisarului şef Traian Berbeceanu prevede următoarele: reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Potrivit unui comunicat DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Mureşan Ioan, procuror şef al DIICOT – ST Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al DIICOT – ST Alba, prin aceea că:

- a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor

- a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Muntean Alin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau, cu ocazia instrumentării aceluiaşi dosar al DIICOT – ST Alba, prin:

-obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu Traian în urma unor favoruri acordate persoanelor

image

audiate (anchetate în alte cauze),  

-prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian 

-prin întocmirea în cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă,

-prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Cean Nicolaie, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, cu prilejul derulării anchetei penale iniţiate împotriva lui Berbeceanu Traian, în cursul anului 2013, a săvârşit acte de complicitate, constând în:

- punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate,  

- transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare,

- manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

”În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie”, se afirmă în comunicatul DNA Bucureşti.

UPDATE 14.00: Potrivit Mediafax, Ioan Mureşan, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia, a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00 şi a plecat la ora 12.30, nedorind să facă niciun fel de declaraţii.

Ioan Mureşan a fost citat în dosarul deschis în urma unei plângeri depuse de Traian Berbeceanu, o plângere în care fostul şef al BCCO Alba acuza fapte de corupţie la nivelul DIICOT Alba Iulia.

În luna iulie 2013, Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia a înaintat un raport către IGPR în care a semnalat deficienţe majore şi ilegalităţi în colaborarea cu DIICOT, raport care a ajuns ulterior la DNA. Berbeceanu a fost audiat în acest caz de mai multe ori, la sfârşitul anului trecut.

Procurorii DNA au deschis o anchetă după ce Berbeceanu a redactat un raport în care sesizează fapte de corupţie a unor procurori din structura DIICOT Alba Iulia. Aceleaşi fapte au fost sesizate şi printr-o scrisoare semnată de fostul şef al BCCO Alba, care a fost făcută publică după ce acesta a fost reţinut. În scrisoare, unul dintre principalii acuzaţi este procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia. Acesta a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia ca urmare a acuzaţiilor lansate de Berbeceanu, iar instituţia s-a pronunţat favorabil.

Poliţistul a fost arestat preventiv în perioada 24 octombrie – 27 noiembrie 2013. Este acuzat, în principal, de protejarea unor grupări criminale din judeţul Hunedoara, infracţiuni respinse de poliţist. Dosarul a fost instrumentat, iniţial, de DIICOT Alba Iulia, dar a fost transferat, ulterior, de DIICOT Bucureşti. Berbeceanu a lansat acuzaţii grave împotriva unor procurori din cadrul DIICOT Alba Iulia, motiv pentru care ancheta a fost preluată de structura centrală de parchet.

Procurorii DIICOT îl acuză pe comisarul-şef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupări infracţionale care au acţionat pe raza judeţului Hunedoara. Comisarul-şef este acuzat de două infracţiuni de sprijinire a unui grup infracţional, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Concret, TRaian Berbeceanu este acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon. În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Comisarul Traian Berbeceanu: „Îmi voi aminti mereu că ticăloşiile împotriva mea au fost comise în vremea unui anumit Preşedinte, Premier şi Parlament“

Lista persoanelor cu care nu poate să comunice Berbeceanu: interlopi, inculpaţi, un deputat condamnat şi poliţişti

Comisarul Traian Berbeceanu, din nou în faţa judecătorilor. DIICOT cere prelungirea arestării preventive

Dosarul Berbeceanu: CSM discută „apărarea reputaţiei“ procurorului Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia

Se zdruncină încrederea procurorilor? Dosarul „Comisarului Cattani“ a fost mutat de la DIICOT Alba la Bucureşti. Berbeceanu acuză probleme de sănătate

„Băieţii răi“ l-au înfundat pe Traian Berbeceanu. Greşelile „Comisarului Cattani“ în faţa judecătorilor

Recursul comisarului Berbeceanu la ÎCCJ. Fostul şef al BCCO Alba rămâne în arest pentru 29 de zile

Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. „Comisarul Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite