UPDATE Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu, la momentul sosirii la DIICOT Alba Iulia pentru audieri
Traian Berbeceanu, la momentul sosirii la DIICOT Alba Iulia pentru audieri

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, este cercetat de procurorii DIICOT Alba într-un dosar de crimă organizată. Berbeceanu este acuzat de sprijinirea grupului infracţional şi favorizarea infractorului. La sediul DIICOT Alba urmează să fie audiate opt persoane.

UPDATE ora 15.00: Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost adus la sediul DIICOT Alba Iulia. Poliţistul a fost lăsat de jandarmi să îi salute şi să se îmbrăţişeze cu doi colegi, dintre care unul este subcomisarul Cristian Link. Berbeceanu a declarat că ceea ce se întâmplă este cea mai mare mârşăvie. „Poliţiştii pe care îi conduc sunt foarte cinstiţi şi corecţi. Asta se întâmplă cât te lupţi cu crima organizată. O să spun altădată tot ceea ce ştiu, cine este implicat în această mârşăvie. Sunt oameni şi din mediul politic şi din mediul de afaceri”, a spus Berbeceanu înainte de a intra în sediul DIICOT.

UPDATE ora 14.00: Procurorii DIICOT îl acuză pe comisarul şef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupări infracţionale care au acţionat pe raza judeţului Hunedoara. Este vorba despre gruparea ”baronilor fierului vechi” formată din 12 inculpaţi şi care i-a avut ca lideri pe afceriştii Dorin Cupeţiu şi Gheorghe Uscatu. În dosar a mai fost trimis în judecată fostul adjunct al IPJ Hunedoara, Adrian Filer. A doua gruparea care ar fi fost sprijinită de Berbeceanu este cea a omului de afaceri Alin Simota şi a fostului său bodyguard, Cristian Litera.

În fine, a treia grupare este cea în care se efectuează cercetările în prezent. Este vorba despre omul de afaceri Gabriel Biriescu, soţia acestuia Anişoara Biriescu, Adam Drămnesc, Georgeta Migra, Gabriel Doda, Marinela Drămnesc, Cornel Tăşală, Ioan Vasile Uzrs şi Ovidiu Moş. Berbeceanu este acuzat de două infracţiuni de sprijinire grup infracţional organizat, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

UPDATE ora 12.02: Viceprimarul Devei Ovidiu Moş (PSD) este şi el în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere în care este cercetat şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Acesta era omul care asigura legătura între şeful BCCO Alba şi membrii grupării cercetate pentru evaziune fiscală cu produse petroliere. Moş a administrat benzinării în Hunedoara. La această oră, au loc percheziţii la locuinţa lui Traian Berbeceanu, din Deva, de unde au fost ridicate mai multe calculatoare. 

traian berbeceanu

Procurorii DIICOT Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Alba şi Hunedoara efectuează, miercuri dimineaţă, 11 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi, specializate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu. 

Prejudiciu la bugetul de stat: 3,5 milioane de lei

Anchetatorii au dovezi că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi /sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive [fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere.

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 3,5 milioane de lei. Deopotrivă, există suspiciunea că învinuiţii şi-au însuşit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind  înscrisuri false.

Şeful BCCO „sifona“ informaţii către infractori

De asemenea, în cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva unui învinuit care are gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al BCCO Alba Iulia, sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, cu intenţie, i-a ajutat pe învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către D.I.I.C.O.T, sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale, sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia, îi atenţiona să evite discuţiile telefonice.

„Totodată, se reţine că există suspiciunea că Berbeceanu, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate, nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat“, se arată într-un comunicat al DIICOT Alba.

Culmea ironiei, în 2007, la Gala Premiilor Poliţiei Române, echipa conduisă de Traian Berbeceanu primea titlul de Poliţistul anului la categoria „Combaterea Criminalităţii Organizate“, pentru profesionalismul cu care a instrumentat dosarul „Hidra”.

În aceeaşi cauză se efectuează cercetări şi cu privire la alte două persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă pentru una dintre ele, respectiv pentru infracţiunea de favorizare a infractorului cu privire la cea de-a doua persoană şi care constă în faptul că luând la cunoştinţă de data efectuării unor percheziţii domiciliare a făcut cunoscut  inculpatului cercetat în acea cauză acest aspect.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba urmează să fie audiate un număr de peste 8 persoane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite