Şcoala SF de la Ciugud, comuna celebră din Alba: tehnologie inteligentă chiar şi la baie, table interactive, ore transmise live pe internet, tablete în loc de cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Ciugud, celebra comună de lângă Alba Iulia, continuă seria investiţiilor pozitive în interesul comunităţii locale. Ultima pe lista lungă a administraţiei locale este şcoala gimnazială, modernizată şi dotată la un nivel tehnologic foarte înalt.

Autorităţile din Ciugud demonstrează încă o dată că dacă există voinţă pot fi realizate lucruri spectaculoase în timp record, chiar şi în mediul rural. Cu câteva zile înainte înainte de începerea cursurilor, au finalizat investiţia în prima şcoală inteligentă din mediul rural.

Şcoala din Ciugud pare desprinsă dintr-un film ştiinţifico-fantastic. Clădirea are tot felul de senzori care reglează automat temperatura în clase dar şi intensitatea luminii. Clasicul clopoţel care îi cheamă pe elevi la ore a fost înlocuit cu un sistem audio modern - pe care profesorii îl pot folosi pentru a le transmite mesaje copiilor. În plus, în clase există table interactive şi un sistem de proiecţie ultramodern. Şcoala este dotată şi cu un sistem de camere video iar orele vor transmise în direct pe internet pentru ca elevii care nu pot ajunge la cursuri din motive medicale să poată asista la ele. În unitatea de învăţământ din Ciugud până şi grupurile sanitare sunt dotate cu tehnologie inteligentă. În scurt timp, cei 130 de elevi ai şcolii vor primi tablete în loc de manuale, astfel încât nu vor mai fi nevoiţi să care după ei ghiozdanele grele cu cărţi.

Interiorul este gata, după ce au fost refăcute instalaţiile electrice şi sanitare, a fost reparat acoperişul şi a fost consolidată structura de rezistenţă, a fost înlocuită tâmplăria şi sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I (2015-2020) a fost alocată de la bugetul de stat suma de 1.801.310 de lei pentru reabilitarea şcolii. Au mai rămas doar ceva lucrări de realizat în zona spaţiului de joacă şi a curţii.

Imagine indisponibilă

”Provocarea noastră a fost să avem la Ciugud o şcoală a viitorului, în care copilul sa vină cu drag şi părintele să înţeleagă faptul că nu trebuie să fugim la oraş pentru a face carte ci putem creşte mari învăţând bine şi la noi acasă, la sat. A fost o provocare pentru ca povestea noastră a început cu rezilierea contractului de construcţie deoarece am avut «noroc» de un constructor neserios. În ciuda acestor probleme nu ne-am oprit ci ne-am motivat să visăm în continuare şi să muncim mai mult. Şi la fel ca în poveşti echipa Primăriei a prins puteri fantastice şi, rând pe rând, ni s-au alăturat oameni minunaţi care au început să viseze şi să creadă, alături de noi, într-o şcoală micuţă de la sat şi în cei aproximativ 130 de copii care învaţă aici. De la noua firmă de construcţii serioasă care a mobilizat zeci de oameni zilnic în şantier şi până la ultima firmă care ne-a furnizat servicii sau echipamente, cu toţii au înţeles importanţa acestui proiect, nu doar pentru Ciugud ci pentru fiecare şcoală de la sat din România”, spune primarul Gheorghe Damian. 

Imagine indisponibilă

Pentru profesorii de aici, modul cum arată şi cum este dodată şcoala, reprezintă un vis împlinit. ”Este şcoala pe care o doresc fiecărui cadru didactic din România şi fiecărui elev din România", afirmă Mihaela Drăghici, profesor la Şcoala Gimnazială din Ciugud. 

Imagine indisponibilă

Sistem electronic de setare a intensităţii luminii

”Şcoala Ciugud înseamnă acum printre altele o şcoală modernă cu soluţii inteligente implementate: iluminat şi climatizarea reglate prin scenarii predefinite sau cu ajutorul unor senzori, clase moderne cu mobilier adaptat copiilor, materiale didactice smart sau toalete cu instalaţii moderne. Pentru că am câştigat şi un proiect pe Ţara lui Andrei urmează să dotăm şcoala cu aparatură didactică şi softuri inteligente, să implementăm catalogul electronic şi să înlocuim manualul clasic pe hârtie cu un manual electronic”, susţine primarul Damian. 

Imagine indisponibilă

„Cu emoţie şi bucurie am început noul an şcolar într-o şcoală modernă cum doar în vise speram că va exista. Din fericire pentru noi, dascălii şi elevii din Ciugud, visele au prins aripi şi au devenit realitate. Pentru noi, dascălii, acum începe marea provocare pentru că trebuie să demonstrăm că şcoala din mediul rural are viitor şi totodată să zidim educaţia în sufletele elevilor noştri. Poate într-o zi unul dintre ei va fi decidentul care va avea în mână soarta comunităţii noastre sau poate chiar a ţării şi atunci va conta educaţia pe care a primit-o în micuţa şcoală din Ciugud. Mulţumim tuturor celor care au avut încredere în noi, mulţumim părinţilor pentru susţinere. Mulţumiri alese echipei administraţiei locale care a implementat acest proiect. De astăzi succes elevilor şi să vă bucuraţi de noua voastră şcoală!”, a spus Teodora Simion, directorul Şcolii Gimnaziale Ciugud. 

Citiţi şi:

 

Metoda originală pusă în aplicare de o infractoare care fura haine din magazine. Un patron a recunoscut-o după imagini şi a chemat poliţia

 

Sebeşul va avea, în sfârşit, un sistem de monitorizare a calităţii aerului. Primăria a finalizat licitaţia şi va plăti peste 1,3 milioane de lei unei firme din Bucureşti

 

VIDEO Paranoia, anxietatea sau depresia, personaje într-un joc video creat de cinci tineri români. Cum funcţionează totul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite