Şapte tineri condamnaţi de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare pentru fraudă pe internet

Şapte tineri condamnaţi de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare pentru fraudă pe internet

Inculpaţii vindeau fictiv bunuri pe internet. Foto Arhivă

Şapte tineri judecaţi de aproape patru ani pentru infracţiuni de înşelăciune prin internet au fost condamnaţi de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare. Inculpaţii au beneficiat de legea penală mai favorabilă şi de faptul că una dintre infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată a fost dezincriminată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit deciziei Tribunalului Alba din 7 aprilie 2014, Constantinescu Mihai Alin, Mătuşescu Cristian, Nedelcu Mihai, Giura Gheorghe, Andrei Alexandru Marius, Gheorghe Petre Iulian şi Stoica Iulian au fost condamnaţi, fiecare, la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Inculpaţii au beneficiat de legea penală mai favorabilă şi de faptul că una dintre infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată a fost dezincriminată. Este vorba despre acuzaţia de iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, care nu este un grup infracţional organizat. Decizia instanţie poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
 
În dosar au fost trimise în judecată 12 persoane. Patru inculpaţi au fost condamnaţi anterior, în timp ce în cazul ultimului, Mehedinţu Constantin Adrian, procesul penal pe fond continuă la Tribunalul Alba. În ianaurie 2014, Mîndrescu Viorel Cosmin şi Tudor Gheorghe Claudiu au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Vlăducu Costinel Alberto (arestat la momentul respectiv în altă cauză) a primit 2 ani de închisoare cu executare. Decizia nu a mai fost contestată la Curtea de Apel. De asemenea, în 2013, inculpatul Stănescu Florea a primit 2 ani de închisoare, pedeapsă contopită cu o alta de 6 ani primită într-un alt dosar.
 
Gruparea a fost destructurată în iulie 2009, când şase inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar doi au primit mandat în lipsă. Dosarul a ajuns în instanţă în noiembrie 2010. S-a constituit în anul 2006 şi a acţionat iniţal în judeţul Alba, după care şi-a mutat centrul de operaţiuni în Sibiu şi în oraşul Drăgăşani din Vâlcea. „Suspecţii obţineau venituri ilicite din inducerea în eroare a unor persoane din străinătate, cu privire la achiziţionarea a diverse bunuri, ce erau postate pe site-uri de vânzări on-line din Olanda, Germania, Suedia, Grecia, Slovacia, Belgia”, au declarat reprezentanţi ai anchetatorilor la momentul respectiv. Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia şi procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, în urma cărora 17 persoane au fost aduse pentru audieri la Alba Iulia. În una din locuinţe, membrii grupării au fost prinşi în flagrant în timp ce ofereau spre vânzare telefoane mobile, pentru suma de 350 euro bucata. 
 
Peste 100 de persoane înşelate cu 83.000 de euro
 
În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate un autoturism, telefoanele mobile utilizate de membrii grupării şi mai multe sisteme informatice folosite la săvârşirea infracţiunilor (laptop-uri, unităţi centrale, modem-uri, stick-uri, CD-uri şi DVD-uri). Prin această modalitate au fost induse în eroare mai multe persoane din diverse state, precum Marea Britanie, Suedia, Belgia, Italia, Franţa, Canada, SUA, Danemarca, Slovacia, Germania. Prejudiciul cauzat celor peste 100 de părţi vătămate se ridică la 83.000 de euro. Părţi vătămate în dosar s-au constituit 98 de persoane din străinătate.
 
Acuzaţiile oficiale ale anchetatorilor au fost constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional, fraudă informatică în formă continuată şi înşelăciune în convenţie Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la “Crimă Organizată” au cooperat în cauză cu Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi cu reprezentantul site-ului eBay în România.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: