Şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, acuzaţi de neglijenţă în serviciu, achitaţi de prima instanţă de judecată

Şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, acuzaţi de neglijenţă în serviciu, achitaţi de prima instanţă de judecată

Instanţa de la Judecătoria Alba Iulia i-a exonerat pe inculpaţi din punct de vedere penal

Judecătoria Alba Iulia a pronunţat prima decizie în dosarul în care şapte funcţionari ai Casei de Pensii Alba sunt judecaţi pentru neglijenţă în serviciu. Toţi au scăpat din punct de vedere penal, trei fiind sacţionaţi cu amendă administrativă în valoare de 1000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit decizei instanţei de judecată, din 13 decembrie 2017, două persoane au fost achitate pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, trei au fost achitate penal dar s-au aplicat sancţiuni administrative de 1.000 de lei, iar în cazul a două s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. 

Ionel Mihăilă (director adjunct suspendat din funcţie) şi Dan Petcu au fost achitaţi pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. În cazul inculpatelor Viorica Gabor şi Eugenia Victoria Pitic instanţa de la Judecătoria Alba Iulia a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei şi răspunderii penale. Inculpaţii achitaţi, dar pentru care s-a aplicat sancţiunea administrativă în valoare de 1.000 de lei, sunt Smaranda Oltean, Viorica Popa şi Daniel Mircea Suciu. 

Smaranda Oltean a fost achitată pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală în cazul a două dosare de pensionare şi a primit sancţiunea administrativă menţionată pentru unui al treilea dosar de pensionare. Magistratul a luat act de faptul că partea vătămată, Casa Judeţeană de Pensii Alba, nu s-a constituit parte civilă în cauză. Cu excepţia inculpaţilor Mihăilă şi Petcu, ceilalţi cinci au fost obligaţă să plătească cheltuieli judiciare în favoarea statului în valoare de 200 de lei fiecare. Decizia Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Faptele de care sunt acuzaţi cei şapte inculpaţi ar fi avut loc în perioada 2009 - 2011, iar, potrivit procurorilor, aceştia şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, din culpă, în sensul că nu ar fi verificat legalitatea şi corectitudinea documentelor aflate la dosarele de pensie, cu consecinţa stabilirii în favoarea unor solicitanţi a unor pensii într-un cuantum mai mare decât li se cuvenea. Prejudiciul calculat de procurori se ridica la momentul trimiterii dosarului în judecată, la aproximativ 119.000 de lei. 

Dosarul a fost disjuns din celebra cauză a ”pensiilor ilegale” în care au fost condamnaţi 160 de inculpaţi, printre care şi o fostă angajată a Casei de Pensii Alba (Viorica Călin), care a primit închisoare cu executare. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările