Şapte depozite neconforme de deşeuri, închise în Alba cu finanţare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” prevede închiderea a şapte depozite neconforme gestionate administraţii locale din oraşe. Trei sunt încă deschise, în tip ce patru au fost închise în 2009.

Depozitele care vor fi închise cu finanţare europeană prin proiect sunt:

Depozitele neconforme din Abrud, Cîmpeni, Blaj, şi Cugir, care au sistat activitatea de depozitare în anul 2009.

Depozitul neconform Aiud – care va trebui să sisteze activitatea de depozitare la 16 iulie 2013;

Depozitul neconform Ocna Mureş – care va trebui să sisteze activitatea de depozitare la 16 iulie 2013;

Depozitul neconform Alba Iulia – care va trebui să sisteze activitatea de depozitare la 16 iulie 2015.

Întreaga cantitate de deşeuri colectată din judeţ va fi transportată la noul depozit conform ce va fi construit la Galda de Jos. Acesta va primi deşeurile tratate de la instalaţia de tratare mecano-biologică, deşeurile rezultate din activitatea staţiilor de sortare, deşeuri amestecate şi deşeuri rezultate de la măturarea străzilor şi nămolul rezultat din staţiile de tratare ale apelor uzate menajere. Depozitul, cu o durată de viaţa de 21 de ani, va avea două celule şi un volum total de 1.926.000 metri cubi. Prima celulă, care va fi construită cu finanţare europeană, va avea o durată de viaţa de 5,3 ani şi un volum de 543.000 metri cubi.

Prin proiect va fi construită o staţie de sortare şi o instalaţie de tratare mecano-biologică, tot la Galda de Jos.  Staţia de sortare va avea o capacitate de 43.000 tone/an şi va asigură sortarea fracţiei uscate (deşeurilor de hârtie, deşeuri de plastic, deşeuri de metal şi deşeuri de sticlă) colectate separat de pe teritoriul localităţilor care nu sunt deservite de cele trei staţii de sortare construite prin proiectele Phare CES. Rezidurile de la sortare vor fi transportate la depozitul conform de pe acelaşi amplasament. Tehnologia de sortare va fi manuală, utilizandu-se magneţi pentru extragerea deşeurilor feroase.

Instalaţia de tratare mecano-biologică va avea o capacitate de 85.566 tone/an şi va asigura tratarea fracţiei umede colectată separat în vederea reducerii cantităţii de deşeuri biodegradabile eliminate pe depozitul conform. Deşeurile tratate rezultate vor fi utilizate ca material de acoperire, necesar la operarea depozitului conform de deşeuri de la Galda de Jos. Se vor construi alte două staţii de transfer a deşeurilor, una la Tartaria (33.000 t/an) care va deservi partea sudică a judeţului şi una la Blaj (15.000 t/an) care va deservi partea estică a judeţului. Staţiile de transfer vor fi cu compactare, asigurând atât transferul fracţiei uscate cât şi transferul fracţiei umede colectate separat.

Scopul principal al proiectului este organizarea şi implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor şi programul de investiţii pentru judeţul Alba, care să asigure îndeplinirea obligaţiilor legislative în vigoare. Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Media, Axa prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”). Valoarea totală a investiţiilor şi serviciilor realizate este de 48.761.526 euro, fără TVA (212.015.115 lei), din care valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la suma de 43.310.393 euro (188.313.589 lei).

Citiţi şi:

Sistem integrat de colectare şi depozitare a deşeurilor în Alba, realizat după standarde europene

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite