Întâlnirea unui vânător cu o ursoaică cu pui: „S-a ridicat în două picioare, a venit spre mine şi a început să urle“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: Facebook/ Vasile Bucur
Sursa foto: Facebook/ Vasile Bucur

Preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit (AJVPS) Alba relatează întâlnirea cu o ursoaică în timp ce participa la o goană de mistreţi, la circa 7 kilometri de Alba Iulia.

Vasile Bucur a descris, pe reţeaua de socializare, că a fost la doi paşi să fie atacat de o ursoaică imensă, care-şi apăra puii. ”Era foarte mare, avea vreo 250-300 de kg, iar când s-a ridicat în 2 picioare, cred că avea peste 2,5 m. Puteam fi acum în priveghi”, susţine Bucur.

 Relatarea preşedintelui AJVPS Alba:

”Astăzi, 15 august 2021, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, era să o pun de mămăligă. Împreună cu o parte din membrii grupei de vânătoare, am participat la 2 goane de alungare la mistreţi, deoarece avem depuse sesizări şi cereri de pagubă din partea unor proprietari de teren agricol.

Vânătoarea am organizat-o pe Fondul de vânătoare Oarda, la 6-7 km de Alba Iulia, atenţie, în lunca Mureşului. Pentru cunoscători, am făcut prima goana pe Morăreşti, unde nu am găsit decât capre şi o vulpe, iar a doua goană am făcut-o pe Pârâul Murgului.

Eu am stat undeva la o întrerupere a pârâului, unde există o punte, pe unde poţi trece cu maşina. M-am aşezat într-o iarbă mare la 15-20 m de puntea respectivă, un loc foarte bun de trecere a vânatului la vânătorile colective. Din precauţie, mi-am lăsat maşina la circa 20 de m, în spatele meu pe drum, pentru că ştiam că în zonă sunt urşi şi să nu am vreo surpriză.

La un moment dat, după ce a început goana, a ieşit un purcel din pârâu. La scurt timp am auzit în pârâu (unde există vegetaţie foarte multă, copaci, tufe mari etc), o respiraţie grea care se apropia de punte. Am crezut că e scroafa cu purcei.

La un moment dat a ieşit din pârâu cu viteză, cu intenţia să treacă în partea cealaltă, o ursoaică imensă. A trecut drumul şi s-a întors să aştepte puii. Când s-a întors m-a văzut pe mine, a început să se agite, s-a ridicat în 2 picioare, a venit spre mine şi a început să urle şi să facă ca toţi dracii. Nu am schiţat nici un gest, pentru că, dacă făceam o mişcare, era pe mine. Distanţa de la mine la ea era de maxim 15 m şi în 2-3 salturi, era pe mine. A fugit înapoi la pui, a început să se agite şi să se mişte haotic prin tufe, continuându-şi festivalul. În acest timp, am fugit la maşină.

Colegul meu de grupă, Lică Vlad, a auzit toată faza asta şi, când m-a văzut că fug spre maşină, a fugit şi el spre mine, crezând că sunt în pericol şi că trebuie să mă ajute (Bravo Vlade!). În partea cealaltă a pârâului era paznicul de vânătoare Ghiţă Lupşa şi Bogdan Dragomir, directorul asociaţiei, care au auzit atacul ursoaicei şi au văzut-o ulterior fugind prin pârâu.

Nu au trecut 10 minute şi am auzit din nou o ruptură în pârâu şi o respiraţie grea. A ieşit un alt urs, un mascul de vreo 3-4 ani, mai mic decât ursoaica, care şi el a fost văzut de colegii mei. Ursoaica a fost atât de speriată şi agitată şi nu a trebuit mult să mă atace. Nu aveam nici o şansă. Era foarte mare, avea vreo 250-300 de kg, iar când s-a ridicat în 2 picioare, cred că avea peste 2,5 m. Puteam fi acum în priveghi.

Am vrut să vă informez ce se poate întâmpla, pe un fond de vânătoare în zona de câmpie, unde, în ultimul timp, am văzut cel puţin 7-8 urşi. Iar la toata povestea asta, ministrul mediului nu are nici o reacţie şi nu face nimic să apere viaţa şi siguranţa oamenilor. Gândiţi-vă ca eram cu o lisă cu alice. Nu aveam nici o şansă să mă pot apăra. Cred că numai Maica Domnului m-a salvat astăzi.

Aceeaşi poveste o aud săptămânal şi de la ceilalţi colegi vânători, din zona Aiud-Lopadea-Ocna Mureş-Noşlac şi pe fondurile de vânătoare de la munte. Am depus la minister dosare de pagubă la atacurile repetate ale unui urs la o stână de la Noşlac, unde în 2 nopti a omorat vreo 30 de oi. Dosarele de paguba au fost respinse şi derogarea nu a fost aprobată. Ăştia suntem şi de astfel de oameni suntem conduşi. Imaginaţi-vă, dacă aici, în zona de şes-luncă, există atâţia urşi şi sunt atatea evenimente, ce o fi în Secuime, Braşov, Argeş etc….”

Vă mai recomandăm:

 

Proces cu miză de aproape 1 milion de euro, pierdut de Schweighofer. Compania austriacă rămâne fără lemnul confiscat de stat

 

Touareg-ul cu girofar şi sirenă pentru Poliţia Locală, la dispoziţia primarului. Ce a decis instanţa în dosarul DNA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite