Înşelăciune uriaşă cu bilete de călătorie subvenţionate. Administrator trimis în instanţă după 8 ani de cercetări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuz al uneia dintre cele două firme de transport călători. Foto: banatulazi.ro
Autobuz al uneia dintre cele două firme de transport călători. Foto: banatulazi.ro

Un afacerist din Alba, administrator la două societăţi comerciale cu obiect de activitate transportul de călători, a fost trimis în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Cercetările în dosar datează de peste 8 ani, în 2013 fiind reţinute sau arestate preventiv un număr de nouă persoane, dintre care doi administratori şi şapte angajaţi, şoferi pe autobuzele celor două societăţi comerciale. În final, a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba doar unul dintre administratori.

Acesta (Mihai Ţ.), alături de un frate de-al său, a fost arestat preventiv o perioadă de câteva luni în cursul anului 2013. Părţi civile în dosar sunt Ministerul Transporturilor şi Ministerul Muncii. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba miercuri, 24 noiembrie 2021.

Afaceristul este acuzat că a pus la cale o manevră infracţională prin care a fraudat bugetul statului cu mai multe milioane de lei prin decontarea în fals a mii de bilete de călătorie subvenţionate de stat.

Faptul că infracţiunea este ”cu consecinţe deosebit de grave” arată că prejudiciul depăşeşte suma de 2 milioane de lei. În 2013, la începutul cercetărilor, prejudiciul era estimat la peste 9 milioane de lei.

”Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş, au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar daca persoanele beneficiare ale acestora nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care în schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare.

Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009 (până în 2013 - n.r.), pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Alba transmis la momentul respectiv.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile şi firmele persoanelor cercetate au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 Euro, 243.517 lei şi 2,300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile. Dintre acestea la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3,000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie - august 2013, dar nedecontate.

Cele două societăţi (Arieşul SA Câmpeni şi Crinul Arieş SRL Baia de Arieş) au şi în prezent activitate în domeniul transportului de călători, dar afacerile au scăzut în ultimii ani. În 2020 au avut un număr de 45 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală de circa 16 milioane de lei.

Vă mai recomandăm:

 

Cum va arăta parada militară de Ziua Naţională, de la Alba Iulia. Sute de militari vor defila prin oraş

 

Cum arată lotul 2 din autostrada A10 Sebeş - Turda cu câteva zile înainte de deschiderea circulaţiei VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite