47 de medalii de aur la Concursul naţional de vinuri de la Alba Iulia. Vezi aici lista licorilor câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii au degustat aproape 200 de soiuri de vin, pentru a le desemna pe cele mai bune. În final au apreciat cu aur 47 de licori , iar cu argint alte 27.

Alba Iulia a fost locul de testare a aromelor pentru cei mai fini specialisti din ţară, în cadrul celei de-a V-a ediţie a Concursului Naţional "Strugurele de Aur", care s-a încheiat miercuri cu anunţarea câştigătorilor.

Vinurile au fost gustate şi notate de două echipe de degustători profesionişti, fiecare formată din cinci membrii. În total, experţii au trecut prin filtrul calităţii 180 de soiuri de la 33 de producători din ţară.

După două zile de concurs, de departe vinurile albe au avut câştig de cauză. Asta şi datorită faptului că au predominat în competiţie, în comparaţie cu cele roşii.

Degustătorii nu au stabilit  o singură licoare câştigătoare, ci au lăsat să „curgă“ pe locul întâi 50 de soiuri de vin.

Consultaţi aici lista cu vinurile medaliate cu aur

Cel mai mare producător de vinuri din Alba, şi unul dintre cei mai importanţi din ţară, Jidvei, şi-a adjudecat  şase medalii de aur şi încă patru de argint. Alţi producători care au fost recompensaţi cu medalii de aur sunt cei care deţin podgoriile Dealul Mare, Pietroasele, Recaş, Ciumbrud, Dealurile Huşului, Dealurile Olteniei.

Experţii au stabilit un punctaj strâns şi pentru vinurile care au fost medaliate cu argint. În total, 27 de soiuri.

Consultaţi lista cu vinurile medaliate cu argint

Specialiştii susţin că vinurile care au candidat la medalii de aur şi argint s-au remarcat prin calitatea foarte ridicată.

„Remarcabil la acest concurs sunt  punctajele acordate de specialişti. În alţi ani, discutam de vinuri cu 70 de puncte, acum, cu excepţia a patru, toate au avut punctaj mai marre. Consider că a fost competiţia cu cele mai multe probe de vinuri româneşti. Vreau să subliniez şi importanţa participării producătorilor de nişă, care au un rol important pe piaţa vinului, pot contribui la creşterea calităţii lui“, a subliniat Claudiu Necşulescu, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale a Vinului (ONIV).

Şi, foarte important, un vin bun nu este ieftin. Specialiştii spun ca preţul unei licori de calitate sare de 15 lei.

Concursul a fost organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului (ONIV) şi Asociaţia Ţara Vinului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite