32 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, achitaţi în dosarul ”adeverinţelor false” de la Jandarmeria Alba. 5 persoane au primit închisoare cu suspendare

32 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, achitaţi în dosarul ”adeverinţelor false” de la Jandarmeria Alba. 5 persoane au primit închisoare cu suspendare

Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea Militară de Apel Bucureşti

Dosarul ”adeverinţelor false” de la Jandarmeria Alba a ajuns la final. Cinci inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, iar 32 de au fost achitaţi

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea Militară de Apel Bucureşti a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul de corupţie de la Jandarmeria Alba în care au fost judecaţi 37 de foşti şi actuali angajaţi ai acestei instituţii. În final, justiţia a decis condamnarea la închisoare cu suspendare a cinci inculpaţi, restul fiind achitaţi pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată de structura specializată a DNA în investigarea faptelor de corupţie săvârşite de militari.
 
Astfel, fostul comandant al Inspectoratului de Jandarmi Alba, Herţa Onac, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani pentru fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, omisiunea sesizării organelor judiciare.
 
Ofiţerul Rusu Liviu Valentin a primit şi el 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 5 ani pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals în declaraţii, uz de fals şi şantaj. În cazul acestuia, a rămas obligativitatea achitării daunelor materiale şi morale victimei infracţiunii de şantaj. Ceilalţi trei inculpaţi condamnaţi, M. Nicolae, D. Traian şi M. Virgil, au primit fiecare câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru asociere cu privire la săvârşirea de infracţiuni.
 
În cazul tuturor celor cinci, Curtea Militară de Apel a decis achitarea pentru acuzaţiile de abuz în serviciu, instigare la această infracţiune şi înşelăciune pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Restul de 32 de inculpaţi au primit, de asemenea, soluţii de achitare pentru toate infracţiunile, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală, fie pentru că a intervenit prescripţia penală. Aceştia au scăpat şi de obligativitatea plăţii unei amenzi administrative de 1.000 de lei dispusă de instanţa de fond. În plus, magistraţii instanţei din Bucureşti au lăsat nesoluţionata latură civilă cu privire la toţi inculpaţii, menţinând, însă, sechestrele impuse de DNA, în cazul a trei dintre cei condamnaţi. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2013.
 
Potrivit procurorilor DNA, în anul 2006, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba s-a constituit o asociere de tip infracţional cu scopul de a elibera, pentru anumite cadre militare adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal. Membrii asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, ce au fost utilizate, în acelaşi scop, de a obţine credite bancare. În total, au fost eliberate un număr de 101 astfel de adeverinţe.
 
În cazul căpitanului Rusu Liviu – Valentin, procurorii au mai reţinut faptul că în cursul anului 2006-2007, a pretins şi primit diferite sume de bani de la o persoană, ameninţând-o că, în situaţia în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromiţătoare care i-ar putea afecta imaginea şi viaţa de familie. De asemenea, s-a mai precizat că, prin ameninţare, acesta a constrâns-o pe aceeaşi persoană să întocmească un înscris din care rezulta că îi datora inculpatului suma de 45.000 de lei, fapt care nu era adevărat.

De asemenea, pe fondul existenţei unei plângeri penale la IPJ Alba faţă de Rusu Liviu – Valentin, acesta s-a deplasat cu un autovehicul al Jandarmeriei, în timpul programului de lucru, şi a pătruns într-un spital, pentru a-şi rezolva unele probleme personale. În încercarea de a obţine probe în vederea disculpării sale, a provocat o stare conflictuală. După conflictul din spital, ca urmare a unei plângeri formulate chiar de mama sa la IPJ Alba, asupra căreia fusese notificat şi şeful de la acea vreme al I.J.J. Alba, respectiv inculpatului Herţa Ioan Onac, inculpatul Rusu Liviu Valentin a ascuns adevărul cu privire la desfăşurarea conflictului, expunând o situaţie neconformă cu realitatea.


 

citeste totul despre: