12 spitale din Alba trec la primării şi la consiliul judeţean

Protocolul pentru preluarea Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba va fi semnat azi de către preşedintele Consiliul Judeţean. Datoriile unităţilor medicale depăşesc 11 milioane de lei. Primarii aşteaptă sprijin din partea Ministerului Sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând de astăzi, administraţiile locale sunt obligate să preia spitalele existente în judeţul Alba. Spitalele din Abrud, Aiud, Blaj, Baia de Arieş, Cugir, Sebeş, Zlatna, Câmpeni vor trebui finanţate de la bugetele locale, iar cel din Alba Iulia de la Consiliului Judeţean.

Demersuri concretizate la Blaj şi Abrud

„La Blaj şi la Abrud deja s-au făcut demersurile de preluare de către primării, iar în funcţie de derularea şedinţelor de consiliu local şi celelate spitale urmează să treacă în administrarea locală“, a afirmat Adrian Teodoru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Acesta a precizat că datoriile acumulate de spitale vor fi plătite de către Ministerul Sănătăţii până la sfârşitul anului. Valoarea acestora este de 11 milioane de lei.

„Preluarea spitalului a fost programată pentru data 29 iunie, dar din cauză că ministerul nu a emis către noi două anexe, am reprogramat semnarea documentelor pentru vineri. Populaţia este îmbătrânită, iar spitalul trebuie să funcţioneze în continuare în mod normal“, a spus Tiberiu Raţiu, primarul din Abrud.

Acesta a precizat că spitalul este singurul din zona Munţilor Apuseni care are secţie de fizioterapie şi boli infecţioase. „Nu avem cum să dăm înapoi. Se va stabili un consiliu de administraţie, iar managerul trebuie să vină cu un plan de acţiune“, a mai spus Tiberiu Raţiu.  

Schimbări la Spitalul Judeţean

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a trecut astăzi în administrarea Consiliului Judeţean. Ioan Dumitrel a semnat protocolul de primire a unităţii medicale.

„Dorim ca spitalul să-şi schimbe imaginea în percepţia opiniei publice. Lucrul acesta îl putem face doar împreună cu medicii şi asistentele medicale de acolo, şi mă refer în primul rând la modul cum sunt trataţi bolnavii nu numai din punct de vedere profesional, dar şi al comportamentului faţă de pacienţi. Vrem ca la un moment dat pacienţii trataţi la Spitalul Judeţean Alba să nu mai ceară să fie transferaţi la Târgu-Mureş, Cluj. Asta înseamnă că trebuie să creştem încrederea pe care bolnavii o au în medici şi în actul medical“, a declarat Ioan Dumitre, preşedintele Consiliului Judeţean.

Datoriile unităţii erau la 30 iunie 2010 de aproximativ 6,7 milioane de lei din care 3,5 milioane vor fi plătite de Ministerul Sănătăţii, restul urmând să fie suportate de Consiliul Judeţean. Doru Drăgan, managerul spitalului a precizat că preluarea unităţii este benefică.

„Hotărârile importante vor fi mult mai simplu de adoptat pe plan local, decât până primeam avizul ministerului“, a spus Doru Drăgan. Consiliul Judeţean va prelua şi Spitalul TBC din Aiud. Conform legislaţiei, viitoarele echipe manageriale ale spitalelor vor fi stabilite prin concurs, în termen de trei luni de la preluarea unităţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările