Weekend la munte sau la mare? Vremea prea caldă pentru această perioadă dublează variantele de petrecere a timpului liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovul îşi aşteaptă turiştii şi iarna, şi vara
Braşovul îşi aşteaptă turiştii şi iarna, şi vara

Zilele de toamnă trimit turiştii la munte, de cele mai multe ori, dar în ultima perioadă a devenit tot mai „cool“ să dăm o fugă şi la malul mării, chiar şi în octombrie. „Adevărul“ vă prezintă ce puteţi să faceţi dacă alegeţi să faceţi o drumeţie la Braşov, dar şi dacă vă hotărâţi să vă plimbaţi până la Constanţa.

Dacă ajungeţi în acest sfârşit de săptămână la Braşov aveţi de unde alege. Puteţi să degustaţi produse tradiţionale pe Cetate, puteţi face o plimbare în centrul oraşului sau dacă sunteţi melomani puteţi merge la Festivalului Liedului Românesc. În judeţ sunteţi aşteptaţi la Focul lui Sumedru şi la un spectacol de lumini în peşteră.

De astăzi şi până duminică sunteţi aşteptaţi la Cetatea Braşovului unde puteţi admira expoziţia de bunătăţi Cămara de Iarnă. Le puteţi gust, dar şi cumpăra. „Îi invităm pe toţi vizitatorii expoziţiei să profite de vremea aceasta frumoasă din weekend şi le oferim posibilitatea de a gusta preparatele din expoziţie, alături de alte produse de sezon pastramă, mititei, bulz, plăcinte ţărăneşti“, a declarat Gabriel Florescu, organizatorul evenimentului. Toate aceste bunătăţi vor fi stropite din plin cu vin şi ţuică fiartă.

Expoziţia poate fi vizitată astăzi de la ora 15.00, iar sîmbătă şi duminică între orele 11.00 şi 21.00. Atât sâmbătă, cât şi duminică produsele vor fi prezentate de bucătari renumiţi începând cu ora 13.00. Un borcan de dulceaţă costă 12 lei, iar unul de compot 8 lei. Un borcan de 1,8 kilograme de murături costă 34 de lei. Intrarea este liberă.

Dacă sunteţi melomani convinşi puteţi alege spectacolele din cadrul Festivalului Liedului Românesc. Vă aşteaptă concerte extraordinare şi recitaluri de excepţie. Vremea va fi superb în weekend astfel că o plimbare prin centrul vechi al Braşovului vă va introduce în atmosfera medievală. Puteţi vizita Biserica Neagră şi Casa Sfatului, două dintre simbolurile oraşului. Dacă mai puteţi vă recomandăm şi o plimbare cu telecabina pe Muntele Tâmpa de unde puteţi vedea Braşovul în toată splendoarea lui. Pe seară, dacă vreţi să ieşiţi în oraş, puteţi merge la un local cu totul inedit: Cafeneaua Farmacie. Aici veţi fi servit de asistente şi veţi sorbi licorile din eprubete.

Focul lui Sumedru, la Bran

Dacă vreţi să mergeţi în judeţ, evenimentul weekend-ului este Focul lui Sumedru de la Bran şi Moieciu. Aici puteţi participa la o tradiţie veche de mii de ani şi veţi putea dansa în jurul focului. Dacă tot ajungeţi în zonă nu rataţi o întâlnire cu Dracula şi vizitaţi Castelul Bran, obiectivul turistic numărul unu al României. Intrarea costă 25 de lei. Dacă doriţi să vedeţi ceva deosebit mergeţi sâmbătă de la 18.00 la un spectacol de lasere şi lumini în Peşterea Valea Cetăţii din Râşnov. Şi dacă tot aţi ajungeţi aici daţi o fugă şi la Cetatea Râşnov pentru că merită. Intrarea costă 10 lei.

Muzică şi filme la malul mării

Weekendul dă semnalul la Constanţa unei perioade faste din punct de vedere artistic. Trei evenimente internaţionale debutează în aceste zile la malul mării. Primul film aromân – vorbit, jucat şi regizat de aromâni – îşi are lansarea vineri, 25 octombrie, în sânul comunităţii de la malul mării. „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ este povestea unui tânăr regizor, Toni Caramuşat, care pleacă în lumea largă să caute un al 13-lea adevăr despre aromâni. Călătoria iniţiatică îi poartă paşii peste Ocean, unde Toni speră că o va întâlni pe cea care deţine acest secret, fascinanta Armânamea, ultima descendentă a neamului.

Toni este interpretat chiar de regizorul constănţean Toma Enache, iar Armânamea - de Linda Croitoru, un topmodel stabilit la Hollywood. „Mesajul filmului este că adevărul uneşte oameni şi destine, indiferent de loc şi de timp. Cel de-al 13-lea adevăr este al tuturor celor ce caută, speră, iubesc!“, a declarat regizorul Toma Enache. Filmul va rula la cinematografele din Constanţa şi din România, apoi în toate ţările balcanice în care locuiesc aromâni.

Tot vineri începe, la Muzeul de Artă din Constanţa, Salonul Internaţional al Benzii Desenate (25-27 octombrie). Manifestarea va avea ca temă „Istoria în imagini“, unde vor fi prezentate expoziţii personale şi colective. La eveniment participă: Andrei Moldovan şi Mihai Ionaşcu, creatorii seriei BD „Harap Alb continuă…“; Arina Stoenescu, editoare şi profesoară de graphic design la Universitatea din Stockholm, Suedia; Puiu Manu şi Marius Leştaru, care vor prezenta în premieră expoziţia de planşe originale „Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti“, precum şi Radu Stoican, care la 14 ani ai săi, este cel mai tânăr autor BD apărut în fanzinul Comics.

Duminică debutează la Constanţa Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului. Scena Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski va găzdui timp de o lună spectacole de răsunet, în care vor evolua o pleiadă de artişti români şi străini. Sărbătoarea artistică este deschisă de premiera Turandot a lui Giacomo Puccini şi va continua cu genuri surprinzătoare - de la operă, balet clasic, operetă, concert simfonic, până la musical, seară de jazz, muzică de film, spectacol pentru copii, muzică şi dansuri latino.

„Acest festival este ofranda noastră către publicul constănţean şi către astrele care ne-au ajutat şi în acest an să înfruntăm şi să învingem percepţia greşită că oraşul Constanţa nu are nevoie de cultură“, a declarat soprana Daniela Vlădescu, directoarea teatrului.

Weekendul mai oferă la Constanţa un Târg Handmade şi un concert aniversar Lala Band la Maritimo Center, un Bordello Party la Vintage Pub, show live Mihai Napu şi invitaţii, în La Brasserie 115 Bistro & Lounge, Latino Night Party la Sky View Bar, deschiderea cafenelei Relax, Balkanamera Jazz Quartet la Millenium Business Center.

CITIŢI ŞI:

VIDEO Vizionare de gală. Primul film aromân, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“, lansat vineri la Constanţa

Numărătoare inversă. Săptămâna aceasta începe Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, pe scena Teatrului Oleg Danovski

Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România - în weekend, la Constanţa

Turiştii sunt aşteptaţi la munte cu o vreme superbă şi festivaluri cu tradiţie

Constanţa, weekend extraordinar cu spectacole, evenimente şi festivaluri internaţionale

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite