VIDEO Mallorca, oază de linişte şi de distracţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mallorca este insula contrastelor: cu plaje şi oraşe foarte aglomerate în sud şi sud-vest şi cu munţi înalţi şi frumuseţi ale naturii încă neatinse în nord FOTO SHUTTERSTOCK
Mallorca este insula contrastelor: cu plaje şi oraşe foarte aglomerate în sud şi sud-vest şi cu munţi înalţi şi frumuseţi ale naturii încă neatinse în nord FOTO SHUTTERSTOCK

Petrecerile nemţilor din cluburile subterane ale Playei de Palma, cocktailurile decorate cu paie de un metru, pitorescul sat Valdemossa cu a lui şi mai pitorească poveste de amor dintre Chopin şi George Sand. Sunt amintirile mele de căpătâi din Baleare.

Mă aflam pe faleză şi treceam pe lângă buticurile cu suvenire şi parfumuri şi pe lângă terasele cu vedere la mare, când soarele s-a hotărât să apună înspre Palma. În spate se vedea un capăt al munţilor Serra de Tramuntana, iar Mediterana, în lumina difuză a amurgului, devenise mai fantastică decât oricând. În timpul zilei fusese apetisantă, atrăgându-mă de nenumărate ori în mrejele ei albăstrui. 

Plaja catifelată era destul de aglomerată, însă nu mă deranja, căci mă năpădise creaţia, zvârlind pe hârtie primele capitole dintr-un roman. Din când în când, privirea îmi era furată de câte o tânără blondă, cu forme perfecte, de top-model de lenjerie intimă. „Oare unde sunt nemţoaicele alea grase şi neepilate de care am tot auzit vorbindu-se?“, m-a trezit la un moment dat Carla, soţia mea, din reveriile mele inspiraţionale, observând foarte bine încotro priveam. 

Aventura nopţii

În Mallorca ne-am convins amândoi că nemţii (nu doar nemţoaicele) ştiu să se distreze mai bine decât multe alte popoare recunoscute pentru destrăbălare. 

Ne integram în mulţime, cu câte un cocktail colorat sau o halbă mare de un litru, din care sorbeam printr-un pai lung cât o zi de post (specificul insulei). În jurul nostru se bea în draci cuba libre, vodkalemon, pinacolada etc. Bonus, la preţul destul de mic (de la 3 la 9 euro), halba venea cu un mănunchi de paie, indiferent că plătitorul se lupta singur cu duşmanul din sticlă sau era ajutat de unul sau mai mulţi parteneri. La miezul nopţii, când distracţia era mai în toi, muzica a tăcut, şi toată lumea pusă pe chef s-a mutat în cluburile de la subsol. Am intrat cu o cartelă, exact ca la metrou, şi tot cu ea am plătit tot ce-am consumat. 

Iar la plecare, încălziţi de ritmurile şi atmosfera cu multe refrene nemţeşti, ne-am gândit că o baie în mare ar fi exact ce ne trebuie. Şi ne-am lăsat frumos hăinuţele şi tot ce aveam la noi pe plajă, bucurându-ne de apa caldă şi plăcută. Când am ieşit, surpriză! Portofelul şi aparatul foto dispăruseră în neant, împreună cu actele, banii şi… toate fotografiile făcute în turul insulei.

Nu mai povestesc stresul prin care am trecut până am închis cardul (evident că era sâmbătă noaptea, iar toate băncile din România erau închise) şi am declarat la poliţie că am rămas fără acte. 

Gustul naturii

După ce am primit nişte bani din ţară, ne-am dus la Porto Pi, un centru comercial situat în zona portului din Palma de Mallorca, de unde am cumpărat un aparat foto nou-nouţ. 

Ne-am ambiţionat să refacem tot traseul, chiar dacă mai aveam doar două zile la dispoziţie. Am început cu Valdemossa, satul idilic aruncat de Dumnezeu pe culmi pitoreşti, cu chiparoşi eleganţi răsărind din vegetaţia luxuriantă, cu străduţe curbate urcând către mănăstirea unde s-a consumat povestea de dragoste dintre Chopin şi George Sand. 

Am alergat către Port de Soler, unde am savurat o porţie de fructe de mare, şi am pornit din nou pe serpentinele Serrei de Tramuntana, străbătând peisaje ireale, admirând piscurile cu iz selenar şi prăpăstiile adânci. Am panoramat Capul Formentor de pe Mirador des Colomer, privind de la 300 şi ceva de metri cum se izbesc valurile de stâncile calcaroase. 

Am poposit apoi lângă unul din lacurile subterane ale peşterii del Drach, liniştindu-ne cu muzica simfonică interpretată de câţiva tineri purtaţi de bărcuţe decorate cu lampioane

Preţuri

un prânz pentru două persoane – de la 30 de euro

o bere – 3 euro

o cafea – de la 2 euro

o sticlă cu apă (1,5 l) – 0,4 euro

o sticlă cu vin - de la 4 euro 

un pachet de ţigări – 3 euro

o cameră dublă la hotel de trei stele – de la 40 de euro/noapte

un bilet pentru transportul în comun – de la 1,5 euro

închirierea unei maşini – de la 20 de euro/zi

intrare la Castelul Bellver – 4 euro

biletul de intrare la Catedrala Palma – 6 euro 

plimbare în Palma de Mallorca cu autobuzul Hop On Hop Off – de la 15 euro 

turul capitalei Palma de Mallorca – de la 32 de euro

turul insulei Mallorca – de la 67 de euro/persoană

excursie la Peşterile Dragonului – de la 45 de euro

excursie Valldemossa şi La Granja – de la 48 de euro

croazieră la Cap Formentor – de la 35,5 euro

spectacol Flamenco-Musical „Carmen“ (cu cină inclusă) – de la 60 de euro

Ce trebuie să nu ratezi în Mallorca

Catedrala La Seu

Catedrala La Seu (foto) din capitala Palma de Mallorca. O catedrală gotică construită în 1230 pe locul unei moschei arabe de către conchistadorul Jaime I de Aragon ca un omagiu adus Fecioarei Maria pentru că a ajutat flota sa să  supravieţuiască unei furtuni teribile. Puerta del Mar, una dintre uşile catedralei, este o creaţie a artistului Pedro de Moret (care a sculptat şi statuia Fecioarei Maria cu Pruncul din Muzeul Diocesano din Pamplona), iar altarul cu un candelabru enorm din oţel este opera lui Antoni Gaudi.

Grădinile Alfabia. Oazele de verdeaţă sunt udate cu apă adusă de conducte de la munţii din apropiere. De pe aleea cu pomi, vei ajunge apoi în grădini, unde drumul este acoperit cu iederă. După ce ai admirat florile viu colorate care cad în cascade peste terase, vei descoperi piscina Bath Queen’s, înconjurată de palmieri şi bambus. Aici te poţi revigora cu suc proaspăt de portocale oferit de barul grădinilor Alfabia. 

Băile Arabe. Nu mai sunt folosite pentru îmbăiere, ci ca un muzeu în aer liber cu o arhitectură arabă, tipică secolului al XI-lea. O parte din ceea ce a fost cândva o sală mare, folosită ca o baie turcească (hammam), este susţinută de coloane falnice şi are deschideri spre soare. O grădină mică cu mese de picnic este amplasată în acest loc istoric şi îţi asigură o şedere plăcută printre măslini şi portocali.

Pueblo Espanol. Muzeul arhitectural din Palma de Mallorca, proiectat ca un orăşel, adună laolaltă machete ale celor mai importante lucrări din arhitectura spaniolă clasică şi centre comerciale importante. 

Parcul Aqualandiadin Palma de Mallorca. Cu atracţii pentru toate grupele de vârstă: Muzeul Figurilor de Ceară, un loc de joacă plin de aventură, piscină, zona crazy şi un parc acvatic. 

Satul Valdemossa (foto). Înconjurat de Serra Tramuntana, devenit celebru pentru că Frederic Chopin şi George Sand au venit aici în 1838 pentru a-şi continua povestea de dragoste la mănăstirea Cartuziana. Pianul şi manuscrisele compozitorului sunt căutate de privirile curioase ale turiştilor, iar în frumoasa grădină de vară se organizează concerte cu muzică de Chopin.

Satul Valdemossa

Cluburile Azzurro, L’Havanna, Made in Brazil din capitala Palma de Mallorca. Chiar dacă nu ai talent, este imposibil să nu prinzi mişcarea de la cubanezii, brazilienii şi spaniolii care vin aici. În L’Havanna asculţi salsa live şi savurezi cocktailuri care îţi dau energie. 

Steluţa Năstase

Sejur de la 616 euro de persoană

O vacanţă în Mallorca la Hotel Ayron Park de trei stele costă de la 616 euro de persoană. Tariful include transportul cu avionul, taxele de aeroport, transferurile, şapte nopţi de cazare cu demipensiune, asistenţă turistică, asigurare medicală şi storno. Oferta este disponibilă la agenţia Prestige Tours, www.prestige.ro, tel. 021-319.77.94. Hotelul, aflat la o scurtă călătorie cu maşina de aeroportul din Palma de Mallorca, oferă vedere la Plaja Palma şi o mulţime de facilităţi – terasă, baie, aer condiţionat, telefon, căsuţă de valori şi TV satelit. Poţi petrece ziua pe nisipurile aurii ale plajei din apropiere sau la piscina în aer liber a hotelului. Te poţi relaxa în grădina din jurul piscinei, în timp ce copiii se distrează în spaţiul de joacă. În interiorul Ayron Park există un lounge confortabil şi un bar. Poţi alege să iei masa la restaurantul din incintă. Preţul unui sejur la un hotel de patru stele din Mallorca porneşte de la 686 de euro de persoană, iar tariful include transportul cu avionul, transferurile, şapte nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Playa Golf şi asistenţă turistică. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. 

Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite