Viaţa la bordul avioanelor private, servindu-i pe bogaţii planetei. Confesiunile unor însoţitoare de zbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de cinci stele de care au parte printre alţii celebrităţile, feţele regale, antreprenorii şi oligarhilor la bordul avioanelor private sunt oferite de însoţitori de zbor dintre cei mai capabili să le îndeplinească cerinţele – de la nevoi simple la cereri extravagante. Kimberley Benton şi Mary Kalymnou povestesc despre ce presupune acest job.

În cazul zborurilor de lux, privilegiul de a călători în propriul avion vine la pachet cu serviciile oferite de însoţitori de zbor care lucrează continuu şi neobosit, de multe ori singuri, pentru a asigura condiţii de cinci stele şi, în acelaşi timp, a veni în întâmpinarea oricăror nevoi de confort. 

Ei fac de toate – sunt agenţi de curăţenie, dar şi asistenţi personali.

Kimberley Benton are 32 de ani şi este însoţitoare de zbor de nouă ani. A intrat în industrie mânată de pasiunea de a călători. Până acum a făcut 14 tururi ale lumii, a mers în peste 130 de ţări şi a oferit servicii pe 27 de tipuri de zboruri business, relatează CNN.

Clienţii, spune ea, nu cer doar cele mai bune servicii, ci şi „să ştii exact ce vor, când vor acel lucru, fie că e vorba de ceva atât de mărunt precum un Nespresso îndată ce au urcat în avion” sau să fie aşteptaţi cu ziarul preferat.

Cum printre clienţi se numără staruri pop, feţe regale, milionari, miliardari şi moştenitori ai unor averi impresionante, recunoaşte că de multe ori are emoţii înainte de zboruri - cei mai mulţi se dovedesc însă oameni ca toţi ceilalţi odată ce ajunge să-i cunoască. Petrecerile de tot felul sunt obişnuite la bordul avioanelor private, iar sarcina ei este să se asigure că „lucrurile nu scapă de sub control”: „Trebuie să fii pe fază, dar discret – să nu-i laşi să exagereze cu băutura, dar nici să le tai cheful”.

Imagine indisponibilă

Kimberley Benton 

Călătorind prin lume pentru 119.000 de dolari

În prezent, Benton lucrează ca freelancer pentru TAG Aviaton şi alţi operatori care oferă servicii de aviaţie private sau în regim business. Însă în trecut a fost însoţitoare de zbor pentru avionul privat al brandului de locuinţe de lux Four Seasons cu sediul la Toronto. Compania oferă călătorii de 24 de zile către nouă destinaţii la preţul de 119.000 de dolari – sunt incluse excursiile personalizate, mesele şi cazarea.

O mare parte din călători sunt oaspeţi care revin şi cer acelaşi echipaj format de regulă din în opt persoane, spune Benton. Însă în călătoriile exclusiviste Benton are grijă singură de tot.

Înainte de zborurile private, însoţitoarele de zbor se ocupă de meniu – care poate deveni extrem de complex: de la un mic-dejun nepretenţios la cine de familie şi banchete pentru grupuri mari de persoane.

Provocările pot fi mari cum a fost cazul unui client care a cerut în ultimul moment supă de rechin, un fel rar care de obicei se comandă cu două zile în avans. În plus, se afla şi în UK unde doar furnizori certificaţi şi anumite restaurante îl pot livra. Totuşi, graţie legăturilor sale excelente a reuşit să obţină preţioasa mâncare şi să o aibă la bord cu câteva minute înainte de sosirea oaspeţilor – oaspeţi care s-au răzgândit între timp preferând să consume burgerii cumpăraţi în drumul spre aeroport.

Uniforma

Benton spune că în general însoţitoarele de bord nu au o uniformă-standard şi că proprietarii avioanelor private le cer doar să fie prezentabile şi machiate discret. Însă sunt şi cazuri în care aceştia cer tocuri înalte sau cui pe toată durata zborului.

Viaţa petrecută în „permanentă aşteptare”

Însoţitoarele de zbor nu-şi pot face planuri în viaţa personală pe termen scurt sau lung: jobul înseamnă că nu ştii unde ai putea fi în 48 de ore sau în două săptămâni şi că de multe ori nu-şi pot lua liber nici măcar o zi. 

Un însoţitor de zbor freelancer poate câştiga între două sute şi şase sute de dolari pe zi, în funcţie de experienţă şi de operatorul de zbor. Uneori primeşte cadouri scumpe dar cel mai important beneficiu este oportunitatea de a călători mereu în alte părţi ale lumii şi în destinaţii dorite precum Japonia, Maldive şi Bali. Practic e plătită să călătorească, spune ea.

        Vezi această postare pe Instagram                   Off on another adventure ☺️✈️ #tagaviation #adventure #tour #globetrotter #757 #boeing #thankful #airhostess #vipflightattendant #gratitude #privatejet #luxe #lawofattraction #dream #believe #achieve #fly #aviation #myjob #love #life #crewwiser #happydays #travel #picoftoday #flightattendantclub #instatravel #jetlife #crewlife #aircrew O postare distribuită de K A B (@bimberleykenton) pe Iul 25, 2016 la 2:31 PDT

Ce lucruri neobişnuite aduc la bord călătorii de lux

Mary Kalymnou care lucrează ca însoţitor de zbor de 13 ani a oferit servicii familiilor regale, şefilor de stat, directorilor executivi ai unor companii importante. A lucrat pe mai multe tipuri de avioane private între care Gulfstream G550 şi Embraer Legacy cu o capacitate de pînă la 14 pasageri. Călătorii au adus în avion papagali exotici, bijuterii, zeci de sacoşe de cumpărături, şi chiar arme. Dar şi morţi în coşciuge.

„În cariera mea în trei rânduri am avut persoane decedate la bord – în coşciuge din aur şi lemn scump. Erau bărbaţi faimoşi care mergeau în ultima lor călătorie de lux”, povesteşte ea.

Îşi descrie jobul de însoţitoare de zbor pentru VIP-uri ca unul solicitant „care cere multe sacrificii”: „Presupune multă răbdare, flexibilitate şi mai cu seamă stimă de sine la nivel ridicat”.

Imagine indisponibilă

Dacă nu oferi tot ce e mai bun din tine, rişti să fii înlocuită în secunda doi, spune ea.

„Orice fată poate învăţa să facă acest job, dar puţine vor putea să se remarce. Profesionalismul nu e suficient – trebuie să fii unică”, spune ea, care mărturiseşte că „din prima zi am ştiut că pentru a supravieţui în industrie trebuie să fiu ca un burete”. E nevoie de calităţi precum „servicii premium de catering, gândire creativă, maniere înalte, precum şi eleganţă şi ospitalitate”.

Kalymnou şi-a creat un blog dedicat stilului de viaţă şi călătoriilor de lux, Maryshop, şi oferă consultanţă celor care lucrează în industria serviciilor.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite