Valuri de corporatişti îi alungă pe nudişti. Care este noua Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nudiştii din Vama Veche mai au loc doar la capătul plajei FOTO: Arhivă Adevărul
Nudiştii din Vama Veche mai au loc doar la capătul plajei FOTO: Arhivă Adevărul

Corporatiştii au pus stăpânire pe Vama Veche, 2 Mai şi pe plaje care până nu demult aparţineau nudiştilor. Plajele din nordul litoralului românesc sunt acum refugiul nudiştilor.

Plajele populate altădată de nudişti, din zona de sud a litoralului românesc, sunt acum acaparate de corporatişti. Vama Veche, considerată ultima redută de libertate pentru cei care fac plajă dezbrăcaţi, a devenit suprapopulată de corporatişti care nu vor să renunţe la şezlonguri, termopane, aer condiţionat şi haine. 

Nudiştii au fost împinşi, încet-încet, spre capătul plajei. În plin sezon, când spaţiul devine insuficient, ei sunt nevoiţi să se amestece printre „textilişti”, adică printre cei care poartă costume de baie.  

nudisti vama

La câţiva kilometri distanţă, în staţiunea 2 Mai, situaţia este aceeaşi. Pe zona de plajă de „la groapă”, aşa cum este cunoscută bucăţica de nisip pentru nudişti, turiştii în costum de baie i-au depăşit numeric pe cei complet dezbrăcaţi. Şi aşa mult îngustată după lucrările de consolidare a digului, plaja „de la epavă”, din Costineşti, este şi ea foarte puţin frecventată acum de nudişti, după ce a fost „invadată” de corporatişti.

La Eforie Nord, gardul de stuf care separa cândva plaja de nudişti de cea de „textilişti” nu mai există, iar familiştii au început să-şi facă apariţia în număr tot mai mare pe zona în care altădată făceau plajă românii fără inhibiţii.

Corbu, noua Vamă

Nudiştii au dat plajele din sudul litoralului, cum sunt Vama Veche şi 2 Mai, pe cele din nord, care sunt ferite de privirile iscoditoare. „Plaja Corbu, aflată la aproximativ opt kilometri de Mamaia, tinde să devină noua Vama Veche. Vadu şi Gura Portiţei, unde există zone cu plaje virgine, sunt alte locuri în care nudiştii se refugiază, mai nou”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism. Însă, numărul turiştilor care vin aici a crescut şi aici în ultimii ani şi a atras atenţia organizatorilor de evenimente.

Plaja Sulina, aflată la aproximativ doi kilometri de oraşul Sulina, a devenit o altă opţiune în ultima vreme pentru nudiştii care vor să se bronzeze pe litoralul românesc.

Plaja Corbu, aflată la aproximativ opt kilometri de Mamaia, tinde să devină noua Vama Veche. Vadu şi Gura Portiţei, unde există zone cu plaje virgine, sunt alte locuri în care nudiştii se refugiază, mai nou. Traian Bădulescu, consultant în turism

România, fără plaje oficiale pentru nudişti

În vreme ce Bulgaria, Grecia, Spania şi Italia au plaje oficiale pentru nudişti, în ţara noastră nu există zone dedicate acestei categorii de turişti. „Este foarte adevărat că avem un litoral destul de mic, dacă ne comparăm cu aceste ţări, dar este nevoie de plaje oficiale pentru nudişti. Staţiunile populate altădată de ei, precum Vama Veche, s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi au devenit foarte aglomerate”, crede Traian Bădulescu. În aceste condiţii, nudiştii români se văd nevoiţi fie să se izoleze pe plaje neamenajate, fie să meargă în străinătate, unde există zone dedicate.

nudisti vama

4.000 de nudişti în România

În România nu există o asociaţie a nudiştilor, precum în alte ţări, şi nu există date privind numărul celor care fac plajă nud. Potrivit unor estimări, în ţara noastră sunt în jur de 3.000-4.000 de nudişti. Câteva sute dintre aceştia fac parte dintr-o comunitate virtuală, www.ronudism.ro.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite