Străjeri de piatră

La opt ani distanţă, am regăsit o zonă de poveste, care tocmai îşi desfăcea năstureii galbeni ai paltonului la început de primăvară. Petecele de zăpadă se încăpăţânau să reziste lângă râu, la umbra versanţilor, uitate de o iarnă grăbită să-şi închidă geamantanul. Imaginile de la Cheia sunt încă proaspete: fete despletite pe potecă, grătare încinse, căţei zbenguindu-se în poieni, domni preocupaţi de beri şi doamne ignorate la picnic, mioare căţărate pe frunţile dealurilor, pereţi de piatră ca străjerii medievali, gospodării cochete şi podeţe de lemn. Şi, peste toate, aerul tare al dimineţilor albastre care năvălesc pe ferestrele pensiunii.

Năsturei deloc intimidaţi de rămăşiţele iernii FOTO Alin Paicu

Farmecul minivacanţei de Paşti nu poate fi măsurat cu propoziţii; aşa că am chemat în ajutor un prieten de care nu mă prea despart: Canon G10. Mai talentat decât mine, el poate spune povestea altfel şi explică şi de ce, la mijloc de aprilie, Cheia mi s-a părut Noua Zeelandă de România.

Un vis destrămat

N-am călătorit niciodată acolo, deşi acum câţiva ani am fost mai aproape de Noua Zeelandă decât oricând. În noiembrie 2011, visul de a vedea un concert U2 la Auckland, după ce ratasem show-ul trupei irlandeze pe “Olimpico” din Roma, a fost aproape de materializare. Aveam, pe vremea aceea, şi ceva bănuţi puşi deoparte, şi elan, şi prieteni gata să plece în aventură. Găsiserăm şi două zboruri mai puţin costisitoare (Bucureşti – Istanbul – Dubai – Auckland, 24 de ore la dus, Auckland – Osaka – Helsinki – Bucureşti, 26 de ore la întoarcere). Până la urmă, nici nu mai ştiu motivul, de proiectul călătoriei la capătul lumii s-a ales praful. Aşa că am rămas, în continuare, cu discurile de vinil ale băieţilor lui Bono şi cu “Stăpânul inelelor”, trilogia care ne-a arătat, la un preţ cumsecade, peisajele neverosimile filmate la Antipozi.

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai FOTO Alin Paicu

Ştiu, poate am exagerat cu vişinata sau poate am dormit prea puţin, dar mie Cheia aşa mi s-a părut: Pământul de mijloc, ţinut al elfilor şi, deopotrivă, al oamenilor frumoşi. Iar până acolo puteţi ajunge fără Emirates sau Lufthansa; sunt suficienţi 20 de litri de benzină. Şi un strop de entuziasm.

De la Moieciu de Jos, drumul 73F vă duce în satul Cheia INFOGRAFIE Dana Donciu

Televizor medieval, la Cetatea Râşnov, apărut cu sute de ani înainte de National Geographic FOTO Alin Paicu

Mai multe imagini pe alinpaicu.ro.