Unde şi cât lăsăm bacşiş atunci când călătorim

Unde şi cât lăsăm bacşiş atunci când călătorim

FOTO Shutterstock

Un moment mai puţin plăcut atunci când ne petrecem vacanţele în afara ţării este să nu ai habar dacă şi ce sumă este potrivit să laşi în plus la restaurant, şoferului de taxi, barmanului, recepţionerului sau ghidului turistic. Pentru a le veni în ajutor turiştilor, publicaţia Fodor’s a făcut o trecere în revistă a obiceiurilor locale referitoare la bacşiş în diverse părţi ale lumii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atunci când ne aflăm pentru prima dată într-o ţară străină avem în permanenţă grija că nu am lăsat suficient bacşiş chelnerului, portarului, ghidului care ne-a însoţit într-o excursie sau chiar şi recepţionerului, în cazul în care i-am solicitat acestuia un serviciu mai deosebit.
Obiceiurile diferă de la o zonă a lumii la alta, aşa că ar trebui să ne informăm în legătură cu aceste aspecte înainte să plecăm spre destinaţie, informează specialiştii publicaţiei turistice online Fodor’s.

SUA

La aeroport sau la gară, dacă apelăm la angajaţi pentru a ne ajuta cu bagajele, regula general acceptată este să lăsam 1 sau 2 dolari pentru fiecare valiză. Valetului care ne aduce valizele în cameră, după ce ne-am cazat, trebuie să-i lăsăm aceeaşi sumă. În SUA este obişnuit ca valetul să parcheze sau să aducă maşina clienţilor. Dacă închiriem o maşină pe durata şederii, atunci trebuie să-i lăsăm acestuia 1 dolar sau 2 atunci când ne-o aduce în faţa hotelului.

Camera de hotel va fi mult mai atent curăţată dacă îi lăsăm menajerei, în fiecare dimineaţă, între 2 şi 5 dolari. Recepţionerul nu trebuie stimulat pentru că ne oferă informaţii simple sau îndrumări pentru a ajunge într-un loc sau altul, dar atunci când vrem să ne facă rezervare la un anumit local sau să ne rezerve bilete la un spectacol este indicat să ne arătăm aprecierea cu o sumă cuprinsă între 5 şi 20 de dolari, în funcţie de complexitatea serviciului.

Adesea, patronul este cel care se ocupă de prepararea meselor, de curăţenia camerelor sau de recepţie în aşa numitele locaţii Bed&Brekfast de pe cuprinsul Americii. Nu este necesar să lăsaţi bacşiş patronului unei afaceri.

Şoferii de taxi americani sunt obişnuiţi să primească bacşiş între 10%-15%  din valoarea cursei.

La restaurant, chelnerii primesc între 15%-20% din valoarea totală a notei de plată. Barmanii primesc şi ei, de regulă, câte un dolar pentru fiecare băutură comandată.

Ghizii turistici trebuie plătiţi extra în funcţie de durata excursiei. Pentru o excursie de jumătate de zi, bacşişul ar trebui să se încadreze între 5-10 dolari de persoană, iar pentru o zi întreagă suma creşte la 10-20 de dolari de turist.

În Canada, Mexic şi în Caraibe sunt valabile regulile existente în SUA.

Argentina

Un bacişiş de 10% din valoarea notei este suficient în restaurante, în timp ce valetul de la hotel se aşteaptă la cel puţin 2 pesos pentru fiecare bagaj cărat. În mod obişnuit, în Argentina nu se lasă bacşiş şoferului de taxi.

Australia

Chiar dacă la restaurant nu se lasă bacşiş chelnerilor sau chelneriţelor, aceştia vor fi mai mult decât bucuroşi dacă primesc 10-15% din valoarea notei, obicei care a început să devină regulă în localurile mai scumpe. Nu uitaţi să-i lăsaţi 1 dolar sau un 1 euro de bagaj valetului care vă aduce valizele în cameră.

Austria

De regulă, în restaurantele austriece există o taxă pe servicii inclusă pe nota de plată, dar se obişnuieşte să lăsăm chelnerilor restul până la suma rotundă sau chiar până la 10% din valoarea notei finale. Bacşişul pentru restul serviciilor prestate (şofer de taxi, hotel, ghid turisitc) este similar cu cel practicat în SUA.

Brazilia

Nu se lasă bacşiş în mod normal, dar puteţi să lăsaţi o mică atenţie atunci când sunteţi foarte mulţumit de servicii. Cele mai multe restaurante includ pe nota de plată o taxă de 10% pentru servicii, aşa că nu uitaţi să vă uitaţi cu atenţie pe notă.

China

Ghizii turistici nu trebuie uitaţi de turişti, însă nu se obişnuieşte să se lase bacşiş pentru alt gen de servicii. Pentru o excursie de jumătate de zi se oferă între 5-10 dolari sau euro de persoană, iar pentru o zi întreagă se lasă între 10-20 de dolari/euro de persoană.

Franţa

De regulă, restaurantele şi barurile percep în mod automat o taxă de 15% pentru servicii, dar sunt apreciate bacşişurile de 5%-10% pentru o servire deosebită. La cafenea, dacă vrem să-i lăsăm ceva chelnerui, putem să rotunjim suma. Şoferul de taxi se va mulţumi cu 1 sau 2 euro, iar valetul cu 1 euro pentru fiecare valiză.

Germania

Şi germanii includ o taxă pentru servicii pe nota de plată de la restaurant, dar este deja obişnuit să se lase încă 5%-10% pentru o servire ireproşabilă. Şoferul de taxi se aşteaptă la 5%-10% din valoarea cursei, valetul se mulţumeşte cu 1 euro de bagaj, iar pentru menajeră nu uitaţi să lăsaţi 1- 2 euro pe zi.

Hong Kong

Nota de plată în restaurantele din Hong Kong include o taxă de 10% pentru servicii, dar clienţii rotunjesc suma sau chiar lasă 5%-10% peste nota finală atunci când vor să mulţumească pentru că au fost trataţi extrem de bine. Şoferii de taxi se mulţumesc cu ceea ce le rămâne când clientul rotunjeşte suma finală, iar valetului I se lasă 2 sau 3 dolari HK

Italia

Bacşişul nu este obligatoriu, dar restaurantele includ, de regulă, o taxă pe servicii. Şi în acest caz, puteţi să lăsaţi puţin peste suma de pe nota finală atunci când sunteţi foarte mulţumit de servire. La hotel, valetul se aşteaptă la cel puţin 1 dolar pentru fiecare bagaj.

Japonia

Regulile din Japonia nu presupun bacşişul, iar în anumite situaţii nici nu este indicat să oferiţi banii direct în mână. De exemplu, bacşişul pentru ghizii turistici şi şoferii care conduc autocarele cu turişti în timpul excursiilor trebuie pus într-un plic. Se aplică şi în acest caz regula de 5-10 dolari de persoană pentru excursiile de jumătate de zi şi de 10-20 de dolari pentru cele care durează o zi.

Africa de Sud

Lăsaţi între 10%-20% din valoarea notei de plată în restaurante. Ghizii turistici care se ocupă de grupuri se aşteaptă la 10-15 ranzi de personă pentru o zi de excursie, iar ghizii privaţi au pretenţia la 50 de ranzi pentru jumătate de zi şi 100 de ranzi pentru o zi. Pentru menajere oferiţi 50 de ranzi pe zi (aproximativ 3,50 euro), iar valetului cam 5 ranzi pentru fiecare bagaj. Şoferilor de taxi oferiţi-le 10% din valoarea cursei.

Thailanda

În Thailanda, bacşişul este lăsat la decizia clientului, iar fiecare bănuţ în plus este apreciat.

Emiratele Arabe

Angajaţii în servicii sunt, de regulă, extrem de prost plătiţi, aşa că deşi nu este o regulă să lăsăm bacşiş, acesta este extrem de apreciat. Lăsaţi între 10%-15% în restaurante, rotunjiţi ceea ce aveţi să-I plătiţi şoferului de taxi şi lăsaţi valetului între 5-10 dirhami.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările