Turistul român a înţeles că o vacanţă este la fel de frumoasă, fie că o petreci în România sau într-o destinaţie exotică de lux

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Badircea

Interviu cu Lucian Bădîrcea, Director general Iri Travel: „Cele mai solicitate staţiuni de pe litoralul românesc sunt Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Venus, Jupiter şi Saturn. Litoralul bulgăresc atrage cei mai mulţi turişti în Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach, Nessebar şi Obzor.”

Traian Bădulescu: În 2021 aniversaţi 15 ani de existenţă. Ce v-a determinat să înfiinţaţi Iri Travel? Care a fost viziunea dumneavoastră la începuturile Iri Travel?

Lucian Bădîrcea: Ce repede trece timpul! Da, anul acesta se împlinesc 15 ani de când am păşit pe un tărâm nou pentru noi, şi anume lumea plină de aventuri a turismului. S-a dovedit a fi alegerea potrivită, ne-a captivat de la început, iar satisfacţia pe care o simţim atunci când turiştii noştri sunt mulţumiţi şi fericiţi de vacanţa achiziţionată nu se compară cu nimic! De la început ne-am dorit să oferim în primul rând seriozitate, siguranţă pentru toţi clienţii noştri şi să dezvoltăm destinaţii care atunci erau la început în România. Ne bucurăm că am fost un deschizător de drumuri pentru iubitorii sporturilor de iarnă şi am reuşit să le oferim posibilitatea de a schia în cele mai  faimoase regiuni de schi din Austria, Italia, Franţa, Elvetia.

De-a lungul timpului am observat că mulţi clienţi făceau comparaţii între litoralul bulgăresc şi cel românesc şi atunci am decis să oferim pachete turistice în ambele destinaţii

T.B.: Ce v-a determinat să vă concentraţi pe promovarea litoralului bulgăresc? Dar a celui românesc?

L.B.: Am descoperit litoralul bulgăresc în primii noştri ani de activitate şi ne-au impresionat seriozitatea, profesionalismul şi serviciile de calitate cu care hotelierii bulgari îşi întâmpinau oaspeţii. Frumuseţea plajelor şi a locurilor din Bulgaria ne-a motivat să dezvoltăm această destinaţie şi să o privim ca pe o variantă de vacanţă la mare demnă de luat în calcul de către turiştii români. De-a lungul timpului am observat că mulţi clienţi făceau comparaţii între litoralul bulgăresc şi cel românesc şi atunci am decis să oferim pachete turistice în ambele destinaţii, pentru a le da posibilitatea oamenilor de a diversifica, de a petrece într-o vară un sejur la noi în ţară, iar anul următor în Bulgaria.

T.B.: Sunteţi singura agenţie de turism specializată, la ora actuală, pe ambele litoraluri ale Mării Negre. Ce avantaje au, împreună, atât litoralul românesc, cât şi cel bulgăresc? Dar prin ce se diferenţiază?

L.B.: Da, suntem mândri că le putem oferi turiştilor şi partenerilor noştri din toată ţara posibilitatea de a rezerva fie un sejur în România, fie în Bulgaria, de a compara tarifele şi facilităţile oferite de ambele destinaţii şi de a decide ce este mai bine pentru ei. Avantajul principal atât al litoralului nostru, cât şi al celui bulgăresc, este proximitatea, confortul de a petrece o vacanţă la mare aproape de casă. Un alt avantaj îl reprezintă serviciile turistice similare şi plajele oarecum asemănătoare, ambele ţări având deschidere la Marea Neagră. Bineînţeles, sunt şi multe diferenţe între cele două destinaţii de vacanţă. Litoralul românesc este mult mai familiar, variat în ceea ce priveşte oferta de servicii şi preţuri, posibilităţile de distracţie mai diversificate decât în Bulgaria, iar litoralul bulgăresc se remarcă mai mult printr-un management diferit, pe modelul celui din Germania.

T.B.: Care consideraţi că sunt cele mai de calitate plaje de pe ambele litoraluri?

L.B.: Plaje de calitate sunt atât în România, cât şi în Bulgaria. La noi, cele mai apreciate sunt cele din Mamaia-Năvodari, Eforie, Venus, Jupiter, Saturn, iar în Bulgaria cele mai căutate sunt cele din Albena, Obzor şi Sunny Beach.

T.B.: Care sunt cele mai solicitate staţiuni, în ordine, de pe ambele litoraluri, şi de ce?

L.B.: Cele mai solicitate staţiuni de pe litoralul românesc sunt Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Venus, Jupiter şi Saturn. Litoralul bulgăresc atrage cei mai mulţi turişti în Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach, Nessebar şi Obzor.

Începând cu luna iunie, volumul rezervărilor s-a dublat, graţie şi măsurilor de relaxare oferite de autorităţi

T.B.: Cum a mers anul 2021 pentru Iri Travel, până în prezent?

L.B.: Anul 2021 a reprezentat pentru mulţi dintre turişti  mult aşteptata ocazie de a merge iarăşi în vacanţă, de a se bucura de soare şi de mare. Pandemia a afectat tot sectorul turistic dar din fericire am ştiut cum să gestionăm această situaţie dificilă, să rezistăm şi, în acelaşi timp, să rămânem un pilon de stabilitate pentru partenerii noştri şi pentru turişti. Începând cu luna iunie, volumul rezervărilor s-a dublat, graţie şi măsurilor de relaxare oferite de autorităţi odată cu creşterea numărului de persoane vaccinate cu ambele doze de vaccin împotriva Covid-19.

T.B.: Ce alte destinaţii şi tipuri de pachete turistice v-au fost solicitate în acest an?

L.B.: Anul acesta a crescut interesul pentru vacanţele exotice, Maldive, Zanzibar, Egipt, Dubai. Putem spune că unele dintre aceste destinaţii, precum Egiptul, au revenit şi şi-au ocupat din nou locul meritat în topul preferinţelor turiştilor noştri. Ne bucură acest lucru şi sperăm ca şi alte locuri minunate să fie redescoperite de turişti şi incluse pe lista de călătorii.

Trecând prin această criză mondială am putut observa cât de mult s-a maturizat sectorul agenţiilor de turism din România

T.B.: Ne-am confruntat cu o criză fără precedent în lumea turismului, din cauza pandemiei covid-19. Totuşi, cu mici excepţii, nu am mai asistat la niciun faliment sau vreo insolvenţă răsunătoare pe piaţa românească a unei agenţii de turism. Ce credeţi, s-a maturizat şi stabilizat piaţa internă a agenţiilor de turism?       

L.B.: Da, trecând prin această criză mondială am putut observa cât de mult s-a maturizat sectorul agenţiilor de turism din România. Toţi partenerii noştri din ţară s-au mobilizat, au abordat cu profesionalism această situaţie delicată pentru orice operator din turism, şi în contextul în care au primit o avalanşă de anulări din cauza fricii de Covid 19, s-au descurcat admirabil. Mai mult, la momentul izbucnirii pandemiei în România, în martie 2020, deja multe pachete turistice pentru sezonul estival erau deja vândute. Un efort considerabil de a menţine valide rezervările şi de a le transfera pentru acest an a fost depus de toţi partenerii noştri. Ne bucurăm că împreună am putut depăşi această situaţie extrem de periculoasă pentru orice sector de business. De asemenea, le mulţumim turiştilor care au fost foarte înţelegători şi au acceptat să primească un voucher de vacanţă în schimbul sumelor plătite şi să îşi amâne vacanţa pentru acest an. Îmi doresc ca toţi românii să se bucure de vremea frumoasă de la mare, fie că îşi petrec vacanţa în România sau în Bulgaria!

T.B.: Care consideraţi că sunt provocările turismului românesc pe termen scurt şi mediu?

L.B.: Provocările turismului românesc pe termen scurt sunt să se ridice la înălţimea aşteptărilor turiştilor plictisiţi de atâta stat în casă şi foarte dornici de vacanţă. Hotelierii trebuie să depună un efort suplimentar şi să ofere şi anul acesta servicii de calitate chiar dacă lipsa încasărilor de anul trecut i-a lovit foarte puternic iar investiţiile au avut de suferit. Important este ca beneficiarul final al pachetului de călătorie, adică turistul, să aibă o experienţă de vacanţă reuşită. Pe termen mediu, aş recomanda o grijă mai mare la serviciile oferite, în special la serviciile de masă, ce sunt atât de importante pentru toţi turistii, fie că merg la mare în România sau în Bulgaria.

T.B.: Ce schimbări observaţi în comportamentul şi preferinţele turistului român, la aproape un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei?

L.B.: Turistul român a înţeles că o vacanţă este la fel de frumoasă, fie că o petreci în România sau într-o destinaţie exotică de lux. Important este să te poţi bucura de soare, mare, aer curat şi libertate. Am observat că turiştii se bucură să meargă oriunde sunt oferite servicii de calitate şi unde simt că se află în siguranţă. Ţările de pe lista verde, care au măsuri relaxate în ceea ce priveşte accesul pe teritoriul lor au cel mai mult de câştigat ca număr de turişti. Şi aici mă refer în primul rând la Bulgaria, care are o politică foarte relaxată de intrare şi iesire din ţară.

A consemnat,

Traian BĂDULESCU

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite