Transilvania, comparată cu Toscana în Financial Times: E un mare câştig să te afli aici. Îţi oferă bucuria lucrurilor simple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul şi scriitorul britanic Andrew Eames semnează în Financial Times un text în care arată de ce Transilvania poate fi considerată „noua Toscana“, lăudând zona pentru viaţa pastorală idilică.

Sub titlul „Transylvania’s growing reputation as the new Tuscany“, Financial Times publică un eseu al lui Andrew Eames în care regiunea istorică din arcul carpatin este comparată cu una dintre cele mai frumoase părţi ale Italiei, Toscana. 

Eames subliniază că această comparaţie a fost făcută de Giulio da Sacco, un om de afaceri italian stabilit de mai mulţi ani în România şi fascinat de Transilvania. Sacco deţine inclusiv o agenţie de turism specializată în aducerea străinilor în ţara noastră şi i-a fost chiar ghid jurnalistului britanic, ajutându-l să înţeleagă de ce nu este o exagerare să pui Transilvania pe picior de egalitate cu una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Europa.  

În textul său din Financial Times, Andrew Eames descrie Transilvania drept „o regiune relativ obscură din estul Europei care devine din ce în ce mai atrăgătoare pentru turişti“ graţie vieţii pastorale idilice. 

„Toscana a fost descoperită ca o destinaţie de vacanţă de aristocraţia britanică. În mod similar, Transilvania a atras numeorşi turişti britanici graţie prinţului Charles, care şi-a cumpărat câteva căsuţe în zonă şi vine în vizită o dată pe an. «Prinţul a fost un dar de la Dumnezeu, a făcut acest loc cool», mi-a zis Giulio da Sacco“, notează Eames.

Scriitorul povesteşte că a luat prânzul la o stână din apropierea satului Floreşti, lăudând preparatele şi tradiţionala pălincă, mai ales că preţurile au fost semnificativ mai mici decât în Toscana. 

El continuă prin a sublinia că, deşi nu se bucură de atracţii turistice şi culturale precum cele din Toscana, Transilvania îţi oferă bucuria lucrurilor simple şi reprezintă un rival de temut pentru regiunea italiană. 

„Casele sunt foarte atrăgătoare, acoperişurile sunt vopsite în culori pastel, adesea cu motive florale şi religioase, iar între ele se află un perete înalt cu o poartă formidabilă, care protejează o curte interioară mare ce se continuă cu o livadă şi o grădină Toscana, ce mai poţi face? Totuşi, Toscana are Florenţa şi Siena şi o întreagă paletă de atracţii culturale. Echivalentele Transilvaniei sunt ceva mail limitate, deşi multe dintre bisericile sale se află în patrimoniul Unesco. Mai există şi frumoasele oraşe Sighişoara şi Sibiu, iar povestea lui Vlad Dracula este foarte populară printre străini. Însă marele câştig este să te afli aici: să mergi agale pe potecile pădurilor cu flori sălbatice, să închiriezi o bicicletă pentru a te plimba prin sate sau să închiriezi o căruţă care să te ducă pe deal, unde să faci un picnic. Lucrurile simple. Prevăd că acest loc este o concurenţă acerbă pentru Toscana“, mai scrie Eames. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite