Tombili, celebrul motan supraponderal şi nonşalant din Turcia, devenit viral, comemorat cu o statuie FOTO VIDEO

Tombili, celebrul motan supraponderal şi nonşalant din Turcia, devenit viral, comemorat cu o statuie FOTO VIDEO

Tombili era un motan renumit în Instanbul, în special datorită comportamentului lui nonşalant faţă de persoanele care doreau să îl mângâie şi să se joace cu el FOTO boredpanda.com

Tombili, un motan supraponderal din Turcia, ale cărui fotografii publicate pe Twitter l-au transformat într-o vedetă internaţională, a fost comemorat cu o statuie din bronz ce a fost inaugurată, marţi, în cartierul Ziverbey din Istanbul, informează site-ul independent.co.uk, citat de News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tombili, pisica-senzaţie a internetului 

Tombili - un cuvânt turcesc folosit adeseori pentru a descrie animale dolofane - era un motan renumit în cartierul Ziverbey din districtul Kadıköy, în special datorită comportamentului lui nonşalant faţă de persoanele care doreau să îl mângâie şi să se joace cu el. 

Motanul a devenit celebru şi pe plan internaţional la începutul acestui an, după ce o fotografie a lui, care îl prezenta în timp ce se sprijinea pe o treaptă, în locul lui preferat de pe stradă, a fost redistribuită de câteva mii de ori pe reţelele de socializare.

Mulţi internauţi au editat acea fotografie, în glumă, folosind programul Photoshop, plasând în faţa lui Tombili pahare cu alcool şi alte produse asociate viciilor.

Pisica a devenit celebră în ultima parte a vieţii şi a murit în august 2016, după o boală misterioasă, au precizat stăpânii ei, citaţi de „Hurriyet News“. 

„Vei trăi în inimile noastre, mascotă a străzii noastre“, se afirmă în afişele lipite pe zidurile clădirilor din acel cartier, înainte de apariţia ideii inaugurării unei statui care să îi fie dedicată.

Localnicii au vrut să comemoreze amintirea lui Tombili 

O petiţie publicată pe site-ul change.org a strâns peste 17.000 de semnături. Persoanele care au semnat-o au cerut municipalităţii să marcheze contribuţia lui Tombili la viaţa străzii, iar sculptorul local Seval Şahin a realizat o statuie din bronz care imită poziţia adoptată de motan în fotografia care l-a făcut celebru. 

Pisica nu era deranjată de cei care îi făceau poze FOTO boredpanda.com 

Statuia a fost inaugurată marţi, 4 octombrie, de Ziua Internaţională a Animalelor. Câteva sute de persoane au venit să îi aducă un ultim omagiu lui Tombili, lăsând în faţa statuii lumânări, hrană pentru pisici şi flori. Evenimentul a fost relatat şi de posturile de televiziune turce, iar pisicile din zonă au venit să-şi arate respectul faţă de Tombili. 

Pisicile din zonă au venit lângă statuia lui Tombili FOTO boredpanda.com 

La ceremonia de dezvelire a statuii, Başar Necipoğlu, primarul adjunct al districtului Kadıköy, le-a mulţumit iubitorilor de animale din acel cartier pentru faptul că au făcut posibil un astfel de eveniment.

Dragostea pentru pisici a locuitorilor din Istanbul este deja celebră: în acest oraş trăiesc sute de mii de pisici fără stăpân, care sunt însă bine îngrijite de localnici. 

De unde izvorăşte iubirea turcilor pentru pisici 

„Dacă omori o pisică, trebuie să construieşti o moschee pentru a câştiga iertarea lui Dumnezeu“, spune un proverb turcesc. Se crede că proverbul îşi are originea într-un vechi basm despre animalul de companie preferat al profetului Mahomed, o pisică al cărei nume era Muezza.

Întrucât nu a dorit să o deranjeze pe Muezza, care dormea pe o mânecă a halatului său de rugăciune, Mahomed ar fi folosit o pereche de foarfeci pentru a tăia acea mânecă şi să lase pisica să doarmă liniştită în continuare.

Într-o altă versiune a poveştii, Muezza l-ar fi salvat pe profet de atacul unui şarpe cu venin mortal. Când Mohammed a mângâiat pisica în semn de gratitudine, toate pisicile şi-au câştigat abilitatea de a ateriza mereu în picioare. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările