Split: ruine romane, paste cu fructe de mare şi plaje retrase

Split: ruine romane, paste cu fructe de mare şi plaje retrase

Centrul istoric al Splitului este un magnet pentru turişti  FOTO SHUTTERSTOCK

Apele ca de safir ale Adriaticei şi cele 1.244 de insule croate ademenesc de câţiva ani buni vizitatorii români. Punctele forte? Satele pescăreşti tradiţionale, golfurile ascunse şi plajele retrase. Iar acum se adaugă pe listă o nouă destinaţie fierbinte: Split.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mulţi turişti care ajungeau în Croaţia alegeau Dubrovnik, deşi mai există un oraş care întruchipează toate experienţele bestiale pe care această ţară le are de oferit. Split iese la bătaie cu unele dintre cele mai impresionante ruine antice, cu un labirint de străduţe căptuşite cu baruri, restaurante, cafenele şi buticuri, cu o serie de arcuri bizantine şi câteva influenţe africane. 

Smochinii, măslinii şi apa strălucitoare îţi amintesc totuşi că te afli în spaţiul mediteraneean. Sigur, ar mai fi câteva atuuri care vorbesc de la sine: clima grozavă, frumuseţea naturală, cultura dalmată şi viaţa de noapte... condimentată cu de toate
 
Sub greutatea istoriei
 
Cu Palatul lui Diocleţian, palmierii şi promenada Riva, cam toată lumea are o poveste de dragoste la prima vedere. Palatul cu vedere la mare este sit UNESCO şi merită să-i acorzi ceva timp. Catedrala, racla, subsolul, cripta şi clopotniţa au taxe separate de intrare, iar fiecare vizitator pleacă încântat de lucrările complexe ale arhitecţilor, cioplitorilor în lemn, pictorilor şi sculptorilor. Pe Riva, una dintre cele mai aglomerate esplanade ale Croaţiei, dimineaţa, la prânz sau în pauzele dintre plimbări, oamenii stau la o cafea. Fete cu picioare mediteraneene se adăpostesc instinctiv sub palmieri. Coloratele steaguri croate flutură de-a lungul Rivei. 
 
După ce treci pe sub Poarta de Bronz, care odată a servit ca intrare de serviciu în Palatul lui Diocleţian, ajungi sub o altă boltă al cărei principal hol este plin de antreprenorii locali ce-şi promovează artele şi meseriile. 
 
Prin coridorul principal al pivniţei, scările abrupte de piatră duc spre piaţeta centrală, cunoscută sub numele de Peristil. Înconjurat de coloane pe trei dintre laturile sale, acesta este locul unde, de obicei, lumea pierde vremea consumând mai multe cupe de kava (espresso), la una dintre cafenelele care-şi împart acest spaţiu imperial.
 
Ruinele Salona, cunoscute astăzi ca Solin, reprezintă un alt punct de atracţie al Splitului. Fosta colonie romană a fost pustiită când avarii şi slavii i-au forţat pe cetăţeni să se refugieze în Palatul lui Diocleţian, pe coastă. Nu demult, croaţii jucau fotbal şi îşi fugăreau câinii printre ruine. 
 
Astăzi, greutatea istoriei antice îi apasă şi pe localnici. La Salona s-au găsit piese valoroase, care acum se află la Muzeul Arheologic din Split. Plaja principală, Bacvice, se află la cinci minute de oraş. Înconjurat de cafenele, baruri şi restaurante, Bacvice este locul unde localnicii şi vizitatorii mănâncă supe uşoare de stridii şi paste cu fructe de mare. 
 
 
Preţuri
un prânz cu trei feluri de mâncare – de la 26 de euro
o pizza în restaurant – de la 5,3 euro
o porţie de spaghete – de la 4,6 euro
o porţie de peşte – de la 13 euro
o salată – 3 euro
o prăjitură – 3 euro
o bere locală – de la 2 euro
o cafea – de la 1,3 euro
o sticlă cu vin – de la 6 euro
închirierea unei biciclete – de la 11 euro/zi
o noapte de cazare la hotel de trei stele – 25-50 de euro/persoană
un bilet la teatru/concert – între 8 şi 26 de euro
intrarea la muzee – de la 2 euro
o plimbare cu barca – de la 16 euro
turul oraşului Dubrovnik – 35 de euro
vizită în Parcul Plitvice – 65 de euro
vizită în Split – 28 de euro
croazieră în jurul insulei Ciovo şi picnic cu peşte – de la 27 de euro/persoană
excursie în Muntenegru – de la 65 de euro/persoană
 
Ce trebuie să nu ratezi în Croaţia
 
Palatul lui Diocleţian (foto). A fost construit la începutul anilor 300 de împăratul roman Diocleţian, înainte ca acesta să renunţe la domnie. L-au preocupat grădinile palatului, mai ales cele de zarzavat. Azi, turiştii se delectează vizitând palatul sau relaxându-se în magazinele şi restaurantele din împrejurimi.
 
Poposeşte pe Plaja Dubovica, aflată pe insula Hvar, în largul coastei dalmate. Are forma unei lagune, iar tufele de levănţică şi nisipul format din pietriş alb îi dau un aer special. Apa mării este foarte limpede, excelentă pentru înot.
 
Arena Pula. Iată o atracţie importantă a Croaţiei, unul dintre monumentele cel mai bine conservate din această zonă şi, nu în ultimul rând, cel mai mare monument roman din această ţară. Astăzi, amfiteatrul găzduieşte foarte multe festivaluri şi numeroase spectacole şi atrage, în acelaşi timp, numeroşi turişti.
 
Insula Hvar (foto). Dacă vrei să admiri plantaţii de măslini, livezi şi pomi fructiferi, poposeşte pe insula Hvar. Tot aici se ridică într-un golf şi oraşul Hvar, un frumos port populat cu iahturi ce îşi croiesc drum în Marea Adriatică.
 
Parcul Naţional Plitvice. Un loc de vis, unde frumuseţea naturală poate lăsa cu gura căscată orice turist. Lacurile de aici sunt faimoase pentru că au culori deosebit de frumoase, iar flora şi fauna sunt de-a dreptul fascinante.
 
Mergi pe plaje renumite, ca Milna sau Koversada. 
 
Gustă din meniul sofisticat al restaurantului Agava. Îl găseşti pe strada Tkalciceva din Zagreb, iar clientela este foarte rafinată. La fel şi meniul care oferă carpaccio de peşte-spadă, fripturi stropite cu ulei de trufe sau risotto şi paste foarte savuroase.
 
Poţi face scuba-diving pe litoralul din Dubrovnik. Plajele de aici nu mai sunt de multă vreme locuri anonime, iar cei mai mulţi le frecventează pentru practicarea sporturilor de apă. Te poţi bucura de scuba-diving într-un loc unde apa este foarte limpede, iar peisajul subacvatic – extrem de ofertant. 
Mădălina Răcorean
 
Sejur în Croaţia, de la 299 de euro de persoană
 
Un sejur în Croaţia costă de la numai 299 de euro de persoană. În tarif sunt incluse transportul cu avionul, transferurile, şapte nopţi de cazare în apartamente de două stele, asigurarea medicală şi asistenţă turistică. Detalii la agenţia Prestige Tours, www.prestige.ro, tel. 021-319.77.94. Dacă alegi un hotel de trei stele, situat pe coasta Podgora (în regiunea Split-Dalmaţia), între Marea Adriatică şi Muntele Biokovo, vei plăti de la 458 de euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Minerva şi asistenţă turistică. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. Cu o linie de coastă superbă şi numeroase insule în jurul său, Croaţia este una dintre destinaţiile de top de pe litoralul european. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: