Spiritul irlandez în patria lui Gaudi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spiritul irlandez  în patria lui Gaudi
Spiritul irlandez în patria lui Gaudi

Barcelona e un oraş care nu oboseşte niciodată. Doar se odihneşte după amiaza, când faimoasa „siesta” goleşte străzile şi trage obloanele magazinelor catalane. În săptămâna în care irlandezii de la U2 au sosit în oraş pentru a susţine primele două concerte din noul lor turneu mondial „360”, agitaţia locului a crescut pe măsură.

O lume pestriţă m-a întâmpinat încă de la primii paşi pe străzile Barcelonei. Am plecat din portul înţesat de vase de croazieră şi iahturi private, am trecut prin Plaza Catalunya, străjuită de Cristobal Colon (mai cunoscutul Cristofor Columb pentru restul Europei) şi apoi am continuat pe celebra pietonală „Las Ramblas”.

O forfoteală permanentă m-a însoţit şi mai departe în Barrio Gotico şi apoi la revenirea către Mediterană, pe nisipurile plajei Barceloneta. Mă simt doborât, dar o carafă de sangria cu multă gheaţă mă revigorează. E greu să nu remarci coloritul viu al Barcelonei, dar, dacă întâmpini astfel de probleme, sangria le poate rezolva.

Însă trebuie să ştii că într-adevăr creaţiile lui Gaudi au forme dintre cele mai sinuoase, iar cioburile sale de ceramică sunt o explozie de nuanţe.

Ca turist, Barcelona nu te lasă să te odihneşti. Mai ales vara. O mare de oameni care par din aceeaşi specie cu mine, cu hărţi şi aparate de fotografiat, deranjează până şi tradiţionala siesta de după amiază pe care catalanii o consideră cel mai important moment al zilei.

Sunt trei-patru ore în care localnicii îşi trag sufletul. Mai găsesc cu obloanele ridicate doar magazinele patronate de străini (în special arabi sau asiatici) şi desigur restaurantele şi terasele din zonele turistice. În rest, orice catalan care se respectă se odihneşte pentru a doua parte a zilei. Totul se decalează astfel.

Mănânc şi eu în stil local, adică iau prânzul după ora patru şi niciodată nu mă aşez la cină mai devreme de 10 seara. Apoi, nopţile tumultoase „mută” micul dejun undeva în jurul orei 11 dimineaţa. Un „bocadillo con jamon” şi sunt gata de o nouă zi.

Barcelona e fără îndoială „oraşul lui Gaudi”. Chiar dacă lumea tinde să-i uite prea repede pe Picasso şi pe Dali atunci când vorbesc de capitala Cataluniei. Dar geniul arhitecturii este prezent nu numai prin clădirile la care a lucrat şi care au devenit obiective turistice, dar şi prin influenţa pe care a avut-o asupra „epigonilor” săi. Văd combinaţii nebune în care două blocuri vecine nu seamănă de fel.

O variaţie de stiluri moderniste, plecând de la fantezia gaudiană şi culminând cu simplitatea, scuzaţi-mi expresia, „supozitorului” de sticlă din Piaţa Gloria. Pe cât de colorate sunt străzile Barcelonei din punct de vedere al oamenilor, pe atât de colorate sunt şi din punct de vedere arhitectonic.
Mă plimb la infinit pe străzi şi nu mă plictisesc niciodată. Park Guell, Tibidabo sau Montjuic îmi dezvăluie panorame năucitoare. E un coktail care mă încântă şi în care am amestecat, pentru un gust suprem, şi un concert al irlandezilor de la U2.

Camp Nou dansează în ritm de rock

image

Scena concertului U2 Foto: AFP


Aceştia au zguduit una dintre emblemele oraşului, stadionul Camp Nou, cu două reprezentaţii magnifice, susţinute pe o scenă, asemuită, cum altfel, cu o creaţie a lui Gaudi.

Şi dacă noţiunea de aglomeraţie nu era destul de bine definită, spectacolele celor de la U2 au dus-o către apogeu. Sute de oameni au dormit la porţile stadionului în noaptea dinaintea primului concert, pentru a prinde un loc cât mai aproape de scenă.

Mii de oameni, printre care şi subsemnatul (după ce cu greu mi-am convins soţia şi prietenii), au sosit, în acelaşi scop, cu peste 5 ore înainte de începerea spectacolului. Zeci de mii de oameni au năvălit spre stadion pe măsură ce ora primelor acorduri se apropia.

În total 90.000 de oameni care au creat o atmosferă greu de redat în cuvinte. Două ore şi jumătate nimeni nu a stat pe scaun. De fapt, se poate spune că şi scaunele de pe Camp Nou au dansat în ritm de rock. Pentru o noapte, spiritul irlandez s-a impus în patria lui Gaudi.

La Barcelona cu Adrian Popa

image

Adrian Popa este jurnalist din anul 2000, în special în domeniul sportiv, şi a cunoscut, de-a lungul carierei, şi experienţe în PR şi Comunicare. A absolvit Şcoala Superioară de Jurnalism, fiind licenţiat în Jurnalism şi Comunicare. Fost baschetbalist profesionist, este un pasionat al călătoriilor, în care caută, dincolo de obiectivele turistice, să cunoască spiritul locurilor.

Este jurnalist la cotidianul „Adevărul” din 2008, domeniile sale favorite fiind baschetul şi motorsportul. În calitate de colaborator, comentează pentru două posturi de televiziune meciuri de baschet din campionatul profesionist nord-american, respectiv din campionatul naţional. 

Nu rataţi!

Cea mai importantă competiţie ciclistă a lumii, Turul Franţei va trece prin Barcelona, două etape urmând să aibă loc în oraş şi împrejurimi în perioada 9-10 iulie 2009.

„Nits de cuina a la Pedrera” – o combinaţie între arta lui Gaudi şi arta gastronomică. Terasa casei Pedrera găzduieşte la 23 iulie o cină pregătită de cei mai faimoşi bucătari catalani, toţi deţinând cel puţin o stea Michelin. Accesul se face în limita a 250 de locuri şi costă 65 de euro.

Barcelona va fi una dintre opriri şi pentru regina muzicii pop Madonna în cadrul turneului său mondial „Sticky and Sweet”. Spectacolul va avea loc pe 27 iulie pe Stadionul Olimpic care se află pe dealul Montjuic.

Cunoscut pentru spiritul libertin, oraşul catalan găzduieşte în perioada 1-8 august unul dintre cele mai mari festivale din Europa dedicat homosexualilor şi lesbienelor. Expoziţii de artă, concerte şi petreceri vor avea loc în diverse locuri.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite