Românii nu se zgârcesc la Paştele „muncitoresc“

Românii nu se zgârcesc la Paştele „muncitoresc“

Românii au parte de o vacanţă prelungită în acest an, de 1 mai şi Paşte FOTO Lucian Muntean

Zilele libere de 1 Mai şi de Paşte oferă veritabile vacanţe, de o săptămână sau chiar de zece zile. Patronii din turism se aşteaptă să aibă profituri mai mari anul acesta, graţie acestei conjuncturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vacanţa de şase zile acordată de Guvern bugetarilor, în perioada 1-6 mai, a fost transformată de mulţi dintre ei într-un veritabil concediu. Adăugând două zile de concediu de odihnă (29 şi 30 aprilie), Paştele „muncitoresc“ – combinat cu sărbătoarea de 1 Mai – le oferă angajaţilor statului o vacanţă de zece zile. Angajaţii din sistemul privat ar trebui să sacrifice patru zile de concediu de odihnă pentru a se bucura de o vacanţă la fel de lungă.

O veste bună pentru agenţiile de turism şi patronatele hoteliere, care spun că anul acesta s-a înregistrat o cerere cu 20-30% mai mare pentru pachetele turistice de 1 Mai şi Paşte. Dacă în anii anteriori, românii îşi împărţeau bugetul între cele două sărbători, anul acesta, ele au putut fi legate şi bugetul pentru vacanţă a crescut, pentru că nu au mai existat două cheltuieli cu transportul. În plus, vremea caldă i-a încurajat pe români să meargă în număr mai mare în vacanţe, mai ales pe litoral. „Ne aşteptăm la un număr-record de turişti pe litoral“, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării. 

Că românii nu se zgârcesc la „Paştele muncitoresc“ se reflectă şi în estimările specialiştilor în turism. „În acest an, rulajul s-ar putea apropia de 10 milioane de euro, ceva mai mare decât în anii anteriori, cel mai probabil pentru că avem această cumulare Paşte – 1 Mai“, spune Traian Bădulescu, consilier în turism. De altfel, patronatele din turism au fost cele care au solicitat Guvernului să acorde angajaţilor statului cele două zile libere suplimentare, 2 şi 3 mai, tocmai în speranţa că supervacanţa va revigora turismul.

Turismul românesc, marele câştigător

Aproximativ 100.000 de români au ales să plece în vacanţe în ţară, cei mai mulţi dintre ei pe litoral şi în staţiunile montane. Numărul celor care petrec peste hotare cele două sărbători a fost estimat la cel mult 40.000. „Majoritatea românilor preferă să petreacă sărbătorile în ţară. Dacă în Germania, în jur de 72% din oameni pleacă din ţară de Paşte, în România, doar 6% din oameni merg în străinătate.

Primul argument ar fi poate lipsa banilor, dar trebuie să luăm în calcul şi faptul că România, spre deosebire de Germania, are zone turistice foarte multe şi foarte frumoase“, spune Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, care a observat aceeaşi tendinţă de creştere în vânzările de pachete turistice pentru această perioadă.

Peste 40.000 de români sunt aşteptaţi pe Litoralul românesc pentru vacanţa de 1 Mai şi Paşte, cu 20% mai mulţi decât în anii anteriori, spun patronatele din turism. Cei mai mulţi turişti vor merge, aşa cum era de aşteptat, în staţiunea Mamaia, unde preţurile de cazare sunt cele mai ridicate. La hotelurile de trei stele din această staţiune, preţurile pornesc de la 60 de lei de persoană pe noapte, în timp ce turiştii care se vor caza în această perioadă la un hotel de 4 stele au tarife care încep de la 100 de lei de persoană pe noapte. La hotelurile de cinci stele, preţul pentru o noapte de cazare porneşte de la 299 de lei de persoană.

În staţiunile montane sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de români. Valea Prahovei este cea mai căutată pentru Paştele „muncitoresc“, Sinaia, Azuga, Predeal şi Buşteni fiind staţiunile cu cel mai ridicat grad de ocupare. Preţurile pornesc de la 40 de lei de persoană pe noapte la un hotel de 2 stele şi ajung la 250-300 de lei de persoană pe noapte la hotelurile de 4 şi 5 stele. 

Turismul rural va atrage în perioada următoare alţi 30.000 de români. O cameră la o pensiune de 2 margarete costă aproximativ 100 de lei pe noapte, iar la o pensiune de 4 şi 5 margarete, camera ajunge la 200-300 de lei pe noapte. De regulă, în acest preţ este inclusă şi masa festivă de Paşte.

Bulgaria, în topul destinaţiilor externe

Majoritatea românilor care merg în străinătate în această vacanţă prelungită au preferat să nu se îndepărteze prea mult de casă. Ca şi în alţi ani, Bulgaria se află în topul preferinţelor şi la fel de importante ca proximitatea sunt pachetele turistice foarte avantajoase. „De altfel, 85% din turiştii care merg pe litoralul bulgăresc de Paşte şi 1 Mai sunt români“, potrivit consilierului în turism Traian Bădulescu.

Cereri există şi pentru Grecia. „Fiind o vacanţă mai lungă şi într-o perioadă mai caldă, sunt mai mulţi români care au cumpărat pachete turistice în Grecia – pe continent sau în insule“, mai spune Traian Bădulescu. Tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani care merg în străinătate înclină către vacanţe mai mici, de tip city break, pentru această perioadă.


Vreme frumoasă de 1 Mai şi de Paşte

  • Temperaturile vor fi ridicate în majoritatea regiunilor ţării în intervalul 22 aprilie - 5 mai, dar există riscul unor ploi slabe, potrivit unei estimări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie. La munte, vremea se încălzeşte treptat până pe 27 aprilie, de la valori medii de 9 grade Celsius, până la 17 grade Celsius. În intervalul 28 aprilie - 5 mai, valorile termice diurne vor fi în scădere treptată spre medii de 11 grade Celsius. Sunt posibile averse slabe şi descărcări electrice.
  • Pe litoral, în intervalul 25 - 29 aprilie, temperaturile maxime sunt de 19 - 23 de grade Celsius, iar între 30 aprilie şi 5 mai, vor scădea uşor până spre 19 - 20 de grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte mică.

Petreceri nesfârşite pe litoral

  • Oficial, sezonul turistic debutează la 1 Mai, când va porni o paradă cu maşini de epocă, motociclete, maşini off-road, maşini de raliu, autobuze supraetajate, care alegorice, pe ruta Mangalia – Eforie Sud – Eforie Nord – Constanţa – Mamaia – Năvodari. La ora 18.00, în piaţeta Cazino Mamaia începe spectacolul cu muzică şi dansuri populare – Dobrogea multietnică. La ora 21.00, pe plaja de la capătul nordic al staţiunii Mamaia va fi un foc de artificii. Seara de Înviere va fi specială. Anul acesta, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba în Portul Mangalia, acolo unde primarul Cristian Radu aduce lumină sfântă de la Ierusalim, cu o cursă charter. Corul va recita din Sfânta Liturghie a Romanovilor şi vor fi înălţate la cer 10.000 de lampioane.

3 idei pentru 1 Mai

Dacă nu v-aţi făcut planuri pentru supervacanţa de Paşte şi de 1 Mai, încă mai puteţi găsi oferte atractive în ţară sau în străinătate, de pildă:

  • Un pachet de 4 nopţi la Hotel Predeal Comfort Suites (5 stele) costă 1.380 de lei – cazare pentru 2 persoane, cu mic dejun – şi include masa festivă de Paşte.
  • La Hotel Majestic (3 stele) din Mamaia, preţul unei camere duble este de 154 de lei pe noapte pentru un sejur de minimum 4 nopţi, cu mic dejun inclus.
  • La Hotel Laguna Garden (4 stele) din Albena, Bulgaria, o noapte de cazare în perioada 1-7 mai costă 33 de euro/persoană, cu regim all inclusive.

„Superpuntea“ care aduce o vacanţă de 10 zile

Dacă sunt dispuşi să pună la bătaie două zile din concediul de odihnă, bugetarii îşi pot crea o „punte“ astfel încât să aibă o vacanţă de 10 zile, după cum urmează:

27, 28 aprilie – weekend

29, 30 aprilie – concediu de odihnă

1, 2, 3 mai – zile libere

4 mai  – sâmbătă

5, 6 mai – zile libere de Paşte

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările