REPORTAJ Malaga, capitala Soarelui din Spania, destinaţie preferată pentru Costa del Sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malaga, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Spania
Malaga, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Spania

Malaga, unul din cele mai vechi oraşe din Europa, este plin de viaţă, are o gastronomie excelentă şi o clima perfectă.

Dacă aveţi chef de un răsărit de vis pe malul Mediteranei, de o baie de soare chiar şi în februarie-martie, cu temperaturi de 23-24 de grade, de castele şi arhitectură maură, cu piatră galbenă ca nisipul şi de parcuri cu miros de măslini, atunci Malaga e o alegere înţeleaptă. În caz că toate acestea nu sunt de ajuns, atunci trebuie să ştiţi şi că aici puteţi vizita muzeul Picasso, că centrul istoric e plin de străzi pietruite şi înţesat cu terase, iar pe plajă se mănâncă sardine la grătar şi se bea bere San Miguel ori fresh de portocale. Indubitabil, spectacolul de flamenco e la el acasă şi în weekend tot oraşul vibrează din toate încheieturile pe ritmuri de muzică bună.
Aşa arată un rezumat al unei vacanţe sau city break la Malaga, unul dintre cele mai importante oraşe ale provinciei spaniole Andaluzia, poartă de intrare spre Costa del Sol şi oraş scăldat de soare, dar răcorit de briza mării aproape tot timpul anului. Este un loc cu multe vestigii istorice, rămase de pe urma civilizaţiilor care şi-au împletit tradiţiile pe acest tărâm vechi de peste 3.000 de ani. Se spune că Malaga s-a ridicat prin preajma anului 1000 î.Hr., fiind fondat de fenicieni. Ulterior, grecii, romanii şi arabii şi-au pus amprenta în dezvoltarea acestei zone, care pe vremuri a găzduit unul dintre cele mai durabile centre comerciale şi mai târziu s-a reinventat ca destinaţie turistică, cu multe repere culturale.

O plajă de cinci stele

malaga foto shutterstock

Primul gând care te străbate atunci când îţi vine în minte litoralul spaniol este cu siguranţă plaja. Malaga stă bine la acest capitol. La Malagueta n-are faima plajelor din Barcelona şi Valencia, dar are ce oferi, fiind încadrată tot la Blue Flag. Însoţită de o faleză întinsă pe kilometri întregi, care se separă de nisip printr-o perdea de palmieri vânjoşi, principala plajă a oraşului are nisip fin, auriu, adus parcă de vântul sălbatic al Saharei, care începe de cealaltă parte a Mediteranei.
La Malagueta e locul în care lumea se adună în weekend ca atrasă de un magnet, dar nici în timpul săptămânii nu se poate spune că peisajul e rarefiat. Terase şi restaurante din care răzbate mirosul de peşte, paella şi fructe de mare, muzica spaniolă şi atmosfera de party sunt factori care-ţi pot ridica imediat moralul şi îţi pun bateriile la încărcat, imediat ce calci pe primele fire de nisip.

Panoramă de pe Castillo de Gibralfaro

malaga foto shutterstock

Din punct de vedere turistic, Malaga are avantajul că nu este un oraş foarte mare, în care să fii nevoit să schimbi mijloace de transport pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Majoritatea atracţiilor sunt concentrate în centrul istoric, aflat destul de aproape de plajă şi situate sub colina pe care Alcazaba şi Castillo de Gibralfaro veghează asupra aşezării.

Alcazaba este o fortăreaţă maură bine conservată şi unul dintre cele mai importante situri istorice din întreaga Spanie. Castillo de Gibralfaro, care se află în apropiere, dar care nu comunică direct cu Alcazaba, este tot o fortăreaţă de origine maură ce datează din secolul al X-lea. Cele două obiective pot fi vizitate la pachet (5,5 euro) sau separat (3,5 euro), însă în fiecare duminică, după ora 14.00, accesul este gratuit. De sus, priveliştea spre oraş, port şi mare este absolut minunată şi se spune că dacă este foarte senin afară în zare se poate vedea Africa.

Dincolo de aceste două obiective ancorate puternic în istorie şi care sunt cuplate într-un complex care mai cuprinde şi Teatrul Roman, Malaga mai are o minunăţie din punct de vedere arhitectural. Este vorba despre Catedrala din Malaga, a cărei denumire oficială este Catedrala Întrupării (Catedral de la Encarnación de Málaga), dar care în popor este cunoscută sub denumirea de La Manquita. Construcţia Catedralei a început în 1528, iar lucrările au fost prelungite timp de 250 de ani. Nici acum catedrala nu este terminată complet, lipsindu-i turnul din partea sudică şi balustrada planificată a fi construită în partea superioară a clădirii.

malaga foto shutterstock

Bun pentru gurmanzi

Catedrala e imposibil de evitat pentru că se află chiar în centrul istoric, dominat de străzi înguste şi pietruite, exclusiv pietonale, care au de o parte şi  de cealaltă magazine de suvenire, baruri şi buticuri, dar şi bistrouri, de unde bucăţile uriaşe de jamon spaniol le zâmbesc ademenitor gurmanzilor.
N-ai cum să nu te atingi de câteva tapas (gustare-apertiv tipic spaniolă), fie că e rece, cu brânzeturi şi măsline, ori caldă, cu chorizo şi chiar cu peşte. Specific pentru Malaga este şi vinul dulce, ca pentru desert, care se face aici din cele mai vechi timpuri. Pentru amatorii de informaţii de specialitate, a fost deschis Muzeul Vinului, în apropierea centrului istoric, unde se pot degusta o parte dintre licori.

Malaga istorică îţi aduce în faţa ochilor o infinită varietate de forme, contururi şi culori şi te poate trimite mult în trecut, în vremea conchistadorilor. Asta şi pentru că andaluzii sunt mari amatori de spectacol şi nu se dau în lături să-l pună în aplicare inclusiv pe stradă. Cu puţin noroc poţi prinde chiar câte o demonstraţie de flamenco, gen muzical care ar fi văzut lumina zilei chiar în Andaluzia. Dacă nu prinzi niciun spectacol stradal, atunci sunt destule restaurante unde poţi mânca pe ritmurile muzicii care răspândeşte bucurie, pasiune, disperare şi exaltare şi care combină cântecul şi dansul pe un acompaniament de chitară.

Acasă la Picasso

malaga

Tot în centrul vechi, amatorii pot vedea ce înseamnă o piaţă tipic spaniolă, la Mercado de Atarazanas, unde se găsesc de toate, de la legume şi fructe la flori şi delicatese. Cum spuneam, majoritatea locurilor importante din Malaga sunt grupate în centrul istoric şi împrejurimile lui. Este cazul şi celor două muzee importante:  Muzeul Picasso si Muzeul Carmen Thyssen.

Era cumva lipsit de respect ca tocmai la Malaga, locul în care s-a născut şi a copilărit Pablo Picasso, să nu fie un muzeu dedicat marelui pictor spaniol. Localizat în interiorul Palatului Buenavista, o clădire renascentistă din secolul al XVI-lea, muzeul Picasso oferă vizitatorilor 233 de picturi, dar tot aici se pot admira şi câteva lucrări semnate de Christine şi Bernard Ruiz-Picasso, nora şi nepotul artistului. Preţul unui bilet de intrare la Muzeul Picasso este de 8 euro, iar vara cozile sunt destul de mari. În varianta vizitei cu un ghid, preţul creşte, dar în el este inclusă şi o vizită la Biserica Santiago, acolo unde artistul a fost botezat, precum şi la casa natală a lui Picasso.

Istoria coridei a început lângă Malaga

malaga

Imaginea unui oraş spaniol ar fi poate incompletă fără a vedea o coridă, acest spectacol considerat ca parte a artei pure spaniole. Deşi blamată în diverse părţi ale Spaniei, în Catalonia şi Canare fiind interzisă, corida reprezintă victoria unui oraş în faţa unui animal de temut, cum este taurul. La Malaga, tradiţia s-a păstrat poate şi pentru că locul în care a luat naştere corida se află nu departe de oraş, în micuţa localitate La Ronda. Aici, în secolul al XVIII-lea, un toreador a hotărât să nu se mai lupte cu taurul de pe şaua unui cal, ca toţi ceilalţi oameni, ci să coboare la nivelul fiorosului animal, apărat doar de o bucată de cârpă purpurie.

Corida din Malaga este în cartierul La Malagueta, destul de aproape de plajă, şi are o capacitate de 9.000 de locuri. Spectacole nu sunt însă decât în anumite perioade ale anului şi, de regulă, încep în Duminica Învierii şi ţin până toamna, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, care în Spania denumită San Miguel.

6 milioane de turişti vizitează anual Malaga, un oraş cu o populaţie de 570.000 de locuitori.

Trei ore până-n Gibraltar

malaga foto shutterstock

Dacă aveţi timp, ar fi păcat ca din Malaga să nu daţi o fugă până în Gibraltar. Se ajunge uşor cu autobuzul, luat din staţia de lângă Gara Centrală, iar un bilet dus-întors e 27 de euro. Cei aproximativ 140 de kilometri se străbat în trei ore, autobuzul, în fapt un autocar ultra modern, mergând pe şoseaua care şerpuieşte de-a lungul Costei del Sol, oferind peisaje de toată frumuseţea. Sunt în jur de trei-patru curse pe zi, dar recomandat este să plecaţi dimineaţa pentru a avea timp să cutreieraţi singurul teritoriu european unde maimuţele trăiesc în libertate. Gibraltarul este fascinant şi dacă prindeţi o zi frumoasă, cu mult soare, vă veţi putea bucura de frumuseţile parcului natural din vârful căruia se vede Africa.

Drumul Regilor trece printr-un canion

caminito

O altă atracţie care nu trebuie ratată, aflată în afara oraşului, e Drumul Regilor sau El Caminito del Rey, aflat la numai 60 de kilometri de Malaga. Acesta propune un traseu spectaculos printr-un canion, cu poteci susţinute de bare de oţel, şi cândva a fost socotit cel mai periculos drum din lume. El Caminito del Rey are 7 kilometri, iar preţul unui bilet de intrare este de 10 euro, dacă faceţi traseul pe cont propriu, şi 18 euro, dacă apelaţi la un ghid. Din Malaga, trenul pe care trebuie să-l luaţi până la staţia El Chorro costă 10 euro dus-întors. Ţineţi cont şi de faptul că accesul în canion al copiilor cu vârste mai mici de 8 ani este strict interzis.

Gradinile La Conception, printre cele mai frumoase din Europa

malaga foto shutterstock

Un adevărat paradis tropical este reprezentat de Grădinile Botanice La Conception, amenajate în 1855 şi considerate printre cele mai frumoase din Europa. Acestea au o suprafaţă de suprafaţă de 3 hectare şi le oferă vizitatorilor grădini amenajate artistic cu specii de plante, din cele mai îndepărtate toate colţuri ale lumii. Vizitatorii pot alege una dintre rutele de mers la pas, prezentate în hărţile puse la dispoziţie la intrare. Grădinile La Conception se află în nordul oraşului, la capătul traseului autobuzului 2, de unde se mai merge circa un sfert de oră pe jos.

Împânzit de băi Hammam

hammam

• Posibilităţile de a ajunge în Malaga, din România, sunt destul de solide. Wizz Air are cea mai bună conexiune pentru city break-uri, cu dus într-o vineri după-amiaza şi cu întors luni seara, la preţuri care pleacă de la 229 lei per segment pentru biletele achiziţionate din timp.

• Transportul de la aeroport în centru oraşului e facil, cu trenul sau autobuzul, întrucât poarta aeriană se află la 8 kilometri de oraş. Oraşul are şi două linii de metrou.

• Fiind un oraş turistic, Malaga oferă multiple posibilităţi de cazare, de la hosteluri până la resorturi cu vedere la mare.

• Marques de Larios e cea mai importantă stradă pietonală şi comercială din Malaga, cu multe magazine pentru toate gusturile.

• Muzeul de Arte şi Costume populare din Malaga este un muzeu foarte căutat de turişti şi se află chiar în centrul vechi.

• Oraşul este împânzit de băi arăbeşti Hammam, o amprentă a vechii ocupaţii maure.

• Soho, cartierul dedicat artei, amplasat între Alamade şi portul Herida, este preferat de cei cu înclinaţii artistice.

• Foarte populare sunt plimbările cu bărcile de agrement sau chiar iahturi mai mici, care pleacă din portul turistic aflat chiar lângă plaja principală a oraşului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite