Washington, fără mistere masonice

Washington, fără  mistere masonice

Capitala americană e un oraş liniştit şi senin, în ciuda filmelor în care SUA apar în pericol de moarte şi în pofida aerului misterios şi criptic din bestsellerul lui Dan Brown. Într-un oraş monumental prin excelenţă, presărat de construcţii care te invită la reverenţă, Casa Albă rămâne remarcabil de umană şi nesimandicoasă.

Nimfa Nordului

Nimfa Nordului

Absentă din ghidurile turistice, mica şi prietenoasa insulă din apropiere de capitala Suediei găzduieşte ucenici în ale artei. O nimfă nordică – aşa aş defini insuliţa suedeză Biskops Arno. Locul e de găsit la mai puţin de o sută de kilometri de Stockholm.

Artă românească într-o fostă fabrică de bumbac

Artă românească într-o fostă fabrică de bumbac

Expoziţia „Romanian Cultural Resolution“ este deschisă, până la 1 iunie, în spaţiul Halle 12 Werkschau din complexul Spinnerei, Leipzig, Germania. Spinnerei, fostă fabrică de bumbac, a devenit, începând din 2000, spaţiu de artă contemporană, astăzi unul dintre cele mai importante din lume.

Malta, călătorie într-o carte poştală

Malta, călătorie într-o carte poştală

Visul oricărui intelectual este să se retragă pe o insulă, iar al celor pasionaţi de istorie e orientat spre Malta. Ca suprafaţă, insula e de dimensiunile unui judeţ din România, iar ca popu-laţie, cât Clujul ori Iaşiul. Diferenţa e densitatea patrimonială şi ştiinţa de a valorifica trecutul, transformându-l într-un irezistibil produs cultural şi turistic.

Cape Town, oraşul de la capătul lumii

Cape Town, oraşul de la capătul lumii

Împreună cu mai mulţi editori, am pornit, de la Frankfurt, într-o veselă şi pestriţă delegaţie spre primul târg de carte organizat la Cape Town, aflat la 50 de km de Capul Bunei Speranţe. Nu sunt prea multe aeroporturi de pe care se pleacă spre al doilea oraş ca mărime din Africa de Sud, supranumit şi „Taverna Mărilor“, între oceanele Atlantic şi Indian.

Oraşul dulce de pe râul Po

Oraşul dulce  de pe râul Po

Aşezat strategic la poalele Alpilor şi pe ţărmul unui râu cu nume scurt, dintr-o bucată, Torino e o nestemată nedescoperită încă de fluviile de turişti. Recunosc, am neglijat oraşul. L-am tratat ca pe o gazdă de patinaj artistic şi atât. Dar Torino mi-a aruncat atâtea dulci ocheade pe parcursul vizitei, că m-aş întoarce şi mâine să-l cunosc mai bine.

Oraşul care moare: Civita di Bagnoregio

Oraşul care moare: Civita di Bagnoregio

O aşezare veche de 2.500 de ani, locul unde s-a născut Sf. Bonaventura, astăzi o localitate cu maximum 15 locuitori. Orăşelul medieval amplasat pe o stâncă mi s-apărut atât de neverosi-mil, încât m-am gândit că ar fi putut foarte bine să fi fost construit special ca decor pentru un film de Walt Disney.

Artă pe rămăşiţele trecutului

Artă pe rămăşiţele  trecutului

 La Centrul Pompidou din Paris este deschisă până la 19 iulie expoziţia „Promisiunile trecutului, 1950-2010. O istorie discontinuă a artei în fosta Europă de Est“. La eveniment participă Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor şi Daniel Knorr din România, alături de artişti din peste 15 ţări (Polonia, Israel, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Franţa, Croaţia, Slovenia şi Rusia).

„De te voi uita, Ierusalime...“

„De te voi uita, Ierusalime...“

În Oraşul Sfânt nu mergi, ci „urci“ spiritual. Cetatea nu este însă doar „sus“, ci în altă parte. Nu urci decât exterior treptele unei scări. Interior, cu fiecare treaptă, laşi în urmă scara, ca o dezlegare de toate câte-au fost.

Oraşul în care trăieşti cu stil

Oraşul în care trăieşti cu stil

În cetatea italiană a modei, edificiile milenare constituie decorul în care localnicii îşi etalează vestimentaţia avangardistă. Capitala Lombardiei, regiune din nordul Italiei, se poate lăuda cu o istorie pierdută în timp cu câteva sute de ani înainte de Hristos.

Praga, oraşul tristeţilor dulci

Praga, oraşul tristeţilor dulci

Criticul literar Dan C. Mihăilescu  afirmă că singurul loc din lume în care ar dori să se întoarcă este oraşul de pe Vltava. În vara lui 2002,  în Capitala Cehiei s-au petrecut teribilele inundaţii, când au fost evacuate cartiere de zeci de mii de suflete, iar pe apă pluteau agale mese de la restaurante.

Ocolul subconştientului în sute de desene

Ocolul subconştientului în sute de desene

În timp ce călătoriile prin gaura de iepure imaginată de Tim Burton pompează încasări de box-office, la MoMA se derulează o expoziţie-gigant dedicată celui mai atipic regizor de la Hollywood. Nu se întâmplă prea des ca un mare autor de cinema să dea în acelaşi timp lovitura cu un blockbuster construit pe o grea moştenire („Alice în Ţara Minunilor“ de Lewis Carroll) şi să expună la Mecca pieţei artistice: Museum of Moder

Aşa, bubuind la termene fixe, se duce timpul pe apa sâmbetei. Şi dacă tot e să bubuie, hai să fie: cameră la hotel de cinci stele (declarate de patron) în Poiana Braşov, meniu de revelion cu mousseline de fois gras, tartar de somon cu icre vopsite în negru, rata cu sos Cumberland, vitelus de Charolais cu rozmarin autohton, şalău cu legume de Provence, şampanie Dom Perignon, şi câte şi mai câte!

acum 3 luni · comentarii (1)

Vacanţa este pentru relaxare şi făcut noi amintiri, aşa că nu trebuie să plecăm la drum stresaţi şi nervoşi de făcut prea multe bagaje. De obicei, responsabilitatea pică în sarcina unui membru al familiei, în cazul nostru, eu sunt acela… De aproape 2 ani împachetez pentru 3, aşa că a trebuit să caut soluţii să eficientizez procesul.

acum 7 luni · comentarii (0)

Era a treia dimineaţă când se trezea pe Camino. De data asta, într-un dormitor mic, alături de două franţuzoaice tinere şi un băiat blond cu ochi albaştri, care vorbea perfect engleza şi spaniola. Băiatul ăsta îi păruse lui Mioki foarte drăgălaş, dar descoperise curând că era plin de ticuri şi avea obiceiul îngrozitor de a-şi trage mucii în gât, ceea ce micuţa japoneză găsise peste măsură de scârbos.

acum 11 luni · comentarii (2)

Deşteptarea în buncărul umed din Roncesvalles, alături de sute de oameni, i-a încercat teribil puterile lui Mioki. Se întreba tot mai mult dacă europenilor chiar le place jilăveala aia uşor îngălată – ea, una, se simţea lipicioasă pe tot trupul, chiar imediat după ce ieşea de la duş. Parcă mizeria plutea în aer, dar asta avea să fie cea mai mică problemă.

acum 1 an · comentarii (2)

Primăvara aduce în Herculane, ca în fiecare an, un nou eveniment al Asociaţiei „Pro Turism Herculane“. Ediţia a VIII-a  a „Conferinţei Naţionale Întoarcerea la Apă“ are loc în perioada 27-29 martie, la complexul de 4 stele Afrodita Resort & Spa – cel mai mare complex balnear de 4 stele din România precum şi primul complex de 4 stele din Băile Herculane.

acum 1 an · comentarii (0)

Urcuşul a început pieptiş încă din primii kilometri. Mioki se baza pe antrenamentul special de la templul ei budist din munte, însă tot nu părea uşor. Părul negru şi scurt i se udase cu totul, ca şi cum cineva i-ar fi turnat în cap o găleată cu apă. Simţea tricoul lipit de spinare şi rucsacul atârna greu, trăgând-o înapoi, însă ea continua să urce, suflând tare şi cu inima bubuindu-i în piept.

acum 1 an · comentarii (2)

De la an la an, numărul de turişti israelieni care sosesc în România creşte. După ce în 2014 a deschis cu succes curse charter către Constanţa şi Bucureşti, iar în 2016 către Oradea, oferind şi pachete turistice pentru Sibiu, omul de turism israelian de origine română Meidan Butnaru, director comercial al touroperatorului Meshek Wings, anunţă diversificarea destinaţiilor pentru anul 2018.

acum 1 an · comentarii (11)

Deci, am fost în India… Am încă viu în memorie acel strigăt de bucurie camuflat, scos la lumina atunci când stăteam în rând cu cei care doreau să intre în ţară şi îşi ţineau paşapoartele în mâna gata pentru control. Imediat după am şi conştientizat prezenţa mea pe tărâmul acum stăpânit de muson. „Afară“ erau 37 de grade Celsius, iar umiditatea cochetă pe faţă cu 100%.

acum 1 an · comentarii (11)

Alexandru Jurca este expert în business online. A reuşit, în doar 3 ani, să propulseze în domeniu o multitudine de branduri, către vânzări spectaculoase. În calitatea mea de consultant în turism am iniţiat un dialog interesant cu un consultant în e-commerce. Cele două domenii sunt, în prezent, din ce în ce mai strâns legate şi, ca atare, vom dezvolta şi noi colaborarea.

acum 1 an · comentarii (0)

Tipologia turistului român se schimbă, încet-încet. Din ce în ce mai mulţi renunţă la spiritul conservator şi doresc să experimenteze, de la an la an, destinaţii noi, staţiuni noi, eventual hoteluri noi. Până în 1989, era un mare privilegiu dacă reuşeai să călătoreşti măcar în ţările comuniste precum Bulgaria, Ungaria, fosta RDG, Cehoslovacia, Polonia sau URSS.

acum 1 an · comentarii (0)

Noutăţile din prima jumătate a lui 2017 în Dubai au adăugat pe deja lunga listă a atracţiilor oraşului o întreagă suită de experienţe artistice, culturale, de entertainment şi distracţie în familie – şi mai sunt încă multe altele pe care le aşteptăm cu nerăbdare în a doua jumătate a anului. Citeşte mai departe pentru a afla recomandările noastre.

acum 2 ani · comentarii (0)

Între 28 iulie şi 6 august, la Capidava, judeţul Constanţa, se va desfăşura Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia 28. Este un loc special pentru mine, unde merg din 1993, fără întrerupere, an de an. Din 2004 am devenit purtător de cuvânt al evenimentului, realizând că trebuie şi doresc să ofer mai departe ce am primit.

acum 2 ani · comentarii (1)