Corabia împietrită

Corabia împietrită

O insulă ca o mare corabie a morţii, ale cărei ziduri de piatră sunt scăldate de valurile calde ale lagunei veneţiene. Numele ei este San Michele.  Acum vreo trei săptămâni, părăseam agitaţia turistică a Veneţiei pentru a-mi regăsi liniştea într-un cimitir. Întâmplător, era chiar ziua mea de naştere.

Shiva cu pletele ude

Shiva cu pletele ude

Zeiţa Ganga, din nemărginita-i graţie, a turnat apă în capul zeului, iar aceasta s-a scurs printre şuviţele-i răsucite, răcorindu-l. Pornind de la această poveste mitică, indienii cred că baia purificatoare în undele râului Gange îi va izbăvi de chinul reîncarnărilor şi drumul lor către Nirvana va fi lin şi uşor.

Acasă la Stăpânul Salvator

Acasă la Stăpânul Salvator

În Nepal te duci pentru Himalaya, cei mai înalţi munţi din lume, fiindcă acolo până şi respiraţia se simte altfel. Fie că faci o drumeţie de o zi, de trei sau te arunci într-o aventură de două săptămâni, trebuie să urci pe creste. Odată ajuns, te vei trezi într-un altfel de secol, cu altfel de oameni şi probabil cu un altfel de suflet.

Bucuria de a te simţi străin la Tokyo

Bucuria de a te simţi străin la Tokyo

Totul e diferit în Asia, de la fizionomii la energiile locurilor. Tokyo e oraşul contradicţiilor, al paradoxurilor vii, ce reunesc tradiţii milenare şi inovaţii de ultimă oră. În multe locuri mă simt străin. Dar nicăieri ca la Tokyo. E un oraş care nu seamănă cu nimic, nici măcar cu el însuşi.

Pe urmele Marelui Will

Pe urmele Marelui Will

Stratford are o nespusă frumuseţe curat englezească: deluşoare prelungi, cu lanuri bogate, pajişti de smarald, smălţate cu zambile de câmp şi pârâiaşe limpezi. Am călătorit mult. Am văzut multe. Am acordat numeroase interviuri. Nu de puţine ori mi s-a pus întrebarea: „Dacă ar fi să alegeţi un loc din lume, unde v-ar plăcea să vieţuiţi, care ar fi acela?“.

Cape Town, insula albă a Africii de Sud

Cape Town, insula albă a Africii de Sud

Cel mai vechi oraş al ţării este una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din lume. Cape Town e ultima oază a Africii de Sud albe, una care inspiră linişte şi siguranţă, o alternativă la efervescenţa neagră din Johannesburg.

Ţinutul aurului alb

Ţinutul aurului alb

La cinci ore în maşină de Paris, lângă gurile de vărsare ale Loirei în Oceanul Atlantic, un peisaj straniu fărâmiţează orizontul cu movile de sare şi bucăţi de cristale care se usucă la soare. Smârcurile sărate de la Guérande sunt propuse drept patrimoniu cultural universal pe lista UNESCO din 2002. Oraşul se află în regiunea Pays de la Loire, departamentul Loire – Atlantique din Franţa.

Parisul personal

Parisul personal

Trăiesc aici de 36 de ani şi nu-mi pot dezlipi ochii de perfecţiunea Catedralei Notre-Dame sau de simbolul Turnului Eiffel, de Piaţa la Concorde sau de Grădina Tuilleries. Locurile noastre, în care am trăit sau am iubit, sunt spaţii unde am vrea să şi murim. Iată câteva extrase ale memoriei mele din acest cartier unic ce reuneşte Maraisul şi Insula Saint-Louis.

În furnicarul cu turnuri

În furnicarul cu turnuri

În München, omuleţii care mişună cu miile pe trotuare sunt intimidaţi de înălţimea clădirilor copleşitoare în detalii. G În München, omuleţii care mişună cu miile pe trotuare sunt intimidaţi de înălţimea clădirilor copleşitoare în detalii

Davidmania

Davidmania

Florenţa, un oraş istoric, ridicat încă de pe vremea romanilor, e tânăr şi frumos ca „David“.Trupul cioplit în marmură de Michelangelo, alături de alte opere sculpturale, transformă într-adevăr Florenţa în „Atena Italiei“.

Spectacolul oraşului

Spectacolul oraşului

Cele 18 ore pe care le-am petrecut pe drumul de la Bucureşti la Rio de Janeiro au fost un preţ infim pentru „reprezentaţia“ care mă aştepta la destinaţie. La Rio nu te duci pentru muzee. Nu pentru că n-ai avea ce să vezi, dar nu-ţi vei dori să intri în ele pentru că te vor atrage mai mult oceanul, plaja, dealurile acoperite cu vegetaţie ca-n junglă şi străzile înguste dintre clădirile neaşteptat de înalte.

Cămilele din Tunisia

Cămilele din  Tunisia

Melanj de inovaţie şi de tradiţie, ţara din nordul Africii te surprinde prin sărăcia lucie a băştinaşilor, dincolo de strălucirea hotelurilor luxoase de cinci stele. Nu-mi place să negociez la piaţă. Cât mi se cere, atât dau. Asta mi-a fost fatal în Tunisia: după ce m-au tapat înzecit pentru suvenire, până la urmă, beduinii au vrut să mă cumpere cu 30 de cămile.

Glastonbury 2010 înseamnă Gorillaz, Muse, Stevie Wonder

Glastonbury 2010 înseamnă Gorillaz, Muse, Stevie Wonder

Cel mai mare festival de muzică din lume împlineşte 40 de ani. Spectatorii lui au aflat în Valea Avalon despre moartea lui Jimi Hendrix sau a lui Michael Jackson. Glastonbury e un orăşel britanic cu aproximativ 10.000 de locuitori, locul unde s-ar afla Sfântul Graal, dar şi gazda celui mai mare festival de muzică din lume.

Aşa, bubuind la termene fixe, se duce timpul pe apa sâmbetei. Şi dacă tot e să bubuie, hai să fie: cameră la hotel de cinci stele (declarate de patron) în Poiana Braşov, meniu de revelion cu mousseline de fois gras, tartar de somon cu icre vopsite în negru, rata cu sos Cumberland, vitelus de Charolais cu rozmarin autohton, şalău cu legume de Provence, şampanie Dom Perignon, şi câte şi mai câte!

acum 3 luni · comentarii (1)

Vacanţa este pentru relaxare şi făcut noi amintiri, aşa că nu trebuie să plecăm la drum stresaţi şi nervoşi de făcut prea multe bagaje. De obicei, responsabilitatea pică în sarcina unui membru al familiei, în cazul nostru, eu sunt acela… De aproape 2 ani împachetez pentru 3, aşa că a trebuit să caut soluţii să eficientizez procesul.

acum 7 luni · comentarii (0)

Era a treia dimineaţă când se trezea pe Camino. De data asta, într-un dormitor mic, alături de două franţuzoaice tinere şi un băiat blond cu ochi albaştri, care vorbea perfect engleza şi spaniola. Băiatul ăsta îi păruse lui Mioki foarte drăgălaş, dar descoperise curând că era plin de ticuri şi avea obiceiul îngrozitor de a-şi trage mucii în gât, ceea ce micuţa japoneză găsise peste măsură de scârbos.

acum 11 luni · comentarii (2)

Deşteptarea în buncărul umed din Roncesvalles, alături de sute de oameni, i-a încercat teribil puterile lui Mioki. Se întreba tot mai mult dacă europenilor chiar le place jilăveala aia uşor îngălată – ea, una, se simţea lipicioasă pe tot trupul, chiar imediat după ce ieşea de la duş. Parcă mizeria plutea în aer, dar asta avea să fie cea mai mică problemă.

acum 12 luni · comentarii (2)

Primăvara aduce în Herculane, ca în fiecare an, un nou eveniment al Asociaţiei „Pro Turism Herculane“. Ediţia a VIII-a  a „Conferinţei Naţionale Întoarcerea la Apă“ are loc în perioada 27-29 martie, la complexul de 4 stele Afrodita Resort & Spa – cel mai mare complex balnear de 4 stele din România precum şi primul complex de 4 stele din Băile Herculane.

acum 1 an · comentarii (0)

Urcuşul a început pieptiş încă din primii kilometri. Mioki se baza pe antrenamentul special de la templul ei budist din munte, însă tot nu părea uşor. Părul negru şi scurt i se udase cu totul, ca şi cum cineva i-ar fi turnat în cap o găleată cu apă. Simţea tricoul lipit de spinare şi rucsacul atârna greu, trăgând-o înapoi, însă ea continua să urce, suflând tare şi cu inima bubuindu-i în piept.

acum 1 an · comentarii (2)

De la an la an, numărul de turişti israelieni care sosesc în România creşte. După ce în 2014 a deschis cu succes curse charter către Constanţa şi Bucureşti, iar în 2016 către Oradea, oferind şi pachete turistice pentru Sibiu, omul de turism israelian de origine română Meidan Butnaru, director comercial al touroperatorului Meshek Wings, anunţă diversificarea destinaţiilor pentru anul 2018.

acum 1 an · comentarii (11)

Deci, am fost în India… Am încă viu în memorie acel strigăt de bucurie camuflat, scos la lumina atunci când stăteam în rând cu cei care doreau să intre în ţară şi îşi ţineau paşapoartele în mâna gata pentru control. Imediat după am şi conştientizat prezenţa mea pe tărâmul acum stăpânit de muson. „Afară“ erau 37 de grade Celsius, iar umiditatea cochetă pe faţă cu 100%.

acum 1 an · comentarii (11)

Alexandru Jurca este expert în business online. A reuşit, în doar 3 ani, să propulseze în domeniu o multitudine de branduri, către vânzări spectaculoase. În calitatea mea de consultant în turism am iniţiat un dialog interesant cu un consultant în e-commerce. Cele două domenii sunt, în prezent, din ce în ce mai strâns legate şi, ca atare, vom dezvolta şi noi colaborarea.

acum 1 an · comentarii (0)

Tipologia turistului român se schimbă, încet-încet. Din ce în ce mai mulţi renunţă la spiritul conservator şi doresc să experimenteze, de la an la an, destinaţii noi, staţiuni noi, eventual hoteluri noi. Până în 1989, era un mare privilegiu dacă reuşeai să călătoreşti măcar în ţările comuniste precum Bulgaria, Ungaria, fosta RDG, Cehoslovacia, Polonia sau URSS.

acum 1 an · comentarii (0)

Noutăţile din prima jumătate a lui 2017 în Dubai au adăugat pe deja lunga listă a atracţiilor oraşului o întreagă suită de experienţe artistice, culturale, de entertainment şi distracţie în familie – şi mai sunt încă multe altele pe care le aşteptăm cu nerăbdare în a doua jumătate a anului. Citeşte mai departe pentru a afla recomandările noastre.

acum 2 ani · comentarii (0)

Între 28 iulie şi 6 august, la Capidava, judeţul Constanţa, se va desfăşura Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia 28. Este un loc special pentru mine, unde merg din 1993, fără întrerupere, an de an. Din 2004 am devenit purtător de cuvânt al evenimentului, realizând că trebuie şi doresc să ofer mai departe ce am primit.

acum 2 ani · comentarii (1)