Berlin, după 20 de ani

Berlin, după 20 de ani

Despre geografia sensibilă de pe chipurile berlinezilor de rând şi greu explicabila nostalgie după Est. Bombe au căzut peste oraşul acesta, istoria l-a tăiat în două şi l-a cusut cu un Zid, oameni au murit încercând să treacă din Est în Vest. În noiembrie 1989, au învins Zidul şi au fost liberi. E o libertate complicată.

Chamonix sau întoarcerea în timp

Chamonix sau întoarcerea în timp

Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate staţiuni de schi din lume, Chamonix te transpune cu parfumul ei într-o lume din care cu siguranţă nu vei mai dori să pleci. Clădirile cu o istorie impresionantă, străduţele mici cu zeci de boutiquri, dar şi cei peste 200 de kilometri de pârtie fac din staţiunea de la graniţa cu Elveţia o destinaţie care nu ar trebui ratată.

Grădini edenice şi muzee halucinante

Grădini edenice şi muzee halucinante

Muzeul Olimpismului şi Muzeul de Artă Brută se regăsesc într-un loc cu peisaje fascinante. Fără să fie în sine un oraş al extremelor, pe mine Lausanne mă năuceşte întotdeauna, pentru că îmi oferă, deodată şi fără tranziţie, extremele unor trasee posibile, ale turismului citadin.

Din castelele Franţei la Bosfor

Din castelele Franţei la Bosfor

Muzeul Renaşterii de la Ecouen prezintă Expoziţia „Francisc I şi Soliman Magnificul“. În departamentul Val-d’Oise din regiunea Île-de-France se află Castelul Ecouen, construit, începând din 1538, de Conetabilul Franţei, Anne de Montmorency.

Oraşul reîntoarcerilor

Oraşul reîntoarcerilor

Lyon e un Paris mai mic şi mai burghez, locul ideal pentru rentieri şi pentru turişti. Dacă ai stat prea puţin în Lyon înseamnă că n-ai văzut mare lucru şi e cazul să revii, iar dacă ai stat prea mult (un an, să zicem) înseamnă că ai văzut destul ca să vrei să verifici dacă lucrurile sunt aşa cum le-ai lăsat.

Praga la rece, aromată cu scorţişoară

Praga la rece, aromată cu scorţişoară

Labirintul clădirilor istorice din capitala Cehiei, aşezat pe malurile râului Vltava, devine o experienţă unică în excursiile programate iarna. Recomandările de pe internet pentru destinaţii turistice pun Praga în topul oraşelor de vizitat. Ajuns acolo descoperi vechi şi nou, frumos şi urât, bere bună, dar mai ales o licoare a cărei reţetă e secretă şi care e perfectă pentru Crăciun.

Cetatea în care s-au refugiat papii

Cetatea în care s-au refugiat papii

Oraşul nu este mai mare decât acum o mie de ani – are cam aceeaşi populaţie, circa 60.000 de locuitori. Când ţi-a înţepenit gâtul de atâta privit la plafoanele Capelei Sixtine, iar Roma a început să te copleşească prin prezenţa ei masivă, poţi face o călătorie la Viterbo.

Oraşul sfinţilor

Oraşul sfinţilor

Dacă luăm trenul de la Roma, în două ore ajungem în orăşelul în care a început povestea franciscanilor şi a clariselor. Cine nu merge la Assisi nu va simţi niciodată adevărata linişte a Umbriei şi pacea coborâtă pe terasele muntelui Subasio.

Un oraş trist, unde se trăieşte vesel

Un oraş trist, unde  se trăieşte vesel

I se spune „Bătrâna Afumată“ sau „Atena Nordului“, două apelative care te trimit direct în istorie sau în legendă, dar vei fi încântat să constaţi că adjectivele care i se potrivesc cel mai bine sunt „verde“ şi „vechi“. Cine n-a călcat niciodată prin Edinburgh trebuie să mă creadă pe cuvânt că nu există multe oraşe care să concureze cu frumoasa Capitală a Scoţiei în privinţa aerului curat şi a vestigiil

Strada felinarelor roşii

Strada felinarelor roşii

Expoziţia „Canalul prostituatelor” este deschisă la National Gallery din Londra. O instalaţie a artistului american Ed Kienholz (1927-1994) şi a soţiei sale, Nancy, evocă vestitul cartier al bordelurilor din Amsterdam.

Era a treia dimineaţă când se trezea pe Camino. De data asta, într-un dormitor mic, alături de două franţuzoaice tinere şi un băiat blond cu ochi albaştri, care vorbea perfect engleza şi spaniola. Băiatul ăsta îi păruse lui Mioki foarte drăgălaş, dar descoperise curând că era plin de ticuri şi avea obiceiul îngrozitor de a-şi trage mucii în gât, ceea ce micuţa japoneză găsise peste măsură de scârbos.

acum 3 luni · comentarii (2)

Deşteptarea în buncărul umed din Roncesvalles, alături de sute de oameni, i-a încercat teribil puterile lui Mioki. Se întreba tot mai mult dacă europenilor chiar le place jilăveala aia uşor îngălată – ea, una, se simţea lipicioasă pe tot trupul, chiar imediat după ce ieşea de la duş. Parcă mizeria plutea în aer, dar asta avea să fie cea mai mică problemă.

acum 5 luni · comentarii (2)

Primăvara aduce în Herculane, ca în fiecare an, un nou eveniment al Asociaţiei „Pro Turism Herculane“. Ediţia a VIII-a  a „Conferinţei Naţionale Întoarcerea la Apă“ are loc în perioada 27-29 martie, la complexul de 4 stele Afrodita Resort & Spa – cel mai mare complex balnear de 4 stele din România precum şi primul complex de 4 stele din Băile Herculane.

acum 5 luni · comentarii (0)

Urcuşul a început pieptiş încă din primii kilometri. Mioki se baza pe antrenamentul special de la templul ei budist din munte, însă tot nu părea uşor. Părul negru şi scurt i se udase cu totul, ca şi cum cineva i-ar fi turnat în cap o găleată cu apă. Simţea tricoul lipit de spinare şi rucsacul atârna greu, trăgând-o înapoi, însă ea continua să urce, suflând tare şi cu inima bubuindu-i în piept.

acum 5 luni · comentarii (2)

De la an la an, numărul de turişti israelieni care sosesc în România creşte. După ce în 2014 a deschis cu succes curse charter către Constanţa şi Bucureşti, iar în 2016 către Oradea, oferind şi pachete turistice pentru Sibiu, omul de turism israelian de origine română Meidan Butnaru, director comercial al touroperatorului Meshek Wings, anunţă diversificarea destinaţiilor pentru anul 2018.

acum 6 luni · comentarii (11)

Deci, am fost în India… Am încă viu în memorie acel strigăt de bucurie camuflat, scos la lumina atunci când stăteam în rând cu cei care doreau să intre în ţară şi îşi ţineau paşapoartele în mâna gata pentru control. Imediat după am şi conştientizat prezenţa mea pe tărâmul acum stăpânit de muson. „Afară“ erau 37 de grade Celsius, iar umiditatea cochetă pe faţă cu 100%.

acum 6 luni · comentarii (11)

Alexandru Jurca este expert în business online. A reuşit, în doar 3 ani, să propulseze în domeniu o multitudine de branduri, către vânzări spectaculoase. În calitatea mea de consultant în turism am iniţiat un dialog interesant cu un consultant în e-commerce. Cele două domenii sunt, în prezent, din ce în ce mai strâns legate şi, ca atare, vom dezvolta şi noi colaborarea.

acum 6 luni · comentarii (0)

Tipologia turistului român se schimbă, încet-încet. Din ce în ce mai mulţi renunţă la spiritul conservator şi doresc să experimenteze, de la an la an, destinaţii noi, staţiuni noi, eventual hoteluri noi. Până în 1989, era un mare privilegiu dacă reuşeai să călătoreşti măcar în ţările comuniste precum Bulgaria, Ungaria, fosta RDG, Cehoslovacia, Polonia sau URSS.

acum 8 luni · comentarii (0)

Noutăţile din prima jumătate a lui 2017 în Dubai au adăugat pe deja lunga listă a atracţiilor oraşului o întreagă suită de experienţe artistice, culturale, de entertainment şi distracţie în familie – şi mai sunt încă multe altele pe care le aşteptăm cu nerăbdare în a doua jumătate a anului. Citeşte mai departe pentru a afla recomandările noastre.

acum 1 an · comentarii (0)

Între 28 iulie şi 6 august, la Capidava, judeţul Constanţa, se va desfăşura Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia 28. Este un loc special pentru mine, unde merg din 1993, fără întrerupere, an de an. Din 2004 am devenit purtător de cuvânt al evenimentului, realizând că trebuie şi doresc să ofer mai departe ce am primit.

acum 1 an · comentarii (1)

Iubesc mult bătrânul fluviu. Mai bine de jumătate de an (10 zile pe an constant, în fiecare august, începând cu 1993) mi-am petrecut-o pe o insulă în mijlocul Dunării, la Capidava, în preajma Cernavodei. Acolo unde se organizează o Academie de vară, fostă tabără de creaţie Science Fiction, denumită Atlantykron.

acum 1 an · comentarii (0)

Numele Cristinei Boboacă a fost pentru mult timp asociat cu folclorul românesc, artista fiind apreciată şi adorată de către iubitorii muzicii populare româneşti. Atingând culmile succesului în lumea folclorului românesc, dar trecând prin experienţe spirituale care au condus-o spre o lume îndepărtată de a noastră, Cristina Boboacă întâlneşte Orientul Îndepărtat.

acum 1 an · comentarii (1)