Oraşul care freamătă şi se odihneşte într-o rână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este locul cel mai cosmopolit, mai activ şi mai „chaud“* de pe întregul teritoriu al vechiului regat breton. Rennes este capitala şi centrul administrativ al Bretaniei şi, sintetizând brutal lucrurile, se poate spune că este locul în care puternica tradiţie bretonă e trăită pe ritmurile ferme de başi ai unei muzici contemporane. Considerat a fi, de asemenea, un oraş universitar, Rennes este un amestec eteroclit de stări de spirit în care converg amical tradiţia şi cea mai acidulată modernitate. 

Emblemele fotografiilor de turist

Când ajungi aici pentru prima dată, eşti fie proaspăt coborât din TGV-ul luat din Gare Montparnasse, fie după o vizită la celebrul şi superbul oraş-port Saint-Malo. Neştiind nimic despre Rennes, primul loc în care te catapultezi după ce descinzi în Gare de Rennes este Place de la Republique, dominată de Parlement de Bretagne. Imaginea impozantei clădiri din secolul al XVII-lea e contrapunctată de faţadele clădirilor policromate de lemn (foto sus) atât de caracteristice Bretaniei.

De acolo o poţi lua pe jos pentru a ajunge uşor în Place de la Mairie. Ca turist însă, imaginea Operei din Rennes te va face să oftezi, aşa că îi vei face negreşit o fotografie. Apoi, te poţi pierde la nesfârşit pe străzile lăturalnice pentru că de acolo, din turist neştiutor, te poţi transforma uşor în hoinar.

Dacă urmăreşti un traseu centrifugal, din „centre ville“ vei vizita cartierele Saint-Helier şi Thabor. În acesta din urmă, este absolut necesară o vizită la celebrele grădini Thabor, situate dincolo de Abbaye St. Melaine. Construite încă din 1868, vastele grădini se întind pe 10 hectare unde cresc peste 3.000 de specii de plante. Este un loc ideal unde te poţi reculege, într-un decor natural monumental.

Dacă vrei să faci o incursiune în artă, este absolut necesară măcar o intrare în Les Champes Libres. Clădirea modernistă găzduieşte, printre altele, un muzeu, săli de teatru şi cinematograf, Bibliothèque de Rennes Métropole, desfăşurată pe şase etaje, Espace des Sciences – centrul ştiinţific cu un planetariu, fiind un soi de sanctuar pentru activităţile culturale majore nu numai ale oraşului Rennes, dar şi ale întregii Bretanii.

Dincolo de embleme, parfumul distinctiv

Bretania ascunde printre rânduri un vag sentiment iredentist, dar unul cald, dacă se poate spune aşa. Vechiul popor celtic îşi îngrijeşte tradiţia bretonă mult dincolo de interesul turistic de pe urma căruia Franţa are numai de câştigat. Plăcuţele indicatoare sunt bilingve, e o mândrie să cunoşti limba bretonă, deşi foarte puţini ştiu să spună mai mult decât „kenavo” (la revedere) şi poţi întâlni, la un pahar, oameni care împart fluturaşi „informativi” cu privire la o posibilă independenţă bretonă.

În Rennes, aproape toate străzile centrale sunt populate de „punk-a-chien”-i – tineri care trăiesc aproape exclusiv pe străzi şi care sunt, fără excepţie, însoţiţi de un câine. În Franţa, asistenţa socială nu îţi oferă numai un ajutor de şomaj din care poţi trăi liniştit, ci şi suport material pentru animalul de companie. Fashion sau orice altceva, câinii punk-a-chien-ilor sunt un element de decor ineluctabil în Rennes.

image



Oraşul este, de asemenea, şi un mare club de noapte. Nu numai nenumăratele baruri de pe Rue St. Michel şi Rue de la Soif (Strada Setei – umor breton) sunt un argument în acest sens. Străzile în sine sunt de cele mai multe ori scena unui spectacol nocturn extrem de interesant. Dacă, după o noapte petrecută în oraş, un francez te va întreba ironic „T’as trop mangé hier soir?” (mot-a-mot „ai mâncat prea mult ieri-seară?”; de fapt, întrebarea se referă la băutură), e clar că ai descoperit şi această dimensiune esenţială a Rennes-ului.

Tot din parfumul local fac parte şi amprentele culinare bretone. Nu plecaţi din Rennes fără a încerca patiseria bretonă (al cărei ingredient principal este untul sărat), gallettes (clătite sărate de o varietate incredibilă) sau coquilles St. Jacques.

La Rennes, cu Eliza Zdru

image

Eliza Zdru este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Universitatea SNSPA şi a Facultăţii de Cinematografie şi TV, secţia Regie, Universitatea Media. A lucrat la Media Pro Pictures pentru doi ani ca analist scenarii şi coordonator analişti scenarii. A realizat două documentare pentru fundaţia Chance for Life.

A participat la expoziţii de fotografie de grup sau personale. A fost redactor al publicaţiei „Astra Film“ a festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu de anul acesta. În prezent, este redactor colaborator la „Adevărul” şi cofondator al site-ului film-documentar.ro.

Până la 21 noiembrie, la Théâtre National de Bretagne din Rennes se desfăşoară Festivalul Internaţional de Teatru „Mettre en Scene“. Printre spectacolele prezentate în cadrul festivalului se numără coproducţia franco-japoneză „Hiroshima, mon amour”, în regia lui Christine Letailleur, şi premiera spectacolului spaniol „Muerte y reencarnaciòn en un Cow-boy”, în regia lui Rodrigo Garcia.

Cea mai bună metodă de familiarizare cu tradiţia bretonă este un festival dedicat muzicii, dansurilor şi bucătăriei bretone. Din fericire, la Rennes se desfăşoară un asemenea festival până la 22 noiembrie. Evenimentele vor decurge concomitent la Champs Libres, la Cité şi la Musik Hall. Nu rataţi seara de fest noz – o seară tipic bretonă cu dansuri şi muzici tradiţionale.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite