Obiective turistice care aduc noroc vizitatorilor: templul dorinţelor din Braşov, „pietrele vii” din Buzău şi sânii Julietei FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea rupestră de la Şinca Veche este formată din 5 încăperi, două altare şi un turn-clopotniţă cu o deschidere prin care se poate vedea cerul, cu adevărat interesante fiind două simboluri, o stea în şase colţuri, cunoscută ca Steaua lui David, alături de simbolul Yin şi Yang şi de profilul întrezărit al unei persoane despre care mulţi spun că ar fi Iisus. FOTO stirilekanald.ro
Mănăstirea rupestră de la Şinca Veche este formată din 5 încăperi, două altare şi un turn-clopotniţă cu o deschidere prin care se poate vedea cerul, cu adevărat interesante fiind două simboluri, o stea în şase colţuri, cunoscută ca Steaua lui David, alături de simbolul Yin şi Yang şi de profilul întrezărit al unei persoane despre care mulţi spun că ar fi Iisus. FOTO stirilekanald.ro

Multe dintre atracţiile turistice ale lumii sunt înconjurate de legende care le transformă în adevărate talismane purtătoare de noroc. România se prezintă bine la acest capitol, cu o mulţime de obiective sau monumente unde oamenii vin şi cu speranţa că cele mai ascunse dorinţe li se vor împlini.

Trovanţii, Buzău

Babele de la Ulmet sau „pietrele vii” din zona Ulmet – Bozioru, în Munţii Buzăului, reprezintă una dintre atracţiile turistice spectaculoase ale ţării noastre, al cărei farmec este sporit de legendele care spun că o vizită aici poate să atragă norocul. 

Trovanţii de la Buzău, o serie de forme nodulare, sferoidale, elipsoidale, cilindrice sau dendritice, care pot cântări câteva grame sau câteva tone, sunt numiţi popular „pietre vii”, iar legendele din partea locului spun că acestea îşi pot schimba locul şi că aduc noroc şi belşug în casă.

Naturalistul Gheorghe Murgoci menţiona în lucrarea „Terţiarul din Oltenia”, publicată în 1907, că trovanţii reprezintă conglomerate formate pe terenurile nisipoase sau pe cele cu stratificaţii de gresie bogate în carbonat de calciu. Când suprafaţa devine umedă, mineralele încep să se răspândească şi creează o presiune asupra nisipului, presiune care îl determină să se extindă şi pietrele să ”crească'' printr-un proces de depunere constantă. Specialiştii consideră că există un punct de materie organică de la care porneşte creşterea sedimentară. Materia organică este „îmbrăcată”, adesea fiind copiată şi forma iniţială.

image

FOTO Arhiva 

Trovanţii pot fi văzuţi în mai multe locuri din ţara noastră. De exemplu, în comuna Costeşti din judeţul Vâlcea există un Muzeu al Trovanţilor în aer liber, care figurează în patrimoniul UNESCO, pot fi găsiţi şi pe Dealul Feleacului, lângă Cluj, lângă Sibiu, în Caşolţ, în Hunedoara, dar şi în judeţele Bacău şi Suceava.

”Templul Dorinţelor”, Şinca Veche

Satul Şinca Veche (în judeţul Braşov), aşezat la poalele Munţilor Făgăraş, atrage turişti graţie mănăstirii rupestre din dealul Pleşu. Lăcaşul săpat în piatră este cunoscut şi ca “Templul Dorinţelor”, “Templul Ursitelor”, “Templul Împlinirii Rugăciunilor”,  “Mănăstirea săpată în piatră” sau “Templul de la Şinca Veche”, locul având o vechime estimată la peste 7.000 de ani. Mănăstirea este formată din 5 încăperi, două altare şi un turn-clopotniţă cu o deschidere prin care se poate vedea cerul, cu adevărat interesante fiind două simboluri, o stea în şase colţuri, cunoscută ca Steaua lui David, alături de simbolul Yin şi Yang şi de profilul întrezărit al unei persoane despre care mulţi spun că ar fi Iisus. 

Legenda locului vorbeşte despre tot felul de fenomene paranormale, dar şi despre faptul că oamenii care vin aici cu inima curată şi care cred în Dumnezeu îşi pot vedea dorinţele împlinite ori se pot vindeca de anumite boli. Conform specialiştilor, “Templul Dorinţelor” este unul dintre cele mai importante puncte energetice din România, după Sfinx şi Cetatea Sarmizegetusa.

 templul dorintelor romanianresorts.ro

FOTO romanianresorts.ro

Poarta Sărutului, Târgu Jiu

Pentru cuplurile de îndrăgostiţi, Poarta Sărutului, opera marelui artist Constantin Brâncuşi, a devenit un simbol al iubirii. Cupluri din toată ţara vin de Revelion la Târgu Jiu pentru a-şi uni aici destinele, convinse că dragostea lor va dăinui veşnic dacă îşi vor jura iubire la Poarta Sărutului. Brâncuşi mărturisea că „Poarta Sărutului” reprezintă simbolic trecerea spre o altă viaţă. La rândul său, Mircea Eliade descria opera de artă punctând că „împlineşte în viaţa poporului român rolul unei făpturi magice, care veghează la toate actele capitale din viaţa omului. Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viaţă, în viaţa reală de-afară. Poarta veghează la căsătorie, şi pe sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcaşul de veci. Este, atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi: ciclul e închis, şi poarta rămâne mai departe, cu un om mai puţin, să vegheze alte naşteri, alte nunţi, alte morţi”.

Poarta Sărutului

FOTO Arhiva 

Statuia Julietei, Verona, Italia

Povestea de iubire dintre Romeo şi Julieta continuă să inspire îndrăgostiţi din întreaga lume. Chiar dacă poate să pară un ritual destul de ciudat, statuia Julietei din Verona se spune că poartă noroc în iubire sau că te poate ajuta să-ţi găseşti dragostea adevărată, cu condiţia să-i atingi sânii, notează Business Insider.

De-a lungul timpului, statuia a fost atinsă de atâtea ori încât a trebuit să fie înlocuită cu o copie în 2014, originalul fiind mult prea afectat pentru a mai fi lăsat la îndemâna vizitatorilor dornici de fericire în dragoste.

foto business insider flickr

FOTO Business Insider/Flickr

Grupul statuar din faţa hotelului şi cazinoului Riviera din Las Vegas, SUA 

Organizaţia Naţională pentru Apărarea Drepturilor Femeilor a protestat în 1997, când a fost inaugurat grupul statuar care înfăţişează mai multe femei sumar îmbrăcate, poziţionate cu spatele către trecători, la intrarea hotelului şi cazinoului Riviera din Las Vegas. Sculptura a rămas însă pe poziţii şi, mai mult, localnici şi turişti din toată lumea au ajuns la concluzia că vor avea mai multe şanse să câştige bani frumoşi la jocurile de noroc dacă ating posteriorul fetelor înainte să intre în cazino. Anul trecut hotelul a fost închis şi apo demolat, dar statuia de bronz a fost relocată la restaurantul Planet Hollywood.

foto business insider flickr

FOTO Business Insider/Flickr

Statuia jurnalistului Victor Noir, Paris, Franţa 

Jurnalistul francez Victor Noir, care a trăit între 1848 şi 1870, a fost un fel de Terente celebru pentru performanţele sale sexuale aparte. Mormântul său din cimitirul Père Lachaise, din Paris, este un adevărat loc de pelerinaj pentru femeile cu probleme de fertilitate care vin aici să mângâie penisul impresionant al statuii de bronz (sculptorul realizând-o respectând întocmai adevărul anatomic) şi să lase o floare în pălăria sa, în speranţa că vor deveni mame sau că vor avea o viaţă sexuală de invidiat. 

Faima statuii a determinat autorităţile franceze să instaleze un gard în jurul acesteia, în 2004, cu mesajul că orice deteriorare cauzată de graffiti sau de atingerile necuviincioase vor fi amendate. Iniţiativa nu a fost bine primită de localnici, iar după o serie de proteste, gardul a fost dat jos.

foto business insider flickr

FOTO Business Insider/Flickr

Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, Praga, Cehia 

Turiştii care vin să viziteze Praga, frumoasa capitală a Cehiei, ating partea de jos a statuii Sfântului Ioan Nepomuk de pe Podul Carol, cu speranţa că vor reveni cândva în frumosul oraş. 
Ioan Nepomuk (Jan Nepomucký) este un sfânt al Bisericii Catolice, născut în 1345. Acesta a fost contemporan cu regale Venceslau al IV-lea al Boemiei şi a rămas un exemplu de curaj după ce a refuzat să încalce taina spovedaniei în clipa când regele i-a cerut să-i dezvăluie secretele soţiei, al cărei duhovnic a fost. A fost torturat, iar într-un final, pentru că a refuzat în continuare să spună ceva, regele a dat ordin să fie aruncat în apele Râului Vltava. 

Trupul recuperat din apă a fost înmormântat, iar în anul 1721 a fost canonizat şi declarat sfânt de Papa Benedict al XIII-lea. Martirul Ioan Nepomuk este sfântul naţional al Cehiei, patronul protector al Boemiei, al preoţilor, corăbierilor, plutaşilor, morarilor, podurilor şi al celor care ştiu să păstreaze un secret. Partea statuii atinsă de turişti redă chiar scena în care preotul este aruncat în apele Vltavei.

foto business insider flickr

FOTO Business Insider/Flickr

Bufiniţa din Dijon, Franţa

Dorinţele se împlinesc şi dacă ajungi la Biserica Notre Dame din Dijon şi mângâi cu mâna stângă bufniţa sculptată în zidurile construcţiei. În 2011, originalul a fost distrus de vandali, fiind înlocuit cu o copie.

turism business insider/flickr

FOTO Business Insider/Flickr

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite