Numărul turiştilor români în Israel, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Numărul turiştilor români în Israel, în
creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Numărul turiştilor români în Israel, în creştere cu 38%

Peste 70.000 de turişti români au vizitat Israelul în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor înregistrate de Ministerul Turismului din Israel. Până la finalul anului, Ministerul previzionează aproximativ 100.000 turişti români în Israel şi 4 milioane de turişti din toată lumea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi comunitatea creştină rămâne majoritară în distribuţia religioasă a turiştilor care ajung în Israel, atenţia Ministerului Turismul din Israel s-a orientat în ultimii ani asupra turiştilor care nu vin în pelerinaj sau exclusiv pentru locurile sfinte. Conform datelor din 2017, 56% dintre turiştii care ajung în Israel sunt creştini, 22% evrei, 16% nu au afiliere religioasă şi alte minorităţi.

Locurile sfinte rămân bonusul oricărei vacanţe în Israel, însă destinaţia oferă şi foarte multe experienţe actuale: shopping, cină la restaurante de lux, cazarea în boutique hoteluri sau în hoteluri de brand etc. De altfel, şi statisticile Ministerului Turismului din Israel reliefează faptul că 26% dintre turiştii care călătoresc în Israel ajung aici pentru călătorii şi pentru explorat, în timp ce doar 19% vin aici pentru pelerinaje.

Portretul turistului care călătoreşte în Israel

Conform datelor analizate, Israelul este o destinaţie excelentă de cuplu sau de explorat în doi sau chiar single. Turiştii sub 45 de ani deţin majoritatea în rândul celor care aleg să călătorească în Israel. Destinaţiile lor preferate rămân Tel Aviv, Ierusalim şi Marea Moartă. Cei mai mulţi turişti aleg să călătorească in Israel primăvara sau toamna, cele mai intense luni din punct de vedere turistic fiind mai, octombrie şi noiembrie.

În medie, un turist cheltuie în Israel în jur de 150 de dolari pe zi. Cei care aleg să călătorească în grupuri organizate cheltuie peste 230 dolari pe zi, iar cei care călătoresc individual cheltuie cel mai puţin, în jur de 124 dolari pe zi. 

Costul mediu total al unei vacanţe în Israel, incluzând cazarea, transportul, cumpărături, mâncare şi băutură, este de 1.421 dolari. Din aceştia, costul cazării este de 630 dolari, costul transportului 242 dolari, cumpărături 171 dolari, mâncarea şi băutura 213 dolari.

România, locul doi în regiune după Polonia

La nivel mondial, primele 5 naţionalităţi de turişti care călătoresc în Israel sunt din SUA, Franţa, Rusia, Germania şi UK. Dintre ţările din Centrul şi Sud-Estul Europei, Polonia trimite cei mai mulţi turişti în Israel (peste 100.000 în 2018 în primele 9 luni ale anului), iar România se află pe locul doi cu peste 70.000 de turişti în perioada ianuarie – septembrie 2018. Următoarele clasate sunt Cehia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria. Creşterile de la an la an sunt de peste 30%.

Peste 60 de zboruri săptămânale către Israel

Patru companii aeriene au zboruri directe de la Bucureşti la Tel Aviv. În total, în fiecare săptămâna, peste 40 de zboruri decolează de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Preţurile încep de la 38 euro / bilet şi pasagerii au posibilitatea de a zbura cu companii low cost precum Wizz Air, smart cost precum Blue Air sau să aleagă o companie de linie precum El Al sau Tarom. Zborul durează aproximativ 2,5 ore şi este unul dintre cele mai scurte zboruri către Orientul Mijlociu. Începând cu data de 28 octombrie, 2 zboruri directe vor face legătura între Bucureşti şi Eilat, agenţiile de turism rezervând deja bilete de grup pentru perioada de toamnă / iarnă.

6 oraşe din Romania au zboruri directe către Israel

În ultimul an, companii precum Wizz Air şi Blue Air au deschis zboruri directe din 5 oraşe din România spre Tel Aviv. Acestea sunt: Timişoara (3 zboruri pe săptămână), Craiova (2 zboruri pe săptămână), Iaşi (3 zboruri pe săptămână), Cluj Napoca (3 zboruri pe săptămână) şi Sibiu (2 zboruri pe săptămână).

În 2015, doar 23 de zboruri directe legau Tel Avivul de Bucureşti, ruta fiind operată în principal de companii de linie.

Investiţii noi în infrastructura turistică

La finalul lunii septembrie a fost inaugurat un tren de mare viteză care leagă aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv de Ierusalim, parte dintr-un proiect de 2 miliarde de dolari. Călătoria durează o oră şi jumătate şi va uşura accesul turiştilor care îşi doresc să exploreze într-un city break Tel Aviv şi Ierusalim.

Despre Israel ca destinaţie de vacanţă pentru turiştii români

Israelul este o destinaţie importantă de călătorie pentru turiştii români, apreciată pentru pelerinajele organizate aici. Începând cu anul 2017, Ministerul Turismului din Israel şi-a concentrat eforturile pe promovarea oraşelor Tel Aviv şi Ierusalim ca două destinaţii de city break într-o singură vacanţă, oferind experienţe multiculturale, o viaţă de noapte intensă, delicii gastronomice şi posibilităţi pentru turismul de aventură. Peste 60 de zboruri săptămânale leagă acum Tel Aviv şi Eilat de principalele aeroporturi din România - Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Sibiu (din luna iulie, 2018). Anul 2018 comparativ cu 2016 a înregistrat o creştere cu 152% a turiştilor români, iar perspectivele rămân extrem de pozitive.

 

 

 

citeste totul despre: