„Nu există o zi anume în care biletele de avion sunt mai ieftine”

„Nu există o zi anume în care biletele de avion sunt mai ieftine”

Preţurile biletelor de avion sunt dinamice şi nu se schimbă în funcţie de ziua săptămânii

Managerul unei companii aeriene a desfiinţat, protejat de anonimat, mitul potrivit căruia ar exista zile în timpul săptămânii în care biletele de avion sunt cele mai ieftine. Acesta a explicat cum funcţionează, de fapt, algoritmul după care sunt calculate preţurile în această industrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fiecare companie aeriană are un întreg departament care se ocupă de calcularea şi stabilirea preţurilor biletelor de avion, în funcţie de zbor, zi, cere şi alţi factori. Cu toate că industria are grijă ca oamenii săi importanţi să nu sufle mai nimic din mecanismele interioare, unul dintre managerii responsabili de costuri a explicat, pentru Business Insider, cum sunt calculate acestea. 
 
Întrebat care este ziua din săptămână în care este cel mai indicat să achiziţionezi bilete de avion, managerul unei companii aeriene a spus că nu există aşa ceva, fiind unul dintre cel mai des întâlnite mituri. „Citim mereu ştiri de acest gen, cum că sâmbăta ar fi cea mai bună zi, dar nu este deloc adevărat. Fiecare companie aeriană prestează diferite preţuri pentru diverse tronsoane de timp. Să spui că o anumită zi este mai buna ca alta este fals”, explică acesta. 
 
Având în vedere că preţurile sunt dinamice, bazate pe condiţiile pieţei şi pe numărul de pasageri care şi-au rezervat un bilet, acestea se pot schimba imediat. „Multe companii aeriene pot anunţa reduceri pentru ziua de luni, doar pentru a urma alte companii şi promoţiile acestora, dar nu este o regulă. Variază de la o companie la alta”, a spus managerul. 
 
Fiecare companie are un sistem complex bazat pe algoritmi care poate maximiza profitul fiecărui zbor, în funcţie de tipurile de preţuri oferit atunci. La un singur zbor, pot exista bilete din mai multe categorii de preţ, bazate pe perioada şederii sau destinaţie. Computerul setează eliberarea a cinci bilete ieftine, urmate de 10 bilete un pic mai scumpe, apoi încă 20 de bilete scumpe, în cadrul aceluiaşi zbor, pentru a maximiza şansele de profit al zborului respectiv. 
 
„La un zbor aproape plin, nu mai vrem să oferim bilete ieftine, pentru că ne bazăm pe cerere. Calculatorul va aranja preţurile până la ora decolării zborului, dar eu, ca manager, pot ajusta lucrurile în funcţie de informaţiile pe care le deţin. De exemplu: au loc evenimente anume în acea destinaţie? Sau sunt anumite condiţii la aeroportul de unde are loc decolarea care lăsa mai multe locuri goale decât dorite? Precum vremea?”, explică acesta. 
 
Cât de des se schimbă preţurile? „De cele mai multe ori, poţi vedea acelaşi preţ pentru mai multe zile, în caz că nu se epuizează biletele. Cele mai mari schimbări au loc la 21 de zile, 14 zile, 10 zile, 7 şi chiar 4 zile, asta când se achiziţionează bilete cu mult timp în avans”, spune managerul. 
 
Citeşte şi:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările