Nouă luni spre Tibet. Jurnal de călătorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un manager din Cluj renunţă la job şi pleacă într-o aventură temerară: o plimbare de 7000 km pe urmele unui celebru cărturar ardelean de acum 200 de ani. Savantgarde va publica notele sale de călătorie.

Zoltán Pengő s-a născut la Oradea şi are 52 de ani. Timp de aproape două decenii a lucrat ca reporter şi redactor-şef la mai multe publicaţii de limbă maghiară şi română din Ardeal. Din 2008, locuieşte la Cluj, în ultimii zece ani fiind directorul unei firme locale de cercetare a pieţei.  A renunţat la scaunul de manager pentru a se dedica unei aventuri temerare: o călătorie de nouă luni, pe jos, până în Tibet. O plimbare de vreo 7 000 de kilometri.

Mai exact, din Aiud până în Ladakh, pentru a reface drumul parcurs acum două secole de Körösi Csoma Sándor (1784 - 1842) sau, cum îi spun specialiştii străini, Alexander Csoma de Körös (foto), filolog şi explorator secui plecat în Asia pentru a afla originile naţiei sale. Cărturarul ardelean este cunoscut în lume, printre altele, pentru că a publicat primul dicţionar tibetan-englez, fiind considerat şi părintele tibetologiei.

Zoltán a avut amabilitatea de a-mi acorda exclusivitate pentru versiunea în română a jurnalului său de călătorie. Îi mulţumesc şi pe aceasă cale. Aşadar, Savantgarde va publica, din nou, jurnalul unei călătorii nepereche. Sper să vă bucure şi pe voi!

Notele de căălătorie ale primelor 25 de zile le puteţi citi aici şi aici. Călătoria continuă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite