Motivul ştiinţific pentru care vacanţele mai lungi de o săptămână sunt o pierdere de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motivul
ştiinţific pentru care vacanţele nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. FOTO 123RF
Motivul ştiinţific pentru care vacanţele nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. FOTO 123RF

Cercetătorii sunt de părere că vacanţa nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Dacă aţi petrecut două săptămâni în concediu, nu vă aşteptaţi să aveţi mai multe amintiri fericite odată ce vă întoarceţi.

Potrivit psihologului Daniel Kahneman, vacanţele mai lungi de o săptămână sunt o pierdere de timp. Există numeroase dovezi ştiinţifice care sugerează că o vacanţă poate fi îmbunătăţită cu trucuri simple, cum ar fi planificarea acesteia în avans şi povestirea experienţelor avute odată ce v-aţi întors acasă, scrie businessinsider.com

Dacă doriţi să maximizaţi momentele fericite, planificaţi o vacanţă lungă. O săptămână suplimentară în care să vă relaxaţi la soare va reduce nivelul de stres. Dar dacă doriţi să înmulţiţi amintirile fericite, o vacanţă îndelungată nu îşi are sensul.

Creierul uman tinde să-şi amintească doar ce este nou. Potrivit lui Kahneman, în cazul în care experienţele şi locul nu se schimbă mult în timp, creierul este predispus să nu-şi amintească anumite detalii. Acesta este, în esenţă, motivul pentru care zilele parcă zboară şi nu ne amintim ce am făcut atunci când intervine rutina.

Când plecaţi în vacanţă timp de două săptămâni în loc de una, probabil că nu „schimbaţi povestea“ suficient pentru a crea noi amintiri. S-ar putea să rămâi cu unul sau două momente excepţionale de care să-ţi poţi aminti în timp.

Cu alte cuvinte, dacă aveţi absolut nevoie de o vacanţă lungă, aveţi două opţiuni: puteţi schimba destinaţia la jumătatea vacanţei sau să vă întoarceţi mai devreme acasă şi să vă bucuraţi de timp liber.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite