„Marea Britanie, ţara vampirilor“: englezii râvnesc la mitul lui Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul Daily Mirror scrie că în Marea Britanie s-au semnalat în ultimii 100 de ani de 25 de ori mai multe cazuri de morţi vii decât în Transilvania, locul considerat casa mitului Dracula, motiv suficient pentru ca Marea Britanie se aibă renumele de patrie a vampirilor.

O amplă cercetare realizată de reverendul Lionel Fanthorpe, personalitate care se bucură de popularitate în rândul britanicilor, arată că în Marea Britanie au existat în ultimul secol 206 cazuri de relatări ale unor întâlniri cu morţi vii, cum mai sunt numiţi vampirii

Fanthorpe a analizat arhive istorice, raporturi ale poliţiei, relatări venite din partea unor martori şi o bază de date cu o vechime de 50 de ani care curpinde investigaţii ale fenomenelor paranormale pentru a realiza o hartă a zonelor din Marea Britanie unde s-au petrecut cele mai multe întâmplări inexplicabile. Astfel, reverendul a strâns date despre 11.204 relatări pranormale care s-au petrecut în ultimii 100 de ani, iar Yorkshire s-a situat pe primul loc în clasament cu nu mai puţin de 615 cazuri, fiind urmat de Londra (567), Lancashire (511), Essex (475) şi Sussex (417).  

Din totalul de 11.204, un număr de 206 cazuri sunt legate de vampiri sau de morţi vii, de 25 de ori mai multe decât s-au semnalat în acelaşi interval de timp în zona Transilvaniei, după cum afirmă Fanthorpe. Acesta vorbeşte despre numai 10 incidente legate de vampiri care ar fi terorizat populaţia din Transilvania de-a lungul ultimului secol.

“Mă aşteptam să descopăr unul sau două exemple de acest gen în Marea Britanie, aşa că am fost uluit să descopăr poveste după poveste. Cu siguranţă, nu mă aşteptam să găsesc mai multe aici decât într-un loc precum Transilvania, o zonă a Europei unde acest gen de folclor este răspândit, dar am reuşit să identificăm numai 9 sau 10 cazuri concrete“, a explicat reverendul Lionel Fanthorpe pentru cotidianul The Mirror.

Fanthorpe este de părere că relatările despre existenţa vampirilor s-ar fi înmulţit considerabil după ce scriitorul Bram Stoker a publicat celebrul roman „Dracula“, în 1897. „Este foarte posibil ca de la acel moment oamenilor să le fi fost mai simplu să-şi explice anumite întâmplări ieşite din comun raportându-se la existenţa vampilor“, a declarat acesta.

Reverendul a inclus în studiu mai multe relatări despre posibile întâlniri cu morţi vii, printre primele numărându-se povestea vampirului din Berwick, care datează de la mijlocul secolului 12. La acel moment, autorul William of Newburgh scria despre un ticălos care a fost îngropat, dar în urma unei înţelegeri cu necuratul ar fi ieşit noapte de noapte din mormânt şi ar fi băgat groaza în locuitori gonind prin împrejurimi în timp ce era urmărit de o haită de câini. Spre răsăritul soarelui, mortul viu se întorcea la locul său de odihnă. În cele din urmă, locuitorii au reuşit să-l prindă şi să-i dea foc. 

Publicarea studiului marchează şi debutul unui nou sezon al serialului de televiziune „The Strain“, extrem de popular în Marea Britanie, care se bazează pe poveştile cu vampiri.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite