La Curtea Regelui Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Curtea Regelui Soare
La Curtea Regelui Soare

Expoziţia „Ludovic XIV, omul şi regele“ este deschisă, până la 7 februarie, la Palatul Versailles. O manifestare dedicată Regelui Ludovic al XIV-lea este organizată pentru prima dată în palatul pe care acesta l-a construit.

Monarh absolut, Regele Ludovic al XIV-lea (1638-1715) a avut o domnie de 54 de ani. Cu o ştiinţă demnă de vremurile noastre, el a ştiut să-şi creeze o imagine publică eroizată, pe care a întreţinut-o, cu ajutorul consilierilor săi, mai ales al lui Colbert.

Era regele-războinic, regele-creştin, regele-patron al artelor. Asimilarea imaginii lui cu cea a zeului soarelui, Apollo, i-a adus şi apelativul, care a traversat istoria, Regele Soare.

Modelul Vau-le-Vicomte

Palatul Versailles a fost construit, la comanda şi sub îndrumarea regelui, pe locul unui vechi pavilion de vânătoare al tatălui său, Regele Ludovic al XIII-lea. Au fost aleşi cei mai importanţi arhitecţi şi artişti ai Franţei din acea vreme.

Trei dintre ei construiseră vestitul Castel Vau-le-Vicomte al lui Fouquet, care îl făcuse gelos pe rege şi care îi adusese proprietarului lui închisoarea pe viaţă: arhitectul Le Vau, pictorul Le Brun şi peisagistul Le Nôtre.

Aceştia folosesc, de altfel, experienţa anterioară în construcţia noului palat, care a devenit, în 1682, în mod oficial, reşedinţa regelui. Li s-au adăugat Hardoiun-Mansard pentru arhitectură şi Mignard pentru pictură.

Omul Ludovic al XIV-lea, cultivat, era cu adevărat un mare iubitor de artă. El s-a implicat în decorarea palatului şi i-a atras la Curte, în afara pictorilor şi sculptorilor, pe muzicianul Lully şi pe Molière, care asigurau reprezentaţiile cerute de rege. Interioarele palatului erau decorate cu piese preţioase de mobilier (stil Ludovic XIV) şi cu tapiserii ţesute în Manufactura Gobelins, aflată nu departe de palat.

După 200 de ani

Expoziţia de la Versailles cuprinde peste 300 de piese provenite din colecţii din toată lumea. 80 dintre ele aparţin castelului, celelalte vin de la Luvru, de la Biblioteca Naţională a Franţei şi din străinătate, mai ales din Marea Britanie, unele din colecţiile Reginei Elisabeta a II-a.

Organizată în sălile „Africa“ şi „Crimeea“, expoziţia, curatoriată de conservatorii Nicolas Milovanovic şi Alexandre Maral, începe cu grupul sculptural „Apollon înconjurat de nimfe“, realizat, între 1667 şi 1675 de François Girardon şi Thomas Regnaudin, metaforă transparentă la apelativul Regele Soare.

Vizitatorii descoperă mai multe portrete ale monarhului, create de-a lungul vieţii sale, unele de un incredibil realism. Se detaşează, prin forţa caracterizării, sculptura lui Bernini, din 1665, pe care regele a apreciat-o şi care nu a părăsit niciodată Versailles-ul. Cele mai realiste sunt portretele realizate de Hyacinthe Rigaud şi de Antoine Benoist. Primul, din 1708, de asemenea foarte cunoscut amatorilor de artă, îl prezintă pe suveran în mantie de gală.

Vârsta personajului este vizibilă. Portretul a fost destinat iniţial nepotului regelui, Philippe d’Anjou, dar Ludovic al XIV-lea nu s-a putut decide să renunţe la el. Cel de-al doilea, în ceară colorată, a fost făcut probabil după mulaje luate direct de pe figura regelui, care avea atunci 65 de ani. Sunt vizibile până şi urmele de vărsat de vânt de pe augusta figură.

Devine evident, aşa cum explica şi Nicolas Milanovic, că „lui Ludovic al XIV-lea nu-i plăcea să fie întinerit“. În afara portretelor, în expoziţie se găsesc piese semnate de Girardon, Cucci, Gole, Van der Meullen, Coysevox, bijuterii, camee, medalii, miniaturi, piese de moblier, tapiserii.

Piesele expuse n-au mai fost reunite în Franţa, din timpul „Vechiului regim“, deci de peste două secole, manifestarea prezentând un mare interes şi din acest punct de vedere.

Tapiseriile regelui

Concomitent cu expoziţia de la Versailles şi ca un ecou al ei, la Galerie des Gobelins este expusă o selecţie de tapiserii din colecţia lui Ludovic al XIV-lea. Pasionat de această artă, regele adunase peste 2.000 de piese din secolele XV, XVI şi XVII, unele moştenite, altele comandate sau cumpărate de el la desfacerea colecţiilor lui Fouquet (1662) şi Mazarin (1663).

Pe lângă alte manifestări adiacente expoziţiei, „Colocviu despre imagine, gust şi mit“, de exemplu, revista pentru copii „Le Petit Léonard“ a organizat un joc-concurs de iniţiere în artă, legat de manifestările de la Versailles şi Gobelins. În afara unui abonament la revistă, cei 10 câştigători ai concursului vor avea dreptul la o vizită ghidată în cele două expoziţii. O modalitate inteligentă de educaţie şi de promovare a unui eveniment cultural.

Info

Expoziţie: „Louis XIV, l’homme et le roi“

Unde: Palatul Versailles

Când: Până la 7 februarie 2010

Program: Marţi-duminică, orele 9.00-18.00

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite