Hotelul cu cele mai scumpe prostituate din Europa şi Jack Spintecătorul românilor: poveşti care aduc turişti la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detaliile picante despre viaţa de noapte a Bucureştiului, poveştile terifiante despre cele opt metode de tragere în ţeapă folosite de domnitorul Vlad Ţepeş şi crimele în serie săvârşite de Ion Rîmaru, sunt doar câteva dintre subiectele care atrag ca un magnet turiştii străinii, dar şi românii care aleg tururile alternative Interesting Times Bureau, în încercarea de a cunoaşte istoria „întunecată“ a capitalei.

Dragostea pentru artă şi pasiunea pentru istoria Micului Paris au fost principalele ingrediente care au dus la înfiinţarea Interesting Times Bureau, potrivit lui Doru Răduţă, „omul cu ideile” din spatele proiectului care aduce turiştii străini, dar şi românii, faţă în faţă cu istoria mai puţin cunoscută a Bucureştiului. 

Fondator al acestui serviciu de turism alternativ, în cadrul căruia vizitatorii străini au şansa să ia „pulsul” oraşului prin vizite şi plimbări la pas, dar şi să cunoască amănunte interesante despre istoria Bucureştiului, Doru Răduţă spune că proiectul său este o reacţie contra turismului de masă. 

Noi nu facem ghidaj turistic, ci ne place să ne împrietenim. Oamenii nu ar trebui să stea în autocare, ci să interacţioneze cu comunitatea locală. De aceea îi ducem în cafenele, în atelierele designerilor, în studiourile pictorilor, ale muzicienilor. Vrem să le arătăm că Bucureştiul este un oraş viu datorită oamenilor, a declarat fondatorul proiectului. 

Ideea tururilor alternative a „încolţit” şi din dragostea pentru arta stradală, privită încă într-un mod negativ de români . „Lumea consideră acest tip de artă o formă de vandalism, fiind foarte aproape de graffiti. În realitate, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. Pentru că ne-am dorit să putem înfrumuseţa Bucureştiul prin artă de stradă, am avut nevoie de finanţări. Aşa au început tururile, pentru a ne ajuta cu finanţarea lucrărilor, după modelul din afară, precum Londra, Berlin sau în Polonia, unde există curente foarte puternice de street-art. Toate acestea fac parte din zona de turism alternativ”, explică Doru Răduţă, care a cooptat în afacerea Interesting Times Bureau artişti, studenţi, istorici şi alte persoane cu meserii liberale. Colaboratorii sunt, spune el, iubitori ai oraşului sau „oameni care iubesc şi urăsc Bucureştiul cu aceeaşi pasiune, pentru că Bucureştiul nu este un oraş pe care să îl poţi iubi fără să îl urăşti”.

image

„Noi am încercat, pe lângă o modalitate de a copia reţetele de succes din afară, să aducem oameni care aveau un proiect cunoscut legat de oraş, pe care să-l putem transforma într-un proiect viabil pentru a-l prezenta turiştilor străini. Un exemplu foarte bun sunt cei de la Reptilianul, care se ocupă cu explorarea locurilor părăsite din Bucureşti. Cu ei am realizat un tur foarte interesant, care se numeşte Darkside Mystery Tour, şi care, deşi este un tur cultural, are legătură cu părţile mai senzaţionale ale istoriei românilor”, precizează fondatorul proiectului. 

image

Partea întunecată a Micului Paris

Pentru că Dracula este o „celebritate” internaţională şi un brand reprezentativ pentru România, personajul a devenit o modalitate facilă şi ieftină de a promova ţara, spune omul din spatele Interesting Times Bureau, adăugând că ţelul echipei sale este să respecte adevărul istoric cu privire la „vampirul” Vlad Ţepeş, împărtăşindu-le turiştilor detalii mult mai şocante decât cele pe care le cunosc cei mai mulţi, inclusiv dintre români. 

Le arătăm oamenilor că realitatea din spatele personajului istoric Vlad Ţepeş este diferită, mult mai violentă şi mai groaznică decât a reuşit Bram Stoker să o contureze în romanul său, Dracula. Şi facem acest lucru prin amănunte senzaţionale, cum ar fi faptul că există opt modalităţi de a trage în ţeapă pe cineva, iar domnitorul nostru era expert în toate. Una dintre ele prelungea moartea victimei cu până la o săptămână, completează Răduţă.

Cele mai înfiorătoare detalii despre istoria Bucureştiului ies la iveală în cadrul tururilor, incendiile devastatoare de la jumătatea secolului al XIX-lea, care au „topit” aproape jumătate din oraş, fiind de asemenea prezentate. „Le explicăm, de pildă, de ce turlele bisericilor sunt făcute din tablă. Pentru că în acea perioadă aveau loc numeroase incendii, oamenii au găsit o cale ca focul să nu se mai răspândească în mahalale, motiv pentru care au început să facă turlele bisericilor şi acoperişurile caselor din tablă”, 

mai spune Răduţă.

image

Alte subiecte care îi lasă pe turişti cu gura căscată sunt legate de cel de-al Doilea Război Mondial, de Holocaustul contra evreilor şi contra etniei rrome, pe care statul român încă nu şi-l asumă, dar şi de lunile de groază în care criminalul în serie Ion Rîmaru (foto stânga) a terorizat Bucureştiul. 

Bucureştiul, locul cu cele mai scumpe prostituate din Europa

Partea vicioasă a Bucureştiului este şi ea discutată. Un exemplu este legenda celebrei Miţa Biciclista (foto dreapta jos), care figura, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în rândul prostituatelor de lux. 

Sexul a fost extrem de bine vândut în Bucureşti. Grand Hotel Continental, de exemplu, de pe Calea Victoriei, se lăuda la un moment dat că avea cele mai scumpe prostituate din Europa. Toate veneau de la Paris, aveau camerele lor în hotel şi aveau tariful pus direct pe cameră. Era o prostituţie de mare clasă, iar totul era legal. Acolo se destrăbălau cei mai mulţi dintre bogaţii vremii, povesteşte Doru Răduţă.

„Noi nu înfrumuseţăm deloc datele, pentru că viaţa bate filmul în cazul ăsta, istoria fiind mult mai interesantă. Însă aceste informaţii nu sunt nişte date seci, ci poveşti adevărate şi fascinante. Majoritatea turiştilor se îndrăgostesc de Bucureşti. De când am început, deja oamenii ne caută graţie recomandărilor pe care le primim”, adaugă fondatorul tururilor alternative, menţionând că, deşi serviciul nu se adresează românilor, aceştia îşi însoţesc prietenii străini care ne vizitează Capitala. Dovada entuziasmului străinilor faţă de România cunoscută prin intermediul tururilor alternative sunt recenziile de pe site-ul Trip Advisor, unde turiştii laudă atât iscusinţa ghizilor, cât şi frumuseţea locurilor vizitate.

   

image

Din tururile disponibile, unul din cele mai iubite este, potrivit fondatorului, cel intitulat Absolutely Bucharest, care „vorbeşte” despre modul în care s-a dezvoltat Bucureştiul din punct de vedere politic şi cultural de-a lungul timpului. Alternative Tour se adresează iubitorilor de streetart, dar cuprinde şi vizitarea unor cartiere de o frumuseţe deosebită, precum zona Parcului Ioanid, Grădina Icoanei, zona Căbălcescu-Cişmigiu. 

„Hidden Gems este prezentat drept cel mai romantic tur al nostru. Aduce în atenţie cartierele istorice, precum Batiştei, Armenească, Mâtuleasa, ce a mai rămas din cartierul Evreiesc şi aşa mai departe. Cuplurile sunt foarte încântate, pentru că este, într-adevăr, romantic. Sunt zone pline de ceainării, unde ne oprim, din când în când. De aceea, grupurile noastre sunt formate, de obicei, din maximum şase persoane, pentru păstrarea unei comunicări bune, dar şi a atmosferei de prietenie”, povesteşte Doru Răduţă.

Un alt tur marca Interesting Times Bureau este Beautiful Decay, realizat în colaborare cu cei de la Reptilianul. „Acest tur îl mulăm pe preferinţele oamenilor, în funcţie de ce vor ei să vadă şi să facă. De la caz la caz, intrăm în interiorul clădirilor sau vorbim din exterior. Un exemplu de zonă industrială unde se vizitează şi interiorul sunt halele Carol şi halele de la Atelierul de Producţie”, mai spune acesta. 

Cină „ca la mama acasă”

După o zi întreagă de plimbări şi o sumedenie de informaţii senzaţionale, dar cu însemnătate istorică, turiştii sunt invitaţi la masă de Ştefan şi Raluca, doi bucătari colaboratori care gătesc în intimitatea casei lor bucate pe gustul tuturor. 

„Gătesc chiar la ei acasă, pentru grupuri mici, de cel mult şase persoane. E o atmosferă foarte plăcută, ca şi cum ai primi un prieten din altă ţară la masă, cu care vorbeşti despre viaţă, despre orice. În general, mâncarea este românească, reinterpretată cu o tentă modernă. Ei fac, de exemplu, ardei umpluţi vegetarieni, cu quinoa, sau sarmale la fel, fără carne. Ţin foarte mult la exprimarea creativităţii lor” povesteşte Doru Răduţă. 

image

Înainte de a porni în aventura gastronomică, invitaţii sunt supuşi unui „chestionar”. „Adresăm un set de întrebări oamenilor, cu privire la ce pot mânca, dacă au alergii, dacă sunt vegetarieni, vegani, sau mănâncă doar anumite tipuri de carne, şi aşa mai departe. La fiecare masă, meniul are în vedere acest chestionar, iar Raluca şi Ştefan sunt foarte încântaţi când au sarcini mai dificile, pentru că iubesc provocările”, mai spune bărbatul.

Oamenii străzii, ghizi turistici

În colaborare cu Fundaţia Parada, un ONG specializat în reintegrarea socială a foştilor copii ai străzii, Interesting Times a dat naştere unui program de ajutorare a persoanelor aflate într-o situaţie dificilă. În cadrul acestuia, persoane fără adăpost sau oameni care au crescut pe străzi, sunt ajutaţi să îşi găsească din nou un drum stabil în viaţă. 

„Încercăm să îi ajutăm pe cei aflaţi într-o situaţie destul de vulnerabilă şi să îi formăm ca ghizi. Pentru asta am dezvoltat un tur special pentru ei, Outcast Bucharest, în care, pe lângă turul clasic pe care îl fac ei Bucureştiului, îşi găsesc locul şi multe elemente din viaţa lor de pe străzi. Îi întroduc pe turişti într-o altă lume, o altă realitate. Sperăm ca şi opinia românilor să se schimbe, pentru că noi avem o problemă cu percepţia. Pentru mulţi dintre noi, aceşti oameni sunt invizibili şi lucrurile nu trebuie să fie aşa”, explică Doru Răduţă.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite