Harta ţărilor în care străinii sunt cel mai bine primiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţara noastră se află pe lista ţărilor neprimitoare, alături de alte 
state din Europa de Est (Bulgaria, Ungaria sau Ucraina), dar şi două 
state din Asia de Est, China şi Coreea de Sud. FOTO „The Washington Post“
Ţara noastră se află pe lista ţărilor neprimitoare, alături de alte state din Europa de Est (Bulgaria, Ungaria sau Ucraina), dar şi două state din Asia de Est, China şi Coreea de Sud. FOTO „The Washington Post“

Printre sutele de pagini ale unui nou raport al Forumului Economic Mondial (FEM) despre turismul la nivel mondial, există câteva cifre foarte interesante despre atitudinea populaţiei din 140 de ţări faţă de turişti.

FEM a început să adune aceste date de la sfârşitul anului 2011 şi a pus întrebări precum „Sunt bineveniţi vizitatorii în ţara dumneavoastră?“. Rezultatele sondajului sunt menite să „măsoare gradul în care populaţia dintr-o anumită ţară este deschisă turismului“.

islanda

Islanda, Cascada Dettifoss, Parcul Naţional Vatnajokull

Primele trei ţări ospitaliere cu străinii sunt Islanda, Noua Zeelandă şi Maroc, scrie „The Washington Post“. Alte ţări aflate pe listă sunt cele bogate şi paşnice, care aparţin lumii occidentale (Irlanda, Canada, Austria) şi câteva paradisuri turistice (Thailanda şi Emiratele Arabe Unite).

Nouazeelanda

Noua Zeelandă, Wellington

De asemenea, în mod poate surprinzător, pe listă figurează şi câteva ţări din Africa de Vest, precum Mali, Burkina Faso, Ghana sau Sierra Leone.

maroc

Maroc, Marrakesh

Cele trei ţări care sunt cel mai puţin ospitaliere cu străinii sunt Bolivia, Venezuela şi Rusia. Alte state aflate la coada clasamentului sunt cele cu probleme, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu (Iranul, Pakistanul şi Arabia Saudită).

kremlin

Rusia, Kremlin

Ţara noastră se află pe lista ţărilor neprimitoare, alături de alte state din Europa de Est (Bulgaria, Ungaria sau Ucraina), dar şi două state din Asia de Est, China şi Coreea de Sud.

Nu există însă nicio singură variabilă care să explice rezultatele. Nu este vorba de bogăţie sau de PIB-ul pe cap de locuitor: asta nu ar explica de ce Coreea de Sud se situează atât de jos în clasament, sau de ce există o variaţie mare între statele occidentale bogate. Cu siguranţă nu este vorba nici despre numărul de vizitatori străini: Statele Unite sunt la mijlocul clasamentului, iar China este la sfârşitul lui, deşi au unele dintre cele mai mari rate din lume privind turismul extern.

bolivia

Bolivia, La Paz

Un alt aspect interesant furnizat de această hartă este gradul în care contrazice percepţiile americanilor asupra lumii, remarcă „The Washington Post“. Deşi unele state din Orientul Mijlociu se încadrează în zona roşie, regiunea se clasează destul de bine în realitate. Faptul că Marocul este prietenos cu turiştii nu este o surpriză, dar totuşi este interesant că Yemenul se află pe o poziţie superioară Suediei şi Belgiei.

Datele oferite de această hartă corelează, aparent, lipsa de prietenie faţă de străini şi naţionalismul diferitelor ţări. „Asta ar putea să explice poziţia Chinei, a Coreei de Sud şi a Rusiei spre coada clasamentului şi de ce SUA, Germania şi Japonia, cele trei ţări cu istorii puternic naţionaliste, sunt clasate sub alte naţiuni bogate.

Teoria naţionalismului are sens mai mult sens atunci când este privită fiecare regiune în parte. În America Latină, o regiune care, în general, este prietenoasă cu străinii, ies în evidenţă trei ţări: Bolivia, Ecuador şi Venezuela. Toate cele trei au guverne care ar putea fi descrise ca fiind destul de naţionaliste.

Dar această teorie nu explică de ce Danemarca, o ţară bogată din Europa de Vest, este colorată cu un roşu mai aprins decât vecinii săi“, conchide publicaţia americană.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite