FOTO Zece situri UNESCO pe care este indicat să le vizitezi cel puţin o dată în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sit din patrimoniul mondial este un loc aflat pe lista UNESCO, putând fi o pădure, lac, insula, monument, oraş, etc, recunoscut pentru rolul simbolic pe care-l joacă, acesta fiind în perioada contemporană un adevărat punct de atracţie.

În anul 2013, în lista UNESCO erau trecute 981 de situri: 759 culturale, 193 naturale şi 29 mixte, acestea fiind răspândite în 160 de state.

Ţara cu cele mai multe situri în patrimoniul mondial este Italia, 49 de situri, urmată de China (45) şi Spania (44).

Fiecare sit considerat de UNESCO drept patrimoniu mondial rămâne parte a teritoriului juridic al statului un se află, dar este şi sub protecţia comunităţii internaţionale.

În acest articol vă propunem zece din cele mai frumoase şi celebre situri aparţinând patrimoniului mondial pe care merită să mergeţi să le vedeţi, cel puţin o dată în viaţă:

1.Angkor Wat, Cambodgia

image

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local şi reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel. Este cel mai bine păstrat loc arheologic, de la înfiinţarea sa acesta este cel mai important centru religios , prima dată hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală.

2.Bagan, Myanmar

image

Bagan este un vechi oraş din regiunea Mandalay din Myanmar. În secolele IX-XIII a fost capitala Regatului Pagan, primul regat care a unificat regiunile care au format Myanmarul.

3.Cappadocia, Turcia

image

Cappadocia este o regiune istorică din Anatolia Centrală, în mare parte în provincia Nevşehir. Este unul din principalele puncte de atracţie din Turcia datorită peisajelor şi încărcăturii istorice.

4.Hampi, India

image

Hampi este o localitate din nordul statului  statului Karnataka, India. Este situată în preajma ruinelor Vijayanagarei, fosta capitală a Imperiului Vijayanagara.

5.Machu Picchu, Peru

image

Machu Pichu este un sit inca din Peru, a cărui istorie începe în secolul al XV-lea. Acesta este situat la 2430 de metri deasupra mării, în regiunea Cusco.

6.Mont Saint-Michel

image

Mont Saint-Michel este o stâncă granitică de 78 de metri înălţime din Golful Saint-Malo, Franţa. Situl este ocupat de un sat şi o mănăstire fortificată (ridicată începând cu secolul al VIII-lea, până în secolul al XIV-lea). A jucat un rol important în istoria Franţei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franţa.

7.Petra, Iordania

image

Petra este un oraş istoric şi arheologic din sudul Iordaniei, faimos mai ales pentru arhitectura sa în piatră şi sistemul conducte cu apă. Data estimată pentru construcţia acestui oraş este 312 î.e.n., Petra intrând în patrimoniul mondial al UNESCO în 1985.

8.Piramidele din Giza, Egipt

image

Piramidele din Giza se numără printre cele mai cunoscute piramide din antichitate, ele fiind considerate una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Piramidele sunt situate la vest de Valea Nilului şi ca. 8 km sud-vest de oraşul Giza şi 18 km de Cairo, capitala Egiptului.

9.Acropola din Atena, Grecia

image

Situl Acropolei din Atena este o veche cetate situată deasupra capitalei elene, fiind cea mai recunoscută acropolă. Printre clădirile care atrag cei mai mulţi turişti din acest sit, este Partenonul.

10.Sigiriya, Sri Lanka

image

Sigiriya sau „Stânca Leului” a fost pentru o scurtă perioadă capitala Sri Lankăi medievale. Oraşul este construit din piatră masivă şi este împodobit în interior cu fresce ce ilustrează înfăţişarea fecioarele ce ar fi făcut parte, conform miturilor, din haremul împăratului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite