FOTO VIDEO Ce s-a ales de Londra made in China?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi tineri proaspăt căsătoriţi, la şedinţa foto desfăşurată în Thames Town, în faţa bisericii gotice FOTO blogs.sacbee.com
Doi tineri proaspăt căsătoriţi, la şedinţa foto desfăşurată în Thames Town, în faţa bisericii gotice FOTO blogs.sacbee.com

Străzi pietruite, cabine roşii de telefoane şi străzi denumite Oxford sau Queen. Thames Town din China le are pe toate, doar că oraşul copiat de asiatici nu reprezintă o atracţie pentru turişti, aşa cum s-a dorit. A ajuns, totuşi, loc de pelerinaj pentru chinezii din clasa mijlocie care vin aici pentru şedinţele foto de nuntă.

Când vine vorba de imitaţii, chinezii sunt adevăraţi campioni, având deja în palmares o replică la scară reală a Londrei, dar şi a Parisului. 

Construit în anul 2006 la cererea autorităţilor chineze, Thames Town reprezintă copia fidelă a capitalei britanice, cu străzi pavate şi case în stilul Tudor (gotic-britanic).

Stilul arhitectural şi atmosfera din capitala londoneză au fost atât de bine imitate, încât proprietarii unor pub-uri londoneze au depus plângere la adresa dezvoltatorilor chinezi. Atracţia principală a acestei imitaţii este o biserică gotică, ridicată în apropierea râului artificial Thames. 

Aici poposesc, de obicei, cuplurile de miri, aşteptând să fie fotografiaţi, relatează publicaţia „Daily Mail“.

Supranumit şi Londra de Est, ThamesTown găzduieşte un restaurant Fish Bar, în al cărui meniu se regăseşte tradiţionalul fel de mâncare „fish and chips“ (peşte cu cartofi prăjiţi-n.r.), dar şi statuia lui James Bond, protagonistul romanelor lui Ian Fleming.

La doar o oră de condus cu maşina de la micul oraş englezesc ajungi în micul Paris chinezesc. Tianducheng, oraşul din China construit după tipar parizian, a primit din partea presei locale titulatura de „metropolă – fantomă“. Chiar dacă guverul de la Beijing a construit aici un turn Eiffel, asemenea fratelui său mai mare, chinezii nu s-au înghesuit să devină cetăţenii unei zone „cu parfum franţuzesc“.

În Thames Town există cabine roşii de telefon construite după tiparul celor londoneze 

image

În ciuda efortului depus de compania Zhejiang Guangsha, care s-a ocupat de construcţia şi designe-ul oraşului, nici replica turnului Eiffel şi nici fântâna din grădinile palatului de la Versailles nu i-au determinat pe chinezi să se stabilească aici. În locul unui oraş al luxului şi al rafinamentului, cei veniţi în vizită la Tianducheng îi pot admira pe muncitorii astiatici care fac agricultură pe terenurile de lângă orăşel.

Oraşul Tianucheng FOTO Reuters

Tianducheng

Starbucks „cu aromă“ de China

Chiar dacă Londra şi Parisul din Est nu au avut succes, guvernul de la Beijing nu s-a lăsat descurajat şi a oferit permisiunea comercianţilor să vândă la colţ de stradă cafea Starbocks, replică fidelă a reţetei americane Starbucks. Nici Apple-ul lui Steve Jobs n-a scăpat de eticheta „Made in China“ (Fabricat în Cina –n.r.). În 2011, bloggerul BirdAbroad a vizitat oraşul Kunming şi a descoperit un butic în care se comercializau produse marca Apple.

„Steve Jobs, mă auzi?“, scria tânăra, în vârstă de 28 de an, la acel moment, pe site-ul ei, vădit contrariată de inventivitatea fraţilor asiatici.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite