FOTO Pe două roţi prin Transilvania, o oază gastronomică şi culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transilvania Copşa Mare FOTO Elena Deacu

Colinele Transivaniei sunt mediul perfect pentru o excursie pe două roţi, în pauza căreia te poţi îmbarca într-o aventură gastronomică şi culturală.

„Weekend Adevărul“ vă prezintă câteva rute alternative pentru excursii pe bicicletă prin dealurile Transilvaniei. Satele săseşti le oferă călătorilor nu doar privelişti de neuitat, ci şi mici afaceri de familie care-i ademenesc cu preparate tradiţionale.

Toate drumurile pornesc din Sighişoara

Cel mai accesibil loc pentru a începe o aventură biciclistică transilvăneană este Sighişoara. Oraşul în sine este demn de un city-break, măcar un weekend, fiind singura cetate medievală locuită din Europa şi obiectiv declarat patrimoniu UNESCO în 1993.

Cetatea Sighişoara, superbă şi ziua şi noaptea

Sighisoara FOTO Elena Deacu

Cei care au puţin timp la dispoziţie pentru a vizita oraşul pot alege o plimbare rapidă cu bicicleta pe fermecătoarele străzi pavate cu piatră cubică. Curajoşii care urcă până la Biserica Evanghelică din Deal vor găsi în spatele ei o oază de linişte perfectă pentru meditaţie: cimitirul. Aici pot fi admirate pietre funerare unice, pe care sunt înscrise şi meseriile saşilor – un obicei pierdut în timp. Pentru o privelişte largă asupra oraşului, se poate pedala până pe un deal apropiat, Vila Franka, unde poate fi savurată şi o cafea sau o bere rece.

Bicicleta Transilvania FOTO Elena Deacu

Iubitorii de natură pot da o fugă până în Rezervaţia de stejari seculari de la Breite, un ecosistem unic protejat de lege, situat pe platoul din vecinătatea oraşului Sighişoara. Aici, bicicliştii se pot plimba printre circa 600 de arbori cu vârste între 400 şi 600 de ani şi cu diametrele trunchiului de până la 1,8 metri. Platoul se găseşte la doar 4 kilometri de Sighişoara şi are înălţimi cuprinse între 450 şi 570 de metri. Rezervaţia poate fi accesată atât cu maşina, cât şi direct pe două roţi, deşi este necesară o condiţie fizică bună sau suficientă forţă pentru a împinge bicicleta pe porţiunile mai abrupte.

Sighişoara, însă, este un adevărat nod turistic din care pornesc trasee cicloturistice spre satele din jur. Peste 100 de kilometri de traseu de mountain bike au fost construiţi în zona satelor săseşti de către Fundaţia Adept, care în prezent întreţine şi repară numeroase dintre aceste cărări pavate pe alocuri cu pietriş. Cei care nu pot ajunge în Sighişoara cu bicicleta proprie, pot închiria una. De exemplu, Rent a Bike Shop Sighişoara închiriază biciclete normale la preţuri cuprinse între 70 şi 90 lei pe zi, în timp ce bicicletele electrice pot fi închiriate cu 225 lei pe zi.

În rezervaţia de stejari seculari de la Breite pot fi găsiţi arbori cu vârsta de 700 de ani

Rezervatia de stejari seculari Breite Sighisoara FOTO Elena Deacu

În Saschiz se întâmplă mereu ceva

Dacă se remarcă prin ceva, în afară de Cetatea impunătoare din Deal, Saschiz o face prin numărul mare de evenimente culturale, gastronomice, sportive, sociale şi educaţionale pe care pe  găzduieşte. Astfel, în fiecare an şi în fiecare sezon, bicicliştii pot participa în Saschiz la numeroase evenimente sportive dedicate lor, cât şi celor în căutare de experienţe culturale şi gastronomice.

De exemplu, în Saschiz găsim atât startul, cât şi finish-ul uneia dintre cele mai importante competiţii pentru biciclişti din România, Transilvania Bike Trails. De la amatori la profesionişti şi familii întregi, oricine se poate înscrie la acest concurs ce are loc în fiecare vară şi oferă diferite niveluri de dificultate.

Săptămâna Haferland are deja o tradiţie de câţiva ani în a promova cultura săsească şi o excursie cu bicicleta în această perioadă (în general, în iulie) în numeroasele sate săseşti în care este organizată, inclusiv în Saschiz, garantează o experienţă unică.

O comunitate locală activă, intitulată „Vecinătatea femeilor din Saschiz“, preia un model vechi, săsesc, anume cel de „vecinătate“ şi încearcă să pună umărul voluntar la dezvoltarea comunităţii. Unul din principalele evenimente pe care le organizează este Sărbătoarea Rabarbărului, eveniment care sărbătoreşte gastronomia locală. De neratat este marşul prăjiturilor cu rabarbăr pe muzică de fanfară.

Vecinatatea femeilor din Saschiz FOTO Facebook

Prăjituri cu rabarbăr pregătite de comunitatea din Saschiz FOTO Facebook/Vecinătatea femeilor din Saschiz

Dulceata de la Rozi din Crit FOTO Elena Deacu

O tură superbă cu bicicleta este cea dinspre Sighişoara înspre Saschiz, pe la Crucea Vulcanului, peste 20 de kilometri de traseu off-road pe dealuri şi prin păduri, care se încheie cu o coborâre rapidă pe asfalt. Cea mai potrivită perioadă este primăvara, când copacii sunt ninşi cu flori albe, iar bicicliştii vor pedala învăluiţi de miresme ameţitoare.

Un traseu cu un început anevoios, dar care devine o încântare pe parcurs, este cel pe asfalt dintre Saschiz şi Cloaşterf. Pe un drum pustiu de asfalt, paralel cu drumul european, bicicliştii vor întâlni cel mult câte un tractor.

Porţia de dulce, la Criţ

Din Cloaşterf putem părăsi asfaltul spre sud şi, dacă ne aventurăm pe

ste deal, maxim două ore mai târziu ajungem în Criţ. Dacă au noroc, bicicliştii vor da nas în nas cu călători de drum lung care parcurg celebra rută Via Transilvanica ce îşi propune să străbată România dintr-un capăt în altul.

În Criţ este un moment bun pentru o oprire gastronomică. Cele mai savuroase dulceţuri cu care bicicliştii se pot delecta în pauza de masă a unui traseu se găsesc la Rozi. Deliciile, care vin în forme inedite (dulceaţă de soc, dulceaţă de rabarbări) se pot savura în livada din fundul curţii, unde trebuie să urmeze, neapărat, o siesta la soare.

În Meşendorf, traseul de bicicletă trece prin şură

În Meşendorf, una dintre gospodării se deosebeşte de restul prin faptul că poarta propriu-zisă a curţii este o bicicletă. Cei care ajung pe două roţi la numărul 65 nu trebuie să se teamă să deschidă această poartă, pentru că dincolo de ea se întinde o potecă de lemn către traseele de bicicletă de deasupra satului. Ani la rând, bicicliştii care nimereau în Meşendorf din pădure nu aveau cum să ajungă pe uliţa satului decât prin curţile oamenilor, care câteodată nu erau prea bucuroşi de acest lucru.

Oana şi Adi, doi bucureşteni mutaţi în urmă cu câţiva ani la sat, au decis să schimbe acest lucru: au construit prin curtea lor calea de acces dintre trasee şi sat. Vara, bicicliştii trec de-a dreptul prin şura din curtea celor doi, care face parte din traseul celebrei competiţii de biciclişti Transilvania Bike Trails. În plus, cei doi pregătesc adesea bicicliştilor gustări şi prânzuri, cu reţete inedite. Te-ar putea uimi faptul că în Meşendorf vei putea gusta una din cele mai bune burrata, din lapte de la ferma de bivoliţe din sat. De doi ani, Oana şi Adi s-au aliat cu un fermier din sat pentru a produce brânzeturi maturate din lapte crud. Calitatea brânzeturilor este dată de faptul că fiecare dintre cele 100 de văcuţe are câte un hectar de păşuni naturale din care să se hrănească.

Şura prin care trec, vara, bicicliştii participanţi la competiţia Transilvania Bike Trails

Mesendorf 65 FOTO Elena Deacu

Viscri, vedeta Transilvaniei

Din Meşendorf şi din Buneşti putem pedala, atât pe asfalt, cât şi prin pădure, în Viscri, satul-vedetă al Transilvaniei. Ajuns faimos după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă aici, Viscri s-a dezvoltat fabulos între timp, prin iniţiativa sătenilor, dar şi după ce numeroşi orăşeni s-au mutat aici şi au hotărât să îmbine liniştea de la sat cu dezvoltarea turismului local.

Traseele biciclistice din jurul satului Viscri sunt variate ca dificultate. Biserica fortificată şi satul se pot vedea cel mai bine urcând pe dealul din spatele bisericii. Pentru o experienţă senzaţională, le recomandăm bicicliştilor să prindă apusul pe deal şi să coboare în sat imediat ce soarele dispare de pe cer. Aşa se asigură că prind momentul în care coboară de pe deal ciurda de vaci a satului.

Gastronomia locală e foarte ofertantă, iar cei care vor să ia un prânz sau o cină delicioasă se pot îndrepta către Mama Gherda, Viscri 32 sau Viscri 125, cu condiţia să facă rezervare în prealabil.

Dealul din spatele bisericii fortificate din Viscri, o tură perfectă de încălzire

Biserica fortificata din Viscri FOTO Elena Deacu

Tur de forţă prin Biertan, Richiş şi Copşa Mare

Un traseu mai lung, dar în întregime pe asfalt, prin care bicicliştii pot bifa mai multe sate deodată porneşte din Dumbrăveni – localitate uşor accesibilă cu trenul din Sighişoara. După o bucată scurtă de pedalat pe drumul judeţean, bicicliştii vor intra în Şaroş pe Târnave, unde pot vizita o altă frumoasă biserică fortificată.

Biserica fortificata din Biertan - camera pentru divort FOTO Elena Deacu

Continuând spre sud, vor zări din depărtare cetatea impresionantă din Biertan, unde pentru numai 10 lei pot vizita inclusiv celebra cameră în care erau încuiaţi şi puşi să împartă un pat mic, o singură lingură şi o singură furculiţă soţii ce doreau să divorţeze. Nu erau eliberaţi până nu se împăcau. Pentru bicicliştii amatori de filme de groază, în fiecare an la Biertan are loc un festival.

Tot spre sud, printr-un mic ocol, se poate ajunge în Richiş, un sat mic şi liniştit, unde merită vizitate atât clasica biserică fortificată, cât şi cârciuma din sat.

Traseul continuă peste deal, în Copşa Mare, unde vizitatorii pot urca în turnul bisericii fortificate pentru o privelişte asupra întregului sat, dacă au curaj să calce pe grinzile ce le scârţâie sub picioare.

Turnul bisericii din Copşa Mare oferă o privelişte superbă asupra colinelor Transilvaniei 

Transilvania Copşa Mare FOTO Elena Deacu

Drumul înapoi continuă pe o şosea pustie, perfectă pentru limpezit gândurile. Bicicliştii vor ajunge, după traversarea aceluiaşi drum judeţean, în Hoghilag, primul sat din România unde se cultivă tuberozele. Aici are loc în fiecare an Sărbătoarea Tuberozelor, ce aduce publicului un tur de vizitare a culturilor localnicilor, ateliere creative de parfumerie şi de bijuterie florală, precum şi proiecţii de filme şi degustări de mâncare tradiţională.

Hoghilag este primul sat din România unde se cultivă tuberoze încă din anii ’60 FOTO Facebook/Sărbătoarea Tuberozelor din Hoghilag

Sarbatoarea Tuberozelor din Hoghilag FOTO Facebook
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite